Bilişsel psikoloji, düşünme sistemini baz alır. Nelere ilgi duyuyoruz, nasıl davranıyoruz, nasıl konuşuyoruz gibi soruları hedef alır. Hem bilinçli olarak hem de bilinçsiz olarak kararlar veririz. Bilişsel psikoloji, bilişsel nöropsikolojiyle de örtüşmektedir.
Bilişsel psikoloji 1950’lerde davranışsal psikoloji alanında yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Davranışsal psikolojiye göre, insan davranışları öğrenilmiştir ve koşullara göre uyum sağlar. Zaman içinde deneyimler, ilgi alanları, yetenekler ve alışkanlıklarla birlikte değişim gösterir.
Bilişsel psikoloji bilim insanları, öğretmenler, mühendisler, dilbilimciler, yazılımcılar, sanatçılar, antropologlar ve doktorlar için oldukça işe yarardır. Çünkü beynin çalışma sistemini, nasıl öğrendiğimizi, nasıl hatırladığımızı ve bilgiyi nasıl koruduğumuzu bilişsel psikolojiyle anlayabiliriz.
Bilişsel psikoloji hangi alanlarda çalışır?
Bilişsel psikoloji zihinsel işlemlere odaklanır. Bilişsel psikolojinin çalıştığı alanlar düşünme, muhakeme, yargılama, dikkat, zihinsel imgeleme, dil, sayıları hatırlama, hafıza, yaratıcılık, algılama, kavram oluşturma, karar alma, çözüm üretme.
Bilişsel psikoloji bilişsel terapi hangi bozukluklar ve hastalıklar için kullanılır?
Bilişsel terapi özellikle depresyon şikayetlerinde pozitif biçimlendirme için kullanılır. Pozitif biçimlendirme hem davranışlar hem de düşünceler için uygulanır. Depresif vakalarda, antidepresan kullanımı yerine doğal antidepresanlar ve bilişsel terapi ile depresif fikirlerle nasıl başa çıkılacağı öğretilmelidir.
Bilişsel psikoloji özellikle depresyon ve anksiyete tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir. Bunlara anti sosyal kişilik bozukluğu ve asabiyet de sahildir.
Bilişsel psikoloji bilişsel terapinin faydaları nelerdir?
Bilişsel stratejileri kullanmak kendinizi ve başkalarını çok daha iyi anlamanızı sağlar. Ayrıca daha etkili bir şekilde öğrenmenizi, daha iyi hayati kararlar alabilmenizi, istenmeyen davranışların değiştirilmesini, duygu durumu bozukluklarının giderilmesini, travmaların yeniden değerlendirilebilmesini sağlar.
Bir Cevap Yazın