Pişmanlık nasıl geçer?

Pişmanlık nasıl geçer?

pişmanlıktan kurtulmak

Pişmanlıktan nasıl kurtulurum diye düşünüyor olabilirsiniz. Pişmanlık hissi nasıl geçer? Nasıl kurtulunur? Bu 13 maddede pişmanlıktan kurtulmak mümkün.

Keşke onu söylemeseydim, keşke oraya gitmeseydim, keşke onu hiç tanımasaydım, keşke şunu yapmasaydım, keşke hayatımla ilgili pek çok şeyi değiştirebilseydim. Sizin de bunları düşündüğünüz zamanlar oluyor mu?

Bu durumda kişi bir süre sonra kendine acımaya başlayabilir ve bu durum kontrol altına alınmazsa kişinin ilişkilerini ve hayatını çok olumsuz yönde etkileyebilir.

Pişmanlık nasıl geçer? Önemli maddeler

1. Orada öyle demeseydim de şöyle deydim, onu hiç öyle yapmasaydım keşke gibi düşünmek yerine; peki bütün hayatım boyunca bunları düşünmeye devam etmek bana ne sağlayacak? Düşündükçe durum değişecek mi? diye düşünmelisiniz.

2. İnsan bir şeylere pişman olmaya başlayınca halkaya sürekli olarak yenileri ekleniyor ve bu bir kısır döngüye dönüşüyor. Mesela bi olay için 4 sene oturup pişmanlık duyuyorsunuz. O 4 sene içinde yapmadıklarınıza da ondan sonraki 4 sene boyunca pişman oluyorsunuz.

Bu böyle böyle kendini devam ettiriyor ve koca bir çığa dönüşüyor. Sonunda o çığ sadece insanın kendi üstüne düşüyor. Peki bu durumda pişmanlık nasıl geçer? Harekete geçip zinciri kırın!

3. Sesli ifade diğer her şeyden çok daha etkili. Yani birine söylediğiniz şey için pişmanlık duyuyorsanız veya biriyle yaşadığınız herhangi bir olaydan dolayı pişmanlık duyuyorsanız, bunu ona söyleyin.

4. Pişmanlığınız mesela üniversite okumamak, çok sevdiğiniz o lisanı öğrenmemek gibi konulardaysa; hemen telafi etmek için adım atın. Hiçbir şey için geç değil. Hayat çok kısa.

5. Pişmanlığı yaşadığınız bir veya iki kişinin değil, geriye kalan 7 milyar insana odaklanın. Sizin Selin’le Pelin’le Ali’yle Veli’yle yaşadığınız şey onların umurunda bile değil. Onların haberi bile yok bundan. Yeni insanlar sokun hayatınıza ve sırtınızdaki yükü atın, onlara taşımayın.

Pişmanlıktan nasıl kurtulunur?

6. Önceden başarısız olduğunuz şeyi şimdi artık yapabilirsiniz. Şu anda dikkatlice bakın, o dönemde onu yapamamıştınız çünkü farklı sebepler vardı. Artık o dönemde değilsiniz. Ve o sebepler yok. Varsa da, artık aradan zaman geçti. Siz şimdi çok daha güçlüsünüz. Ve bunu şimdi yapabilirsiniz!

Pismanlik Duygusu Nasil Gecer

7. Pişmanlığınızı başkaları için bir şeyler yaparak telafi edebilirsiniz. Mesela okul okumadığınız için pişmansanız, bir çocuk okutun.
Onun eğitim masraflarını üstlenin. Ve bu şansı ona vermiş olun.

8. Bi şeye pişman olduğunuzu düşündüğünüz anda, zihninizde kurduğunuz cümleyi biten bir durum haline getirin. Yani ‘evet ama bu durum artık geçmişte kaldı. geçti gitti bitti’ diyin. Sesli bir şekilde de söyleyebilirsiniz. Bir süre sonra bu düşünce şeklinin zihninize yerleştiğini fark edeceksiniz.

9. O pişmanlığa sebep olan kişi değilsiniz siz artık. Hem zihinsel olarak hem fiziksel olarak değiştiniz. Bunu fark edin, bu fikre odaklanın. Bu şekilde pişmanlıktan nasıl kurtulunur sorusuna cevap bulabilirsiniz.

Pişmanlık duygusu nasıl geçer?

10. Meditasyon ya da yoga yapabilirsiniz. An’a odaklanın. Gerçek olan ve var olan tek şey şu an. Ne geçmiş ne de gelecek. Şu anı bunlardan bağımsız olarak yaşamalısınız.

pişmanlık nasıl geçer

11. Sizde ‘keşke olmasaydı‘ ya da ‘keşke farklı olsaydı‘ gibi duygular uyandıran ve sürekli içinizi rahatsız eden, kafanızdan atamadığınız şeyler, sizin yüzünüzden olmadıysa, başkalarının hatası veya etkisiyle olduysa, buna başka biri veya birileri sebep olduysa, bunu devam ettirmeyin.

Birileri sizin hayatınızı mahvedecek bir şeyler yapmış olabilir, bu sizin aileniz bile olabilir. Kendi ayaklarınızın üzerinde durup durmamak tamamen sizin elinizde.

Pişmanlık nasıl geçer? Pişmanlıktan nasıl kurtulunur?

12. Pişmanlıktan nasıl kurtulurum diye düşünüyorsanız yapmana gerekenlerden biri de bu. Çok dürüst bir şekilde pişman olduğunuz ve gurur duyduğunuz şeyleri bir kağıda sağlı sollu yazın. Objektif olarak bakın o listeye ve sonuca göre karar verin.

13. Pişmanlıklarınız için kendinize insan dışı şekilde muamele yapmayın. Bu sizin öz saygınızı kaybetmenize sebep olur. Kendi kendinizi derin şekilde yaralarsınız.

Ne gerek var buna? Her insan hata yapabilir. Onu yaşadınız ve bitti. Kendinizi suçlamanız için hiçbir sebep yok. Kendinize değil, pişmanlığa kızın. Ne kadar çok vaktinizi ve huzurunuzu aldı!

Pişmanlık psikolojisi içinden çıkılabilecek bir durumdur. Buradaki maddelerle pişmanlık nasıl geçer uygulamaya başlayın.

Pişmanlık değil, ders aldığım şeyler öğrendim deyin! Keşke yerine iyi ki deyin!

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi