Bağlanma korkusu kadın erkek ilişkileri kategorisinde sıkça rastlanan sorunlardan biridir. “Sana bağlanmaktan korkuyorum” diyen erkek sayısı oldukça fazla. Peki bir erkek neden bağlanmaktan korkar?
Bu sadece erkeklere özel bir durum değil ve her erkek bunu yapıyor tabii ki. Hatta bunu bir ilişkide yapıp, diğerinde yapmayabilir. Örneğin size bağlanmak istemediğini söyler ancak sizden ayrıldıktan bir kaç sene sonra başkasıyla evlenebilir.
Hem ilişkilerdeki uyum, kimya ve zamanlama önemlidir hem de iki kişinin birbirine olan uyumu, kimyası ve zamanlaması. Yani burada sorun sizde olmayabilir. Bağlanma korkusu yaşayan erkek için sadece, o dönem doğru bir zaman olmayabilir.
Erkekler neden bağlanmaktan korkar?
Bağlanmaktan korkuyorum diyen kişi siz de olabilirsiniz. Bu dönem dönem yaşanan bir durum olabilir. Eğer tüm ilişkilerinizde bu şekildeyse, o halde insan neden bağlanmaktan korkar bakalım.
- Özgürlüğün kısıtlanmasından korkmak
- Eski deneyimlerin etkisinde olmak
- Güven sorunları yaşamak
- Tek eşli olmak istememek
- Sorumluluk almaktan çekinmek
- Yeteri kadar olgun olmamak
- Reddedilmekten korkmak
- Özgüven sorunları yaşamak
- Farklı öncelikleri olmak
- Değişmekten korkmak
- Zaman kaybetmek istememek
- Kendini baskı altında hissetmek
- İncinmekten korkmak
- Tek düzelikten korkmak
- İlişkiden emin olmamak
- İlişkide bir gelecek görememek
Bu listede yer alan maddelerden bir veya bir kaçı, bağlanmaktan korkuyorum diyen kişi için psikolojik veya ideolojik sebepler arasında yer alabilir.
İçinizde bağlanmaktan korkan erkek nasıl bağlanır diye düşünen varsa, bunun öncelikle o kişinin yaşadığı bir süreç olduğunu kabul etmekte fayda vardır. Bunun için ekstra bir çaba harcamamalı, nasıl bir kişilik yapısına sahipseniz onu tüm dürüstlüğünüzle göstermeniz ve o kişiye güven vermeniz iyi bir yöntem olacaktır.
Hem kendisi özgüven ve öz saygı sorunları yaşıyor olabilir hem de yanındaki kişiye güvenemiyor olabilir. İlişkide bir gelecek göremiyor veya sorumluluk almak istemiyor olabilir.
Bu durumda bağlanmaktan korkan erkeğe nasıl davranılır dediğimizde onun özgüvenini yükseltecek çalışmalar yapılabilir. Ona bir anda sorumluluklar yüklememek, kendisini rahat hissetmesini sağlamak yardımcı olacaktır.
Bir bütün olma fikri
Biriyle bir bütün olma fikri, sınırlar gerekli şekilde çizilemezse kulağa korkutucu gelebilir. Ki özgüven ve öz saygı sorunu yaşayan kişiler sınırları belirlemekte de zorluk yaşayabilirler.
İlişkinin tüm evrelerinde (flört, sevgililik, evlilik, boşanma) kişilerin her şeyden önce birer birey oldukları, kendilerine ait bir hayatları oldukları kabul edilmediği sürece sorunlar yaşandığını görmekteyiz.
Kıskançlık gibi durumlar da çoğunlukla yine kişilerin birey olamama ve kişisel yolculuğuna başlayamama veya tamamlayamama sorunlarından kaynaklanıyor.
İki bireyin bir bütün olma fikri yaşadığı sırada, henüz kendileri mutlu, huzurlu birer birey olamadıklarından hem kendi sınırlarını çizmekte zorlanmaları, hem de yanlarındaki kişinin kişisel sınırlarını ihlal etme hatasını sıklıkla gerçekleştirmesi oldukça beklenir olmaktadır.
Oysa yanımızdaki kişi özgürce, istediği şekilde hayatını yaşamalıdır. Bizimle birlikteyken sıkılan, mutsuz huzursuz olan, üzerinde bir yük olduğunu hisseden kişi elbette bizden uzaklaşacaktır.
Bir Cevap Yazın