İnsan Neden Yalan Söyler?

İnsan Neden Yalan Söyler?

yalan söyleme hastalığı

Hayatında bir kez dahi yalan söylememiş bir insan yoktur. Hepimiz bazı durumlarda ufak da olsa yalan söyleriz. Peki insan neden yalan söyler? Neden kendini ve başka birini kandırma ihtiyacı duyar?

Çoğu zaman içinde bulunduğumuz durum, kişisel menfaatimizi korumak için bizi yalan söylemeye iter. Yani mecburiyetten yalan söylemek durumunda kalabiliriz. Fakat bazı kişilerde yalan söyleme alışkanlığı oluşur.

Neden yalan söyleriz?

Bir yazımda bir insanı tanımak için ona bu 20 soruyu sorun demiştim. Aslında bu sorular o kişi hakkında pek çok ipucu verebilir.

Pek çok kişinin yalana başvurma sebebi, eleştiriden kaçmaktır. Karşıdaki kişinin onu eleştireceğinden, ona kızacağından emindir ve bu yüzden yalan söyleyerek bu durumdan kurtulmak ister.

Yapılan araştırmalarda yetişkinlerin %21’i genel olarak yalan söylüyor. Ergenlerde bu oran %50’den yüksek ve çoğu zaman konu para. Ve genel olarak ailelere yalan söyleme oranı ise %86.

Bu da gösteriyor ki, insanlar daha çok aileleri tarafından eleştirilmekten çekiniyor. Jenerasyon farkını göz önünde bulundurursak, bu aslında doğal bir sonuç gibi gözüküyor.

Çocuklar neden yalan söyler?

çocuklar neden yalan söyler

Çocuklar anne ve babalarını en büyük otorite olarak görür. Ve yanlış iletişim sonucu, onlardan korkması gerektiği fikrine kapılırsa yalan söylemeye başlar. Çocukların hayal gücü yüksektir, hayali mekanlar, hayali kişiler ve hayali kahramanlar hakkında yalan söyleyebilirler.

Fakat aile bireylerine günlük aktiviteleri hakkında yalan söyleyen çocukların aileleri mutlaka çocuklarla nasıl iletişim kurduklarını ve bu konuda ne gibi hatalar yaptıklarını fark etmelilerdir. Çünkü çocukta yalan söyleme alışkanlığı ortaya çıkabilir.

İlişkide sevgiliye yalan söylemek

sevgiliye yalan söylemek

İlişkide sevgiliye yalan söylemek çoğu zaman aldatma durumunda veya artık eskisi gibi sevgiliye karşı hisler beslenmediğinde ortaya çıkıyor. Donkişotluk yapmak bir yana kişi bunu açık açık söyleyecek cesareti kendinde bulamıyor.

Sevgiliye yalan söylemek noktasında da yine onu kızdırmak veya üzmekten kaçınmak, kişinin kendisiyle ilgili gerçekleri ortaya koymak istememesi gibi sebepler yatıyor. Bu yüzden de geçmiş ilişkiler hakkında yalan söylemek, sevgiliye en çok söylenen yalanlar arasında.

İş yerinde veya okulda yalan söylemek

iş yerinde okulda yalan söylemek

İş yerinde ve okulda yalan söylemek genelde, kişiyi daha avantajlı bir duruma sokacağı düşünüldüğü için gerçekleştirilir. En sık söylenen yalanlardan biri ‘hastaydım yapamadım’ dır.

Çocuklar sorumluluklarını yerine getirmedikleri için okulda yalan söylerler. Veya arkadaşları tarafından dalga geçilmemek için.

Birinin yalan söylediğini nasıl anlarsın?

Yalan söyleyen kişi çoğunlukla göz teması kurmaktan çekinir. Birinin yalan söylediğini anlamak için onun gözlerine ve beden diline bakabilirsiniz. Eliyle saçına veya burnuna dokunur, bir duvar kenarındaysa duvara dokunur. Ayrıca minik gülümsemeler kullanan fakat gözleri dikkatli bir biçimde açık olan yani gülümsemesi tüm yüzünü değil sadece dudak çevresini etkileyen birinin yalan söylediğini anlayabilirsiniz.

Yalancılar çoğunlukla soruya direkt cevap vermek yerine gereksiz detaylara girerler veya konuyu farklı bir yere doğru çekerler.

Yalan söylemek neden kötüdür?

Beyaz yalan denilen, kimseye zararı dokunmayan fakat o anda durumu ‘kolaylaştırabilecek’ olan yalanlar belki sizi mutlu edebilir. Fakat yalan söylediğinizde karşınızdaki yalan söylediğinizi anlayabilir. Bunu size açıkça söyleyebilir veya sadece sizin bir yalancı olduğunuz fikrini edinebilir. Bu durumda yalan söylemek neden kötüdür? Çünkü insanların size olan güvenini kırarsınız. Artık doğruyu da söyleseniz, insanlar size inanmayacaktır. Ve bunu tamir edebilmek oldukça zordur.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi