Hayır Diyebilme Sanatı

Hayır Diyebilme Sanatı

hayır diyebilme sanatı

‘Hayır’ aslında çocukluğumuzda sıkça kullandığımız fakat sonradan kaybettiğimiz bir söz ve bir tavır. Ve bu süreçte normal bir kalıptan çıkıp ‘hayır diyebilme sanatı’na dönüşüyor. Peki hayır diyebilmek neden bu kadar zor?

Gitmek istemediğimiz yerlere sırf hayır diyemediğimiz için gitmeye başlıyoruz. Hiç yapmak istemediğimiz işleri yapıyor, sevmediğimiz insanlarla vakit geçiriyor, hoşlanmadığımız yemekleri yiyor, çalışmak istemediğimiz işlerde çalışıyoruz. Bunların hepsini sırf o anda ‘hayır’ diyemediğimiz için yapıyoruz.

Neden hayır diyemiyorum?

Hayır diyememenin temelinde yatan sebep, onaylanma ve kabul görme ihtiyacıdır. Çocukluktan ergenliğe geçerken fark ederiz ki (özellikle baskıcı ailede yetişenler) hayır diyeceğimiz şey aile bireylerimizi üzebilir, kızdırabilir. Bu endişe zihnimizde hayır diyebilmeyi zorlaştırır.

hayır demenin önemi

Neden hayır diyemiyorum? Çoğunlukla aile baskısı veya aile bireylerinin yaşam şekilleri yüzünden. Anne veya babanın yıllarca patronuna hayır diyemeden çalıştığını gören bir çocuk olduysanız veya dinine bağlı bir babanın ‘kız çocukları öyle yapmaz, böyle demez’ gibi baskılarıyla büyüdüyseniz (ki buna toplumsal baskılar da dahildir), hayır demekten çekinmeye başlamış olabilirsiniz.

Hayır demek neden önemli?

Hayır demek bizi yanlış, kötü ve sahte ilişkiler kurmaktan korur. Arzularınızı gerçekleştirememek anksiyeteye sebep olur. Başkaları için bir şeyler yaptığınız sürece kendiniz için yeterli şeyleri yapamazsınız bu da sizi strese sokar. Sürekli olarak birilerinin istek ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmak özsaygıyı düşürür ve depresyona sokar.

hayır diyebilmenin önemi

Hayır diyebilmek zamanla daha kolay gelecektir. Ve hayır diyebildikçe kendinizi bulduğunuzu fark edeceksiniz. Hayır dediğinizde karşınızdaki kızabilir, kırılabilir unutmayın ki bunu kibar bir dille söylemelisiniz ve bahaneler bulmamalısınız. Çünkü hayır demek içinizden gelen doğal ve tamamen gerçek olan bir cevaptır, bu cevaba yalan bahaneler eklenmemeli. Sebep sorulduğunda yine aynı dürüstlükle, hayır demenizdeki sebebi belirtebilirsiniz. Karşınızdaki bunu eleştirirse de ‘bu benim tercihim’ diyebilirsiniz.

Hayır diyebildikçe zaman içinde, içinizdeki gücü hissetmeye başlarsınız ve özsaygınızın adım adım geliştiğini görürsünüz.

hayır demek özsaygı

Bu hayat bizimdir ve kendi doğrularımız, isteklerimiz vardır. Başkalarının doğruları ve isteklerine göre davranmak (bu kişiler kim olursa olsun), bizim hayatımızı hiçe saymaktan başka bir şey değildir.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi