Kendimi huzursuz hissediyorum sebepsiz yere sürekli içim daralıyor neden? Durup dururken içim sıkılıyor ve yaptığım şeyden zevk almıyorum, bu niçin oluyor?
Şunu söylemeliyim ki eğer kendimi mutsuz hissediyorum, içim sıkılıyor sebepsiz yere içim daralıyor diyorsanız ve bu neden oluyor bilmiyorum diyorsanız, hatta bunun durduk yere olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü bunun bir sebebi var.
Bunun sebebini anlamak ve kişisel olarak bu neden başınıza geliyor bilmek için yapmanız gereken bazı şeyler var. Bunlar neler birlikte bakalım.
İç sıkılması nasıl geçer?
İnsan neden durup dururken ağlar ve ruhu daralan insan ne yapmalı şimdi bunlara bakalım. Çünkü bunların bir sebebi var.
Eğer siz de bunları yaşıyorsanız kendinize lütfen bu soruları sorun ve tek tek cevaplayın :
- Bir mesleğim var mı?
- Bir veya birden fazla hedefim var mı?
- Şu anda yaşadığım hayattan memnun muyum?
- Hayatımın nasıl olmasını isterdim?
- İçim tam olarak ne zaman ve ne yaparken daralıyor?
Bunlara ek olarak ailem veya birlikte yaşadığım kişi / kişiler bana psikolojik olarak baskı yapıyor mu? Yani ben onların doğrularını ve söylediklerini mi yapıyorum ve yaşıyorum. Benim isteklerim neler? sorularını da sorun.
İçim tam olarak ne zaman daralıyor? Tam olarak ne yaparken veya ne yaşadıktan sonra sıkılıyor? Bugün neler yaşadım? Ve ardından içim sıkılmaya başladı?
Şimdi iç sıkılması nasıl geçer sorusunun cevabı için öncelikle yukarıdaki listede yer alan soruların cevaplarını bir kağıda yazmalısınız.
Daha önce yazma terapisinden bahsetmiş ve günlük yazmanın psikoloji için ne kadar önemli bir çözüm kaynağı olduğunu anlatmıştım. İçimiz her sıkıldığında yukarıdaki soruları tek tek kağıt üzerinde cevaplayalım.
Ruh daralması neden olur?
Hiçbir şeyin sebepsiz yere olmadığı gerçeğini kabul etmeliyiz. Hiçbir hissimiz, davranışımız öylesine değildir. İnsan olarak anıları depolamak ve onları yeri geldiğinde olaylarla bağdaşlaştırarak karar veya tepki verme kapasitesine sahip canlılarızdır.
Eğer durduk yere içim sıkılıyor daralıyor diyorsak, bunun durduk yere olmadığını ve mutlaka bir sebebe bağlı olduğunun farkında olmamız gerekir.
Özellikle bir şeyleri hak etmediğimizi düşünüyorsak veya yaşadığımız hayattan memnun değilsek ve bunu değiştirmek için gerekli şeyleri yerine getiremiyorsak içten içte sıkılıp bunalmamız kaçınılmaz olabilir.
Kendimize hemen bir hedef koyup, bu hedef için çalışmaya başladığımızda sıkıntımızın geçtiğini fark edebiliriz. Bize sunulan veya dikte edilen hayatı yaşamaya devam edersek potansiyelimizi kullanamadığımız için bu tür sorunlar yaşamaya başlarız.
Bir Cevap Yazın