İnsan bir anda daha zeki, daha akıllı olamaz, bu bir süreçtir ve bazı şeyleri yapmayı alışkanlık haline getirebilirseniz herkesten daha akıllı olabilirsiniz.
Bir insan çok zeki olarak doğmuş olabilir, IQ’su çok yüksek olabilir ama gerekli zihinsel donanımı kendisi kuramazsa o zekası boşa gidebilir.
Kendinize nasıl daha zeki olabilirim diye sorduğunuz oluyor mu?
Alışkanlık haline getirdiğinizde zekanıza zeka katacak bu 15 maddeye birlikte bakalım.
Daha zeki olmak mümkün mü?
Evet mümkün, zeka gelişebilen bir şey. Ve buradaki listede daha zeki olmak için yapmanız gereken 12 şey yer alıyor. Birlikte bakalım.
1. Sorgulamak
Gözlerinizi ve zihninizi olabildiğince açık tutun. Bilmemek değil, öğrenmemek ayıptır sözünü unutmayın. Merak ve sorgulamak size yepyeni kapılar açabilir.
2. Kitap okumak
Magazin haberlerinden ya da internetteki listelerden bahsetmiyorum. Elinize alıp sayfalarını çevirdiğiniz eserler söz konusu olan. Onlarca Türk ve Dünya klasiği var. Hepsi birbirinden değerli ve güzel. Her gün mutlaka bir kaç sayfa okuyun ya da kendinize okuma planı çıkartın her ay bir kitap bitirin.
3. Eskinin üstüne yenilik eklemek
Sürekli aynı şeyi yapmak yerine, mesela okuldan eve işten eve hep aynı yoldan gitmek yerine bu rutini değiştirin. Devamlı olarak yaptığınız eski şeylere, yeni bir yöntem ve tarz getirin.
Nasıl daha zeki olunur?
4. Daha zeki insanlarla görüşmek
Sizden daha zeki ve entelektüel olduğunu düşündüğünüz kişilerle görüşün. Onlar ne yapıyor bakın. Onlarla konuşmak sizin de ufkunuzu açabilir.
5. Her uzman başta acemiydi
Bunu unutmayın. Öğrenmeye açık olursanız ve yeteneklerinizi geliştirirseniz siz de bir uzman olabilirsiniz. Acemilikten korkmayın ve istikrarlı bir şekilde kendinizi geliştirmeye devam edin.
6. Demlenme süreci
Bilgi bir anda tüm hayatınızı değiştirmez. Zamanla demlenerek yavaş yavaş kendisini size gösterir. Daha zeki olmak için, daha zekice şeyler düşünmeli ve bu düşüncelerinizi paylaşabileceğiniz ortamlara girmelisiniz.
Daha zeki olmak için yapmanız gereken 12 şey
7. Spor yapmak
Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur. Zevk aldığınız fiziksel aktiviteleri hayatınıza sokun. Daha zeki olmak için yapmanız gereken şeylerden biri de egzersiz.
8. Üretkenlik
Çalışmakla üretmek arasında fark var. Gelecekte olmak istediğiniz kişiyi oluşturmaya şu anda başlamalısınız. Aklınıza gelen fikirleri not alabilir ve bunları haftalık olarak düzenleyebilirsiniz.
9. Cesaret!
Çekindiğiniz, yapmaktan korktuğunuz şeyleri yapın. Korkularınızla yüzleşmek sizi daha cesur, daha zeki ve daha güçlü yapar. İlla donkişotluk yapmak zorunda değilsiniz ama uzun süredir hayatınızdan memnun değilseniz, o ana kadar yapmadığınız bir şeyi yapmanız gerekiyor olabilir.
10. Pozitif olmak
Özellikle kendi iç sesinizle iyi geçinebilmek çok önemli. Yanıla yanıla doğru olanı bulacağınızı unutmayın. Hiç kimse tek seferde bunu başaramıyor. Kendinize güvenmelisiniz. Ve yanılgılardan sonra tekrar ayağa kalıp, devam etmek için pozitif motivasyon sağlamalısınız.
11. Paylaşmak
Bilgi paylaşılmasaydı ne tarih olurdu ne sanat. Bildiklerinizi, öğrendiklerinizi mutlaka birileriyle paylaşın. Bu da zekanın gelişmesi için şarttır.
12. Dinlemek
En önemli ve son maddeye geldik. Karşımdaki de haklı olabilir mi? diye düşünerek dinlemelisiniz. Neden böyle düşünüyor veya konuşuyor diye sorgulamalısınız. O konuda hiçbir şey bilmiyormuş gibi dinlerseniz, çok daha zeki bir insan olabilirsiniz. Çünkü bu durum, belki de hiç düşünmediğiniz bir şeyi düşünmenizi sağlayabilir.
Zeka nasıl gelişir?
Hani bazı insanlar vardır, bir şey sorarsınız ya da bir şeyden bahsedersiniz daha konuşmaya başlamadan ilk cümlenizi keserek ‘OLMAZ ÖYLE ŞEY‘ der.
İşte siz ‘olabilir’ diye yaklaşırsanız ve ‘neden olabilir?‘ diye sorgularsanız, bir karara varmadan önce o konuyu araştırır, onun hakkında gerekli ve çeşitli kaynaklardan bilgi toplarsanız ve bu bilgilerinizi deneyimlerseniz ancak bu size bir şey katabilir ve zekanızı geliştirebilir.
Zekayı geliştirmek elbette kendimize ve topluma fayda sağlamak amacıyla istediğimiz bir şey. Yoksa çok zeki olup evden çıkmamak ne işe yarayacak.
Çok zekisin ama hiçbir şey üretmiyorsun veya insanlara fayda sağlamıyorsun ne işe yarayacak. Zekayı doğru ve iyi amaçlar için geliştirmeli ve kullanmalıyız.
Bir Cevap Yazın