Kokain Bağımlılığı

Kokain Bağımlılığı

Kokain son derece şiddetli bir uyarıcı olup, doğrudan beyin kabuğunu etkiler. Uyarıcı etkisi beyinde madde depolarını adeta bir anda boşaltmasına bağlıdır. Bu şiddetli etkisi nedeniyle, beyni uyuşturan diğer maddelerle birlikte kullanılması çok sık rastlanan bir olgudur.

Alındıktan çok kısa bir süre sonra, yaklaşık yirmi dakikada metabolize olduğundan etkinin devamı açısından yeniden alınması gerekebilir. Beyinde, yüksek miktarda dopamin salgılanmasını sağladığından, kolay bir şekilde bağımlılık oluşmasına sebep olur.

Kokainin zararları nelerdir?

Kokain kullanımı psikolojik bozukluklara, paranoyaya, burun kemiğinin erimesine, burun kanamalarına, anksiyeteye, huzursuzluğa, asabiyete, kalp krizine, felce, cilt enfeksiyonlarına, solunum yetmezliğine, alerjik reaksiyonlara ve ölüme sebep olur.

kokain bağımlılığı

Crack, kokainin kaya tuzu formunda özel ve minyatür nargile gibi içilen türüdür. Aslında gerçek maliyet değişmemekle birlikte, göreceli ucuzluk avantajlı bir arz gibi yansımış ve crack kullanımı da giderek yaygınlaşmıştır. Crack simgesel bir isimdir ve suyun kayalardan yuvarlanırken çıkarttığı sesle eşleştirilmiştir.

Kokain bağımlılığından nasıl kurtulunur?

Davranış terapileri ve farmakolojik terapilerler kokain bağımlılığını tedavi edilebilmektedir. Ailenin ve yakınların tutumu ve desteği çok önemlidir.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi