Engellenmiş Sosyal Angajman Bozukluğu

Engellenmiş Sosyal Angajman Bozukluğu

Engellenmiş sosyal angajman bozukluğu dsed

Engellenmiş Sosyal Angajman Bozukluğu (DSED) Disinhibited Social Engagement Disorder, çocuklarda alışılmadık bir biçimde yabancılara karşı rahatlık, ilgi ve bağlılık görülmesi durumudur.

Çocuğunuzla misafirliğe gittiğinizde, onu hemen oradaki insanlarla sohbet ederken, onlardan yiyecek bir şeyler isterken bulabilirsiniz. Engellenmiş sosyal angajman bozukluğu olan çocuklar ebeveynlerinin çağrılarına cevap vermek yerine, yabancılarla yakınlaşmayı tercih ederler.

Engellenmiş sosyal angajman bozukluğu (DSED) nedir?

Çocuğum bakıcısını daha çok seviyor. Çocuğum yabancılarla hemen yakınlaşıyor. Çocuğum başka çocuklarla kardeşi gibi oynamaya başlıyor diyorsanız çocuğunuzda DSED olabilir.

Çocuk bir yabancıyla, hiç gitmediği bir yere gitmek isteyebilir. Yabancı biriyle veya kendinden yaşça büyük bir yetişkinle alışılmadık biçimde sosyal veya fiziksel olarak yakınlık gösterme eğilimindedir.

Çocuğunu yabancılardan korumak isteyen ebeveynler için, Engellenmiş sosyal angajman bozukluğu (DSED) oldukça tedirgin edicidir.

dsed tedavisi

Engellenmiş sosyal angajman bozukluğu (DSED) daha çok yetim çocuklarda gözlemlenir. Güvenilir bir ortamda olmadığına inanan çocuk, yabancı birinin ona güvenlik sağlayacağını düşünür. Ve kendi bağımsız hayatını yaşamak isteyebilir. Ve elbette çocuklukta yaşanan travmalar da buna sebep olur.

Engellenmiş sosyal angajman bozukluğu (DSED) tedavisi

Öncelikle teşhis önemlidir ve zor da değildir. Çocuk, kalabalık bir ortamda; diyelim ki bir alışveriş merkezinde, ebeveyninin iznini istemeden, ona haber vermeden ondan uzaklaşabilir ve bu durumdan hiç rahatsız olmaz.

Dışavurumcu terapi ile engellenmiş sosyal angajman bozukluğu tedavi edilebilir. Bu terapide müzik, dans, drama, şiir, hikaye anlatımı gibi araçlar kullanılarak çocuğun duygu ve düşüncelerinin ortaya çıkartılması sağlanır.

Elbette her ebeveyn çocuğunun sosyal olmasını ister fakat söz konusu güvenlik olduğunda, engellenmiş sosyal angajman bozukluğu aileleri oldukça tedirgin edebilir. Bu yüzden mutlaka doğru teşhis konulup, terapi sürecine başlanmalıdır.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi