Entellektüel Yetersizlik

Entellektüel Yetersizlik

Entelektüel yetersizlik, IDD olarak geçen intellectual disability disorder veya intellectual developmental disorder yani entellektüel gelişim bozukluğu. Günü yaşamak için gerekli olan önemli yeteneklerin yerine getirilmesini engelleyen, ortalamanın altında bir zeka özelliğine sahip olmaktır.

Entellektüel yetersizlikleri olan kişiler yeni yetenekler geliştirebilirler fakat bu çok uzun zaman alır.

IQ ne demek?

Kişinin öğrenme yeteneği, sebep oluşturma yeteneği, karar verme ve sorunları çözme yeteneğidir. Hem başkalarıyla iletişim kurmada hem de kişinin kendi kendine hayatını idame ettirebilmesi için gereklidir. Çeşitli IQ testleri bulunmaktadır ve geçerli sonuçlar 85-115 arasındadır. Entellektüel yetersizlik gösteren kişilerde bu sonuç 70-75’ten az çıkmaktadır.

Çocuğun kendi karnını doyurup doyuramadığı, kıyafetlerini kendisinin giyinip giyinmediği, başkalarıyla nasıl iletişim kurduğu ve iletişim kurduğunda karşısındakini anlayıp anlamadığı gibi kıstastlarla çocukta entelektüel gelişim bozukluğu olup olmadığı anlaşılabilir.

Entellektüel yetersizlik nasıl anlaşılır?

Geç yürüme, geç konuşma ya da konuşma bozuklukları

Geç tuvalet alışkanlığı edinme

Kendi kendine giyinmede, karnını doyurmada gecikme

Hatırlama zorlukları

Sonuç çıkaramama

Aşırı sinirlenme gibi davranışsal bozukluklar

Mantıklı düşünmede veya sorun çözmede zorluk

Entellektüel yetersizlik nasıl geçer?

Gerekli testler yapıldıktan sonra çocuğun güçlü ve güçsüz olduğu yanlar üzerine yoğunlaşılır. Bu şekilde çocuğun okulda, evde ve sosyal hayatında ne gibi bir destek alması gerektiği belirlenir. Çocuğunuzun yeni şeyler öğrenebilmesi ve keşfedebilmesi için ona seçenekler sunabilirsiniz. Grup aktivitelerine daha fazla önem verebilirsiniz.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi