Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir?

Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir?

ilgi çekme Hastalığı Nedir histrionik kişilik bozukluğu belirtileri Nasıl Geçer

Histrionik kişilik bozukluğu yani ilgi çekme hastalığı olarak da geçen bu bozukluk nedir? Tedavisi var mı? Histrionik kişilik bozukluğu olanlara nasıl davranılmalı?

Histrionik kişilik bozukluğu (HKB), çoğunlukla ilk ergenlik döneminde oluşan ve narsistik kişilik bozukluğuna benzeyen bir bozukluktur fakat narsistik kişilik bozukluğunda kişi takdir edilmek ve yüceltilmek, değer görmek ister HKB’de ise kişinin görmek istediği ilginin herhangi bir kalitesi yoktur. Herkesten, bir şekilde ilgi görmek ister.

Bilinenin aksine günümüzde bipolar kişilik bozukluğundan çok daha sık görülmektedir. Histriyonik kişilik bozukluğu olanlar genelde yüksek enerjiye sahip olurlar ve hep ilgi çekmek isterler. Çok fazla ya da tuhaf makyajlar yapabilirler, saç kesimleri ya da saç renkleri farklıdır. Yani çoğunlukla fiziksel özellikleriyle ilgi çekmeye çalışırlar.

Histrionik kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir?

Histrionik kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir?

Kişi, kendisi için aslında önemli olmayan birine o anda çok aşırı sıcak davranabilir. Onunla çok samimi konuşabilir. Daha sonra o kişiyle olan alakasını bir anda bitirebilir. Karşısındakini cinsel anlamda kışkırtıcı hareketlerde bulunur. Bu şekilde ilgi görmeye odaklıdır.

Demiseksüel kişilerin aksine hızlı bir şekilde fiziksel yakınlık ve ilişki kurabilirler.

Çoğunlukla fiziksel olarak nasıl daha değişik gözükebileceği üzerine meraklıdır bu yüzden kültürel olarak kendini geliştirmez. Konuşmaları derinliksiz ve yüzeyseldir.

  • İlgi odağı olmak istemek
  • İlk iletişim tercihi olarak cinsel kışkırtıcılığı tercih etmek
  • Aniden değişen duygular
  • İlgi çekmek için marjinal bir dış görünüşe sahip olmaya çalışmak
  • Derinliksiz yüzeysel, sıklıkla tahrik edici konuşmalar yapmak
  • Duygularını abartılı bir şekilde göstermek

Histrionik kişilik bozukluğu belirtileri arasında en sık rastlananlar bunlardır. İlgi çekme hastalığı olarak da isimlendirilen bu bozukluk hem çevresel hem de genetik faktörlere dayalı olabilir. Bu kişiler tehlikeli değillerdir. Başkalarına zarar verme eğiliminde olmazlar.

Histrionik kişilik bozukluğu olan ünlüler

ilgi çekme hastalığı Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir

İşin biraz magazin kısmına girelim ve histrionik kişilik bozukluğu olan ünlüler listesine bakalım.

  • Megan Fox
  • Jessica Simpson
  • Kim Kardashian
  • Miley Cyrus
  • Kanye West

İlgi çekme hastalığı, Histrionik kişilik bozukluğu olanlara nasıl davranılmalı?

İlgi çekme hastalığı olan kişiler sosyal ilişkileri, iş hayatları ve ikili ilişkileri çoğunlukla her zaman sorunlu olur. Onlar başarısızlıklarla baş edemezler. Başkalarına nazaran depresyona girme ihtimalleri çok daha yüksektir.

Histrionik kişilik bozukluğu olanlara nasıl davranılmalı? Durumun farkına farkına varmaları için onları uyarabilirsiniz fakat psikoterapi ile sorunun neden kaynaklandığı çözümlenmeli. Ve kişinin ilgi görmediği zaman yaşadığı panik ve hüzün durumu, üzerinde çalışılarak değiştirilmeli.

İnsanlarla, hayvanlarla ve doğayla daha iletişim ve ilişki kurabilmesi için egzersizler yapılmalı, bilinçlendirilmeli.

Histiyonik kişilik bozukluğu olan kişiler zihinlerinde, kendileriyle ilgili çarpıtılmış bir imaja sahiplerdir. Mesela çok seksi olduklarını, çok mükemmel olduklarını düşünüyor olabilirler. Sürekli odak noktası olma ihtiyaçları vardır.

Histrionik kişilik bozukluğu tedavisi var mı?

Histrionik Kişilik Bozukluğu

Histrionik kişilik bozukluğu tedavisi var mı sorusunun cevabı bilişsel terapidir. Kişinin zihninde sürekli olarak dönen ‘her zaman birilerinin ilgisini çekmeliyim‘, mutlu olmak için birilerinin ilgisine ihtiyacım var‘, reddedilmek ya da onaylanmamak benim değersiz olduğumu gösterir‘ gibi fikirlerin terapi ile değiştirilmesi gerekir.

Empati kurmak ile ilgili çalışmalar yapılmalı. Kişi uyku düzenine dikkat etmeli. Alkol gibi alışkanlıklardan uzaklaşmalı. Beslenme şeklini düzene sokmalı ve şeker tüketmekten uzak durmalı. Kişi meditasyon yapmalı ve doğada çok daha fazla zaman geçirmeli.

Histrionik kişilik bozukluğu tedavisinde günlük tutmak da çok önemlidir. Kişinin duygularını yazdığı bir günlüğü olması, kendini anlamasına ve olumsuz enerjisini başka biri yerine kağıtlara dökmesine yardımcı olur.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi