Serotonin sindirim sisteminde bulunan ve sinir hücrelerine sinyaller gönderen bir hormondur. %70 kadar serotonin sindirim sisteminde oluşur.
Serotonin eksikliği neden olur?
Serotonin eksikliği, bağırsaklarda salgılanan bu hormonun yeteri kadar salgılanamaması sonucu meydana gelir. Yani yediklerimiz, mutluluk hormonu olarak geçen serotonin üretimimizi olumlu ya da olumsuz şekilde etkiler.
Serotonin nedir?
Serotonin depresyonu azaltır, anksiyeteyi azaltır, vücutta oluşan yaraları geçirir ve kemik sağlığını korur. Aynı şekilde serotonin yüksekliği kemik erimesine sebep olabilir.
Serotonin hormonu iniş çıkışlı değil, daha sabit bir ruh hali sağlar. Sakinlik sağlar ve konsantrasyon sağlar. Çok sinirliyim diyenlerin dengesini sağlar.
Serotonin nasıl artırılır? Serotonin eksikliği nasıl geçer?
Serotonin eksikliği sağlıklı beslenme ile düzeltilebilir. Güneş ışığından yararlanmak ve spor yapmak da serotonin hormonunu artırır. Ayrıca meditasyon yapmak da yine vücuttaki stresi azaltarak seratonin hormonunu yükseltir.
Serotonin içeren besinler
Yumurta, peynir, hindi, somon, tofu, ananas ve somon balığı serotonin içeren besinler arasındadır.
Sanıldığı gibi çikolata, mutluluk hormonunu artırmaz. Aksine şekerli besinler sindirim sistemine büyük ölçüde zarar vermektedir.
Şu ana kadar 1 yorum