Duygusal zeka nedir? Neden gereklidir? Nasıl geliştirilir? EQ neden önemlidir? Bugünkü sorularımız bunlar. Kişinin kendi duygularını ve başkasının duygularını anlayabilme ve bunu kendi düşünce ve hareketlerini oluşturmakta kullanmasıdır.
Duygusal zeka (EQ) neden gerekli dediğimizde karşımıza ilk olarak kişinin duygu ve his arasındaki farkı ayırt edebilmesi çıkar. Muhakeme, sorun çözebilme ve kişilerarası iletişim kurabilmede en gerekli olandır.
Kişinin duygularının sebebini ve anlamını bulabilmesi, kendi veya başkalarının duygularını önlemek, azaltmak, artırmak veya düzenlemek için öğrenip, geliştirebileceği bir tekniktir.
Duygusal zeka (EQ) nasıl geliştirilir?
Tıpkı IQ gibi EQ da geliştirilebilir. Daha zeki olmak için ne yapmalıyız yazımda bahsetmiştim. Şimdi sırada daha iyi iletişim kurma yolları var. Hem kendimizle hem de başkalarıyla.
Duygusal zekayı oluşturan etmenler ile birlikte geliştirebileceğiniz bir kaç yöntem bu konuda çok yardımcı olacaktır.
Duygusal zekayı geliştirme yolları ilk başta kendini tanımakla başlar. Zayıf ve güçlü yanlarım neler? Liste halinde bunları yazın. Daha sonra şükran duyduğunuz şeyleri yazın. Şefkat mektubu da uygulayabileceğiniz egzersizler arasındadır.
Kendime mektup nasıl yazılır? Tıpkı zor zamanlar geçiren yakın ve çok sevdiğiniz bir arkadaşınıza yazar gibi kendinize bir mektup yazın. Ona bu durumda neler söylerdiniz düşünün ve bunları kağıda dökün.
Kişisel gelişim konusunda en önemli nokta doğru sorular sorabilmektir. Bunu neden hissediyorum, neden böyle düşünüyorum, bunu yapmamın sebebi nedir? Tüm bu soruları hayatınızın her döneminde, her durumda kendinize sorabilirsiniz. Bir davranış veya duygu için soracağınız sorular sizi derinlere ve çok daha derinlerdeki cevaplara götürebilir.
Soru sormak kolaydır fakat cevapları (gerçek) bulmak bir dakikada sağlanacak bir şey değildir. Kendinize bu soruları teker teker sorun. Cevabı belki bir haftada belki bir ayda belki bir yılda bulmanız mümkündür. Kendinize zaman verin. Acele etmeyin.
İnsanlarla nasıl iletişim kurulur?
İnsanlarla nasıl konuşulur, iletişim kurulur veya arkadaş olunur dediğimiz noktada empati bize göz kırpar. Burada esneklik ve hem kendimizi hem de karşımızdakini anlayabilmek çok önemlidir.
Neden? sorusunun öneminden biraz önce bahsetmiştim. Her şeyin, tüm davranışların, duyguların, tercihlerin bir sebebi olduğunu bilmemiz gerekir. Bir kişi öyle davranıyorsa, öyle konuşuyorsa mutlaka bir sebebi vardır. Bu hikaye ona özeldir. Herkesin hayat hikayesi benzersizdir.
Bu yüzden insanlarla nasıl anlaşılır dediğimizde onu o şekilde yapmasının kendine göre haklı bir sebebi olduğu gerçeğini kabul etmemiz gerekir. Hiç kimse bizim istediğimiz veya beklediğimiz gibi olmayacaktır. Bu noktada esneklik ve olumlu düşünmek önemlidir. Bu noktalara odaklanmak gerekir.
İyi yanlara odaklanarak, şükran duygusunu hem kendimiz hem başkaları için hem de başkalarıyla olan ilişkilerimiz için ortaya serebiliriz. Yadırgamadan, eleştirmeden, anlayış göstererek ve takdir ederek. Bunları hem kendimiz için hem de iletişim kurduğumuz kişiler için dikkate almalıyız.
Duygusal zeka (EQ) neden gerekli?
İnsan sosyal bir varlıktır. Hiç kimse hayatının sonuna kadar tek başına, kimseyle konuşmadan, görüşmeden yaşayamaz. Bunu tercih ederse zaman içinde yoğun bir mutsuzluk ve psikolojik sorunlar ortaya çıkmaya başlar.
Bu noktada duygusal zeka (EQ) neden gerekli dediğimizde üç önemli madde sayabiliriz :
EQ (emotional intelligence) her yaşta geliştirilebilir. Duygusal zekanın önemi göz ardı edilemez çünkü tüm yaşam boyunca değişen duygu ve davranışlarımızı anlayabilmenin yoludur. Hem romantik hem iş ilişkilerimizi etkiler. Hayatın her alanında ona ihtiyaç duyarız.
Başkalarını anlayabilmek ve buna açık olmak (rızalı olmak) tüm yaşamımızı pozitif yönde etkiler.
Bir Cevap Yazın