Empati Nedir? Empati Kurmak Ne Demek Ve Ne İşe Yarar?

Empati Nedir? Empati Kurmak Ne Demek Ve Ne İşe Yarar?

empati nedir empati kurmak ne demek ne işe yarar

Empati nedir? Başkalarının duygularını anlayıp sanki kendimiz aynı şeyi yaşıyormuşuz gibi hissetmemizdir. Yani kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koyabilme yeteneğidir.

Evet, özellikle “yetenek” dedim çünkü önemli bir iletişim aracıdır ve geliştirilebilir. Afektif empati (duygusal) ve bilişsel empati olarak ikiye ayırabiliriz.

Afektif empati nedir? Acı çeken bir diğer canlıyı gördüğünde kişi aynı acıyı kendisi çekiyormuş gibi hisseder. Bilişsel empati nedir? Diğer canlının yaşadığı acıyı anlamak ancak içsel olarak aynısını yaşamamak.

Somatik empati nedir? Karşımızdaki canlının yaşadığı duruma veya hisse fiziksel olarak tepki göstermemiz. Örneğin karşımızdaki kişi çok utanmışsa, bizim de yüzümüz kızarır.

Bilişsel empatiye örnek olarak terapiyi gösterebiliriz. Terapist danışanın üzüntüsünü ve acısını anlar ancak danışanla birlikte aynı üzüntüyü yaşamaz.

Burada duygusal düzen (emotional regulation) devreye girer. Bir cerrah ameliyat ettiği hastanın hislerini anlamalı ancak kendi hislerini de kontrol etmelidir. Bu çoğu doktor ve terapist için geçerlidir.

Empati nedir? Empati kurmak ne demek?

Empatiyi anlamak için onu benzer yapılardan ayırmak gerekir. Ne değildir? dediğimizde örneğin, hayvanlarda görülen “taklitçilik” ya da “duygusal bulaşma” değildir diyebiliriz.

Burada karşımıza sempati de çıkar. Sempati nedir? Diğer canlı için endişe hissedip, ona yardım isteği duymaktır. Elbette empati ve sempati bir arada olabilir.

Psikopatlarda empati duygusu yoktu derler ancak onlar da işkence ettikleri kurbanlarının hislerini anlarlar. Psikopatlarda olmayan şey sempatidir. Ayrıca doktorlar gibi duygularını düzenlemekte de ustalardır.

empati nasıl kazanılır

Empati kurmak ne demek dediğimizde karşımızdaki canlının yaşadığı durumu veya savunduğu şeyi, neyi neden yaptığını anlayabilmek, kendimizi onun yerine koyabilmek diyebiliriz.

Empati kurmak hem kendimizle hem de diğer canlılarla olan ilişkilerimizi olumlu yönde etkiler. Ne işe yarar dediğimizde karşımıza çıkan listede özellikle “yargılayıcı olmamak” dikkat çeker.

Empati kurmak ne işe yarar?

Empatinin anlamı Yunan kökenli “empátheiakelimesinden gelir ve anlamı “tutku” dur. 20. yüzyılda psikoloji alanında bu kelimenin anlamı geliştirilmiş ve duygusal zekanın önemli bir parçası olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Empati kurmanın olumlu sonuçları vardır. Şimdi birlikte empati kurmak ne işe yarar ve faydaları neler görelim.

  • Kabullenme yeteneğini geliştirir
  • İkna yeteneğini geliştirir
  • Özsaygıyı artırır
  • Diğer canlılarla iletişimi güçlendirir
  • Diğer canlılara yardımcı olmamızı sağlar
  • Daha yakın ilişkiler kurmamızı sağlar
  • Diğer canlıları daha iyi tanımamızı sağlar
  • Kendi duygularımızı anlamamızı ve kontrol edebilmemizi sağlar
  • Hızlı sorun çözme yeteneğini de geliştirir

Bir kişinin bizi yargılamadan, sakince ve neler hissettiğimizi anlayabilerek dinlemesi kendimizi özel hissettirir. İnsan her zaman anlaşılmayı ister. Düşünceleri veya hisleri ne olursa olsun.

İnsan sosyal bir varlıktır. Ve sosyal ilişkiler kurmak hem fiziksel hem de psikolojik olarak yararlıdır. Empati yeteneği olmayan bir insan, diğer canlıyı anlamakta ve ona doğru şekilde geri dönüş sağlamakta sorun yaşar. Bu da iletişimi zedeler.

empati nasıl geliştirilir

Başkalarının duygularını ve düşüncelerini yargılamadan anlayabilmek, kendimizi de anlayabilmemizi sağlar. Böylece empati yeteneği gelişmiş kişiler kendileriyle de barışık ve sakin olurlar. Kişisel farkındalıkları artar.

Empati nasıl kazanılır ve geliştirilir?

Beynimizi duygusal merkezi veya amigdala ve hipokampusun olduğu limbik sistem duyguları, deneyimleri ve izlenimleri biriktirir. Diğerlerinin duygularını da algılayabilir.

Frontal lob davranış anlayışı konusunda oldukça iyidir ve bu sayede diğer canlının neden o şekilde davrandığını çözmeye çalışır.

Empati üç aşamadan oluşur. Bilişsel : onun davranış ve duygularını anlamak, Duygusal : benzer duyguları paylaşmak ve Şefkat : konuyla ilgili endişe duymak ve ona yardım etmek.

Empati nasıl kazanılır ve geliştirilir dediğimizde listenin başında diğer canlılarla iletişime geçmek gelir. Yargılamadan onlarla konuşmak, onları dinlemek, varsayımlarda bulunmamak önemlidir.

Empati nasıl geliştirilir?

  • Konuşmak yerine dinlemeye odaklanmak
  • Öyargısızca dinlemek
  • Kitap okumak, film izlemek (sanatla ilgilenmek)
  • Dinlediği şeyi anladığını belirtmek
  • Daha iyi anlayabilmek adına sorular sormak
  • Konuyla ilgili kendi hislerini anlamak ve paylaşmak
  • Varsayımlarda bulunmamak
  • Kendini onun yerinde düşünmek ve hissetmek

Empati kurmanın faydalarından biri de insanlarla çok daha iyi ve derin ilişkiler kurabilmemize yardımcı olmasıdır. Karşınızdaki canlının yaşadığı duruma benzer bir durum veya hissi yaşadığınız bir zamanı hatırlayabilirsiniz.

O zamanda nasıl hissetmiştiniz? Acaba o hisleriniz, karşınızdaki canlının hislerine ne kadar benziyor?

iş yerinde empati

İş yerinde empati ve dinleme becerisi de sizi iyi bir lider yapabilir veya işinizde yükselmeniz için çok etkili olur. “Dinleme becerisi” ilişkilerdeki en önemli şeylerden biridir.

Müşterinizi iyi ve doğru şekilde dinleyebildiğinizde, onun duygularını anlayabildiğinizde, ihtiyacı olan şeyi çok daha net bir biçimde anlayabilir ve hızlı bir şekilde çözüm üretebilirsiniz. Ayrıca müşterinin size olan güvenini de artırır.

Kitap okumak, film izlemek, tiyatroya gitmek, resim sergisine gitmek yani sanatın herhangi bir dalıyla ilgilenmek de empati yeteneğini geliştirmek için hem çocuklarda hem yetişkinlerde çok iyi bir yoldur.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi