Fomo (The Fear Of Missing Out) ve Jomo (The Joy of Missing Out). Olayları kaçırma kaygısı ve olayları kaçırma zevki. Fomo ile jomo arasındaki fark bu. Tam olarak nedir? Belirtileri neler?
Fomo nedir önce buna bakalım. Kişi, etrafındaki heyecan verici olayları kaçıracağı endişesi ile yaşar. Bu neye sebep olur? Her konsere gitmek ister, her yeni çıkan filmi görmek ister.
Bunu sosyal medya kullanıcılarında özellikle gözlemeyebilmek mümkündür. Kişi elinden cep telefonunu bırakmaz, sürekli olarak sayfaları yeniler ve bunu bir takıntı haline getirerek yenilikleri hemen görmek ister.
Fomo bir hastalık mıdır?
Fomo hastalığı bir tür sosyal anksiyetedir. Kişi sosyal medyada diğerlerinin, kendisine nazaran çok daha eğlenceli ve iyi bir hayat yaşadığı inancındadır ve bu hayatların bir anını bile kaçırmadan takip etmek ister.
Diğerlerinin neler yaptığına, gününü nasıl geçirdiğine karşı bir bağlanma durumu vardır. Bu bağlanma durumu da zaman içinde kişiyi depresyona sürüklemektedir.
Çünkü kendi hayatının hiç de o kadar eğlenceli, iyi, güzel, mutluluk içeren bir hayat olmadığı yanılsamasına kapılabilir. Daha fazlasını ister. Ve daha bu durumda istediği ‘daha fazlası‘ kişi için neredeyse ihtimal dışı da olabilir.
Kişi bunu fark etmeden, kendi sahip olduklarını görmezden gelerek ve unutarak derin bir tatminsizlik, mutsuzluk ve gerginlik durumuna girebilir.
Fomo zararları nelerdir?
Büyük bir tatmin olamama hissi, mutsuzluk ve gerginlikle birlikte fomo hastalığının zararlarına şunları da ekleyebiliriz.
- Ruh durumu değişimleri (bipolar bozukluk)
- Yalnızlık hissi
- Aşağılık hissi
- Tatminsizlik hissi
- Öz saygı eksikliği
- Ağır bir mutsuzluk hissi
Tüm bu gerginlik ve semptomlar sadece mental olarak değil, tüm vücudun sağlığını bozan durumlardır. Stresin beden ve organlar üzerindeki etkisi küçümsenemeyecek kadar çoktur.
Fomo ile Jomo arasındaki fark nedir?
Önce elbette fomo vardı sonra ardından jomo ortaya çıktı. Jomo nedir? Tüm bu rekabet, merak ve anksiyeteden uzak durmayı tercih etmek. Bu durumda kişinin kendine ayıracak çok daha fazla zamanı ve enerji vardır.
Kişi başkalarının hayatlarıyla kendi hayatını kıyaslama stresi içinde değildir, sahip olduklarına şükretmek ve anın mutluluğunu yaşamaya odaklanmak için zaman bulabilir.
Fomodan kurtulup jomoya geçmek
Hem sosyal medyada hem de günlük hayatınızda başkalarının hayatını veya her yeni gelen etkinliği merak ediyor ve mutlaka orada bulunmak gibi bir kaygı yaşıyorsanız fomodan kurtulup jomoya geçmek için yapabileceğiniz bir kaç önemli adım.
- Offline olun : Bir süre kontrollü bir şekilde televizyon, dergiler, sosyal medya, bilgisayar, cep telefonu gibi şeylerden uzak durun.
- Çevrenizi değiştirin : Sizi jomoya teşvik eden arkadaşlarınız ve yakınlarınızdan uzak durun. Hayır demeyi öğrenmek hayatınızda çok şeyi olumlu yönde değiştirebilir.
- Ana odaklanın : Gerçek olan ve farkında olmamız gereken şey şimdiki an, şu anki zamandır. Buna odaklanıp, tadını çıkartmaya çalışın.
Bunlara ek olarak özgüven nasıl geliştirilir konusuna mutlaka önem verin. Meditasyon yaparak ve kendinizle zaman geçirerek, kendinizi anlamaya, dinlemeye ve öz saygınızı yükseltmeye odaklanın.
Günlük yazmaya başlayabilirsiniz, yürüyüş yapmaya başlayabilirsiniz, kitap okumaya başlayabilirsiniz. Kendinizle vakit geçirmeye odaklandığınızda huzur ve mutluluk size kapılarını açacaktır.
2 Yorum