Mansplaining Nedir? Açüklama Ne Demek?

Mansplaining Nedir? Açüklama Ne Demek?

mansplaining nedir örnekleri açüklama ne demek

Mansplaining açıklaması nedir? İngilizce’deki man (erkek) ve explaining (açıklamak) kelimelerinin birleşmesinden ortaya çıkmıştır. Türkçe’ye açüklama olarak çevrilmiştir. Ne demek? Örnekleri ile birlikte bu yazımızda değineceğiz.

Mansplaining bir feminist hareket başlangıcı mıdır? Feministlerin bu konunun arkasında durduğu açık. Zaten terimi ilk kez kullanan kişi de çevre, feminizm, politika gibi konularda kitapları olan başarılı yazar Rebecca Solnit’tir.

Mansplaining nasıl okunur?Menspleyning” şeklinde okunur ve “açıklayan erkek” anlamındadır. Elbette ne demek dediğimizde karşılığı bu şekilde ancak içeriği ve mesajı çok daha büyük.

Mansplaining örnekleri

Özellikle ataerkil toplumlarda, erkeğin ikna edici gücünün olduğu, her şeyin en doğrusunu çok daha iyi bildiği algısı oluşturulmuştur.

Örnek olarak reklamların çoğunda dış seste erkek konuşarak, o ürünün çok iyi olduğunu ve herkesin alması gerektiğini söyler. Araba reklamında hiç arabayı kullanan (ve seksi bir kıyafet giyinmeyen) kadın gördünüz mü?

Ancak mansplaining örnekleri nedir dediğimizde daha çok “açıklama” ya odaklı örnekler verebiliriz. Bir kadının herhangi bir konuda bir şey anlattığını düşünün, erkek kadının lafını kesiyor veya neredeyse kesiyor ve “o işin aslı bu” tavrında açıklamalar yapıyor.

Kadına üstünlük taslayarak, “sen ne bileceksin” veya “senin söylediklerin çok önemli değil” edasıyla kadını sözel olarak baskılıyor ve kendi egemenliğini gösteriyor.

Mansplaining nedir? Açüklama ne demek?

Mansplaining nedir dediğimizde aslında erkeğin üstünlük tavrıyla açıklama yapması diyebiliriz. Bu yüzden de buna Türkçe karşılık olarak aÇÜKlama deniyor.

Yani açüklama “açıklama” kelimesinin içine mizahi bir şekilde erkek cinsel organına verilen isimlerden biri eklenerek türetilmiş bir kelimedir.

ataerkillik

Feminist nasıl ki “erkek düşmanı” demek değilse, bu tavrı gösteren kadınlar da elbette vardır. Birbirini dinlemek, herkesten bir şeyler öğrenebileceğimizi, herkesin bize bir şeyler katabileceği fikrini zihnimizin bir köşesinde bulundurmak etkili iletişim için önemli maddelerden biridir.

Bir konuyu karşımızdaki kişiden çok daha iyi biliyor olabilir veya öyleymiş gibi zannediyor olabiliriz. Bu durumda dahi bilgiçlik taslamadan, karşımızdakinin lafını kesmeden veya sözünü bitirmesi için ona beden dili ile baskı kurmadan onu dinlemeli ve daha sonra konuşmaya başlamalıyız.

Konuşmamız karşıdaki kişiyi aşağılayıcı bir şekilde olmamalıdır. Ne çok aşırı mutevazı olmak ne de çok fazla patronluk taslamak gerekir. Sözlü iletişim insana özel, değerli ve dikkatli kullanılması gereken bir özelliktir.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi