Bu konuda karşımıza iki terim çıkabilir. Bibliyomani ve bibliyofil. Peki aradaki fark nedir? Bibliyofil için kitap aşkı diyebiliriz. Bibliyomani ise değerli kitaplara sahip olma takıntısıdır.
Bibliyofil kitapsever, kitaplara karşı büyük bir ilgisi vardır. Kitap okumayı sever ve bundan zevk alır.
Bibliyomani ile bibliyofil arasındaki fark nedir?
Bibliyomani bir takıntı durumudur. Entelektüel kişilik bozukluğu gibi bir bozukluktur ve kitaplara karşı hissedilen büyük takıntıdır. Bibliyofil aldığı kitapları okur, bibliyomanide ise kişi aldığı değerli kitapların koleksiyonunu yapar. Yani bibliyomani ile bibliyofil arasındaki fark budur.
Bibliyomanyak olan kişilerin kütüphanesi, henüz okumadıkları ve çoğunlukla da okumaya niyetli olmadıkları kitaplarla doludur.
Bibliyomani bir çeşift obsesif kompulsif kişilik bozukluğudur. Kişi, kitapları evinde stokladığı için, bu takıntısı dışarıdan belli olmayabilir.
Bazı bibliyomaniler sadece tarih kitapları toplayabilir veya herhangi farklı bir konuda koleksiyonlar yapabilir. Fakat çoğunlukla kitapların belli bir değere sahip olması, onların koleksiyonlarına girmesi için yeterli olur.
Tarihin en büyük bibliyomanyak ünlüsü
Tarihte bilinen en büyük bibliyomanyak 19.yy’da yaşamış olan Sir Thomas Phillipps’tir. Sadece kitapları değil, çeşitli belgeleri de stoklamıştır. Sahip olduğu belgeler yaklaşık olarak 60,000 kitaplar ise 40,000’dir. Hepsi, ölümünden sonra açık artırma ile satılmıştır.
Bibliyomani neden olur? Nasıl geçer?
Bibliyomani çoğunlukla bir çocukluk travmasına bağlıdır. Çoğunlukla güvensiz bir ortamda yetişen veya şiddete maruz kalan kişilerde meydana gelir. Bir çeşit ‘kitapların ardına saklanma’ ihtiyacıdır.
Bibliyomani nasıl geçer? Çocukluk travması üzerine alınacak olan profesyonel bir destekle. Kişinin kendine olan güveni, sevgisi, saygısı yeniden inşa edilmelidir.
Bir Cevap Yazın