Kinofobi köpek korkusudur. Köpeklerden korkma fobisidir. Kişilerin hayatını oldukça fazla etkileyebilir. Peki nasıl geçer? Tedavisi var mıdır?
Bazı kişilerin fobileri vardır. En yaygın olanları kedi korkusu, köpekten korkmak, örümcek fobisi, karanlıktan korkmak, iğneden korkmaktır.
Köpek fobisi yani kinofobi yaşayan kişiler; köpeğin havlamasından, kendilerini ısırmasından veya bir anda beklenmedik bir hareket yapmasından korkarlar. Bazıları da tüyünden veya köpeğin kokusundan tiksinirler.
Köpek korkusu kinofobi nedir?
Bir çeşit zoofobi yani hayvan korkusudur. Kinofobi köpekten korkmak, köpek fobisi yaşamaktır. Özellikle köpek nüfusunun fazlaca olduğu batı ülkelerinde sıkça rastlanır. Ve kinofobi insanların hayatını olumsuz yönde etkiler.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte bazıları büyük köpeklerden korkarken, bazıları ise her türlü köpekten korkabilir. Bazen kişi bir köpek fotoğrafına rahatlıkla bakabilirken, gerçek hayatta köpeğin yanına yaklaşamayabilir.
Köpek korkusu psikoloji bağlantısı
Köpek korkusu yani kinofobi çoğunlukla küçük yaşta yani çocuklukta gelişir. Bu çağda çocuğun etrafında köpek olabilir fakat çocuk içten içe bir endişe yaşıyor olabilir ve aile bunu fark etmezse ergenlik döneminde kinofobi oluşur.
Elbette çocukken bir köpek tarafından ısırılmak, saldırıya uğramak da köpek fobisinin oluşması için önemli bir pisikolojik etkendir. Köpek fobisinin oluşmasındaki bir diğer ve çok önemli bağlantı ise aile bireylerinin köpeklere karşı olan tutumudur.
Köpek korkusu ne demek? Neden olur?
Köpek korkusu, çocukluk döneminde içten içe gelişmiş ve ancak ergenlikte ortaya çıkabilecek bir endişe oluşumuyla meydana olur veya çocuğun köpek tarafından saldırıya uğramasıyla olur, veya aile bireylerinden özellikle çocuğun model aldığı birey köpeklerden korkuyorsa bu durumda da köpek fobisi oluşur.
Çocukluk döneminde henüz mantıklı psikolojik bağlantılar kuramayan çocuk, köpekler hakkında yanlış veya eksik bir bilgiyi zihninde oturtarak köpek korkusu yani kinofobi geliştirebilir.
Kinofobi tedavisi | Köpek korkusu nasıl geçer?
Kinofobi tedavisi için iki yöntem vardır. Biri terapi diğeri ise bireysel terapi. Kinofobi tedavisinde kişi bir köpeğin yanında olduğunu hayal eder ve kişiye rahatlama teknikleri uygulanır. Bir süre sonra bu tedavi gerçek köpekle yapılır. Ve kişi köpek korkusunu yenmek için önemli bir atar ve bunu büyük oranda başarır.
Bir diğer kinofobi tedavisi ise, kişinin dayanabildiği kadar bir köpeğin yanında durması istenerek gerçekleştirilir. Önce köpekle aynı odada bulunur. Fakat aralarında mesafe ve set vardır. Ardından set kaldırılır.
Hipnozla köpek korkusu geçer mi?
Köpek korkusunu yenenlerin denediği bir diğer terapi şekli de hipnozla köpek korkusu tedavisidir. Mutlaka bir uzman tarafından yapılması gereken tüm bu tedavi yöntemleri, bir başka kinofobi tedavisi olan sanal gerçeklikle köpek korkusunu yenmek tedavisini de içermektedir.
Kinofobi için bireysel tedavi
Kişi köpek korkusunu yenebilmek için, köpekler hakkında araştırmalar yaparak onlarla ilgili bilgisini geliştirir ve yeniden düzenler. Örneğin köpek tasmalıysa veya kişiden uzakta bir yerdeyse ve aralarında bir set varsa, kişiye zarar veremez. En basit yöntem yavru köpeklere yaklaşmak ve onlara dokunmaya çalışmaktır.
Bir köpeğe yaklaştığınızda onun önce sizi koklamasına izin verin. Göğüs ve boyun bölgesini okşayarak onunla iletişim kurabilir ve ona ‘sana zarar vermem’ mesajı verebilirsiniz. Bu şekilde hem köpek rahatlar hem de siz.
Köpeğin başına dokunmaktan ve gözlerinin içine bakmaktan çekininiz. Kaçmak, çığlık atmak veya çok heyecanlı davranmak köpeğin gerilmesine sebep olur ve bu durumda köpek havlamaya başlar.
Doğru tedavi yöntemiyle köpek korkusu geçmektedir.
Bir Cevap Yazın