Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Sebepleri Belirtileri Tedavisi

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Sebepleri Belirtileri Tedavisi

tıkınırcasına yeme bozukluğu nedir nasıl geçer belirtileri tedavisi

Tıkınırcasına yeme bozukluğu (binge eating disorder) nedir? Neden olur, sebepleri ve belirtileri neler? Tedavisi nasıl yapılır? Nasıl geçer? Bu yazımızın konusu bu.

Tıkınırcasına yeme bozukluğu nedir?Tıkanırcasına” diye de kullanılır, aşırı yeme rahatsızlığı veya sendromu diye de geçer. Ancak burada bahsedilen iştahlı insanlar değildir.

Herkes yemek yemeyi sevebilir, iştahlı olabilir, öğünlerini fazlaca tüketiyor da olabilir fakat burada bahsettiğimiz bu iştah veya obezite ile ilgili bir durum değildir.

Tıkınırcasına yeme bozukluğu belirtileri ve sebepleri

Tıkınırcasına yeme bozukluğu belirtileri arasında kişinin özellikle ruhsal bir çöküntü sonrası veya sadece belli zamanlarda, durumlarda normalin dışında fazlaca yemesi ve buna engel olamaması gelir.

Belirtileri arasında ayrıca aç olmadan fazlaca, hızla, patlayana kadar yemek de vardır. Kişi bunu çoğunlukla yalnız ve gizlice yapmayı tercih eder. Aynı zamanda depresif, pişman, suçlu ve mutsuz hisseder.

Tıkınırcasına Yeme Bozukluğu Sebepleri psikoloji

Bu kişiler çoğunlukla işlerinde, sosyal ve romantik ilişkilerinde de sorunlar yaşarlar. Daha çok yalnız kalmak isteyebilirler ve agorafobi geliştirebilirler. Depresyon, bipolar bozukluk ve anksiyete de yaşayabilirler.

Binge eating sadece yiyecekler ile alakalı da olmayabilir. Aynı kişi aşk bombardımanı veya binge watching gibi birden fazla şeyi fazlaca yapıyor olabilir.

Bulimia ile benzerlik göstermez çünkü kişi yaşadığı krizden sonra kusmak ya da yediklerini bir şekilde çıkarmak ihtiyacında olmaz. Ama çoğunlukla diyete başlayıp bıraktığı bir süreç yaşar.

Kriz genellikle 3 ayda haftada en az bir kez yaşanıyorsa veya hep belli durumlarda (koşullarda) ortaya çıkıyorsa teşhis koyulabilir.

Kadınlarda %1.6 oranında erkeklere nazaran daha sık görülür. Araştırmalara göre bu kişilerin %62’si günlük hayatlarında da sorunlar yaşamaktadırlar. %79’u eşlik eden başka bozukluk veya hastalıklara da sahiptir.

Tıkınırcasına yeme bozukluğu tedavisi

TYB tedavi edilmezse, başka psikolojik ve fizyolojik sorunlara sebep olabilir. Bunlardan bazıları şunlardır :

  • Yüksek kolesterol
  • Yüksek tansiyon
  • Eklem romatizması
  • Uyku bozuklukları
  • Obezite
  • Diyabet
  • Kalp hastalıkları
  • Bazı kanser türleri
  • Safra kesesi hastalıkları
  • Mide / bağırsak hastalıkları

Tıkınırcasına yeme bozukluğu neden olur? Psikolojik, sosyolojik ve fizyolojik sebeplere dayanabilir. Ailede benzer kişilerin olması, yanlış uygulanan diyetler, özdeğersizlik, özsaygı eksikliği, yetersizlik ve travmalar.

Tıkınırcasına yeme bozukluğu tedavisi olan bir sendromdur. Bu konuda en çok işe yarayan tedavi yöntemi bilişsel davranışçı terapidir. Ayrıca diyalektik davranış terapisi de uygulanabilir.

Tıkınırcasına yeme bozukluğu tedavisi

Tıkınırcasına yeme bozukluğundan nasıl kurtulurum? Kişisel farkındalık, BDT, DDT ve bir diyetisyenle birlikte çalışmak da işe yarayan yöntemlerdir.

Bugün ne yaşadım? Bu bana kendimi nasıl hissettiriyor? Şu anda nasıl hissediyorum? Bu hislerim bana nereden tanıdık geliyor? Bunu daha önce nerede, ne zaman yaşamıştım?” gibi sorular çok yardımcı olabilir.

Krizlerle nasıl baş edebiliriz?

Kendimizi dinlemek, tanımak ve anlamak için fırsat vermemiz gerekir. Bunun için belki insan detoksu, domapin detoksu ya da jomo yapabiliriz.

Krizlerle nasıl baş edebiliriz dediğimizde o an ve öncesi önemlidir. Stres yönetimi, spor, sağlıklı beslenme gibi rutinleri hayatımıza sokabiliriz.

Kriz anında kendimize şu anda bu duyguyu neden yaşadığımızı sorabiliriz. Bunun şu anki ve en temel sebebini bulmamız ve bunlar üzerinde çalışmamız çok fayda sağlayabilir. Kendimiz yapamıyorsak terapi desteği almamız çok iyi olacaktır.

Konuyla alakalı olarak fayda sağlayabilecek bazı sayfalarımız :

Kendimi sevmek için ne yapabilirim?
Kendine acıma hastalığı nasıl geçer?
Günlük yazmak ne işe yarar?
Kendimi neden hep mutsuz hissediyorum?
İnsan kendini neden sabote eder?
Travma sonrası stres bozukluğu nasıl geçer?
Kendimi suçlamaktan nasıl kurtulurum?

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi