Narsist Birine Nasıl Davranılır?

Narsist Birine Nasıl Davranılır?

narsist arkadaş çocuk anne baba

Narsist bir eşe veya çocuğa, anne babaya ya da arkadaşa sahip olan biriyseniz onlara karşı nasıl davranmanız gerektiğine dikkat etmenizde fayda var.

Narsist kişilik bozukluğu yaşayan kişilerle iletişim kurarken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var. Narsist anne, baba, çocuk, karı koca veya arkadaşa karşı nasıl davranılır? Bu yazımızda bu konuyu ele aldık.

Eşim veya sevgilim narsist

Eşiniz veya sevgiliniz narsist ise size karşı müthiş bir ilgisi, sevgisi ve övgüsü olabilir. Size karşı, normalden fazla hayranlık uyandıran davranışlar sergileyebilir. Duygularını ifade ederken abartılı cümleler kurabilir. Bu büyüye kapılmadan önce onu gerçekçi bir yaklaşımla değerlendirmelisiniz.

Sadece size değil, kendisine karşı da büyük bir hayranlığı vardır ve aynı ilgiyi, sevgiyi ve övgüyü sizden de bekliyordur. Zaten bu yüzden size karşı bu tavırları takınmaktadır.

narsist kişi nasıl davranır

Narsist sevgili aniden değişebilir. Duygu durumunda ani inişler çıkışlar yaşayabilir. Bir gün ilişkinizin kusursuz olduğunu söylerken, ertesi gün ‘bu ilişkinin benim için hiçbir anlamı yok’ gibi cümleler kurabilir.

Narsist kişiler birden fazla ilişkiyi aynı anda yaşayabilir. Birden fazla kişiyle aynı anda flört edebilir.

Çocuğum narsist ona nasıl davranmalıyım?

Çocuğunuzu asla ‘çok farklı, dünyadaki en kıymetli şey, en kusursuz varlık’ şeklinde ifadelerle övmeyin.

Yapabilecekleri konusunda ona destek olun ve onun yaşına uygun sorumluluklar verin. ‘Sen otur ben yaparım’ gibi bir tavrı asla takınmayın. Mutlaka sorumluluk alması gerektiğini öğretin, almadığında sonuçlarıyla yüzleşmesini sağlayın.

narsist kendini beğenmiş çocuk

Narsist çocuğa nasıl davranılır? Çocuğunuz bir şeyi sadece tam istenildiği şekilde, kusursuz olarak yerine getirdiğinde onu takdir etmeyin. Kusurlu, hataları şeyler yaptığında da onunla olumlu bir tavır içinde iletişim kurun.

Çocuğumda kendin beğenmişlik var diye düşünüyorsanız, ona mutlaka diğer kişilerle olan ilişkilerinde onlara değer vermesi, onları anlamaya çalışması gerektiğini öğretin.

Annem veya babamda narsist kişilik bozukluğu var

Durumu gözlemleyin ve kendinizi öncelikle psikolojik olarak koruma altına alın. Verdiğiniz kararlar, hisleriniz ve fikirleriniz sizin için en doğru olandır. Anne veya babanızdan onay beklemeyin.

Narsist olduğunu düşündüğünüz ebeveyninizden hislerini ifade etmesini isteyin.

Sizinle sadece, çok iyi yaptığınız şeylerden sonra iletişim kuruyorsa bu konuda onu uyarın.

Arkadaşım narsist veya kendini beğenmiş birisiyse ona nasıl davranılır?

Narsist kişiler ilişkilerinde bencildirler. Her zaman benmerkezcidirler. Onlardan size karşı empati kurmalarını beklemek sizi üzebilir. Bu konuda onu uyarabilirsiniz.

Narsist bir arkadaşınız varsa, sizden onu övmenizi, takdir etmenizi beklerler. Ona hayranlık duyan biri olmanızı ister. Onun kararlarına uymanızı bekler. Buna izin vermeyin. Siz de fikirlerinizi ve isteklerinizi belirtin. Kabul etmezse, arkadaşlığınızın bozulacağını söyleyin veya belli edin.

narsist kendini beğenmiş arkadaş

Narsist kişilik bozukluğu yaşayan kişiler hep kendi başarılarından, kendi ilişkilerinden, kendi beklentilerinden ve kendi önemsedikleri şeylerden bahsederler. Sizin lafınızı kesebilirler. Cümleye ‘ben‘ diye başlamayı severler. Onlara iletişimin karşılıklı bir şey olduğunu hatırlatın.

Narsist kişiler nasıl davranır? Onlar üstünlük taslamayı severler ve o ortamdaki en muhteşem varlık olduklarına yürekten inanırlar. Unutmayın ki, böyle olmalarında bazı sebepler var. Bu yüzden onlara tavırlarında gözlemlediğiniz ve yanlış olduğunu düşündüğünüz yanları ifade edin.

Hata da yapsalar yine de değerli olduklarını belirtin. Ve mutlaka empati kurmaları için onları teşvik etmeye çalışın. Psikolojik destek almak için gerekli teşviği sağlayın.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi