Narsist İnsanlar Nasıl Davranır Ve Konuşur?

Narsist İnsanlar Nasıl Davranır Ve Konuşur?

narsist insanlar nasıl konuşur davranır

Narsist insanlar etrafımızda o kadar çok ki. Onları kurdukları cümlelerden ve davranış biçimlerinden tanımak aslında oldukça kolaydır. Narsistler nasıl davranır ve konuşur bugünkü yazımızın konusu.

Bu kişiler bir kurban seçer ve onları sevdikleri, onlara destek olacak kişilerden uzaklaştırırlar. Bunu çoğunlukla o kişileri aşağılayarak, değersizleştirerek yaparlar. “Ayşe sana nasıl yardım etsin, o daha kendine edemiyor” veya “Ahmet’in eğitimi ne ki seninle iş kuracak” gibi.

Bu şekilde kişinin hayatındaki insanları çıkartıp, kendine mahkum ve bağımlı hale getirir. Kişiye “senin başkasına ihtiyacın yok, biz bize yeteriz” tarzı cümleler kurar.

Bir narsistin narsist olduğunu anlamak zaman alabilir. Çünkü ilk bakışta çok sevecen, bizi düşünen, destekçi, yapıcı, fedakar gibi gözükür. Oysa istediği şey bizim hayattaki herkesten ve her şeyden kopup onun kölesi haline gelmemizdir.

Narsisizm içinde empati barındırmaz. Bu kişilerin bizi anladığını düşünürüz ancak bu onlar için imkansızdır. Onlar bizi dinlemez, duymaz, o sırada kendi söyleyeceği cümleleri düşünürler.

Her şey onun amacına ve çıkarlarına hizmet etmelidir. Ona kırıldığınızda ve bunu dile getirdiğinizde yine sizi suçlar. “Ne kadar da kırılgansın, böyle bir şeye kırılman çok aptalca” gibi cümleler kurar.

Narsist insanlar nasıl konuşur?

Çok içten, yardımsever, yapıcı gibi gözüken narsist insanlar, kendi içlerinde yaşadıkları sorunları karşısındaki kişilere yansıtırlar.

Onun sıkıntılı dönemlerinde yanında olursunuz, onu dinlersiniz, onunla konuşursunuz. Sonra sizin sıkıntılı bir döneminiz olur ve size “her şeyi ne kadar kafaya takıyorsun sen. ne kadar agresif / ağlak güçsüz birisin” gibi cümleler kurar.

Narsist insanlar nasıl konuşur? Çoğunlukla aşağılayıcı, eleştirel konuşurlar. Çok sivri dilli olurlar. Sizi kırmaktan, kızdırmaktan çekinmezler çünkü empati yetenekleri yoktur.

Narsist insanlar nasıl davranır? Siz ona açılırsınız, belki hayatınızdaki diğer insanlardan bahsedersiniz. O ise yeri geldiğinde o kişileri size karşı kullanır.

Merve de zaten senin ne kadar düşüncesiz biri olduğunu anlamıştı.” “Zaten ailen de seni hiç sevmiyor.” “İş yerindekiler sana değer mi veriyor zannediyorsun?” tarzında cümlelerle sizin değersiz hissetmenizi sağlar.

Narsist insandan nasıl kurtulurum?

Bu tür bir insanla yolları kesişmiş bir kişi, eninde sonunda narsist bir insandan nasıl kurtulurum sorusunu sorma derecesine çok kolaylıkla gelir.

Çünkü onu her fırsatta aşağılamış, ona hakaret etmiş, ona kendini değersiz bir varlıkmış ve kendisine muhtaçmış gibi hissettirmiştir.

Bu yetersizlik duygusuyla kişide özgüvenden eser kalmamıştır. Ancak ondan ayrılmak istediğini söylediğinde şu tür cümleler duyması büyük olasılıktır.

narsistler nasıl konuşur davranır

Seni bugünlere ben getirdim. Ben olmasaydım sen bir hiçtin. Şimdi sokaklarda sürünüyordun. Bu işi alman da benim sayemde oldu.” Kişinin tüm başarılarını kendine mal eder. Ve elbette yine kendisini över.

Bu kişiyle tartışmak, uzlaşmaya varmaya uğraşmak sonuç getirmez. Çünkü onda empati yeteneği yoktur, sizi anlayamaz. Size sadece saldırır. Mutlaka bir terapistten yardım alması gerekir ama çoğunlukla bunu da kabul etmez.

Terapisti de aşağılar. “O mu bilecek. O ne anlar ki. Sorun zaten bende değil ki, sende” gibi savunmacı taraflarını hemen ortaya çıkartırlar.

Zaten ondan ayrılmak istediğinizi söylerseniz “sana kimse benim kadar değer vermez ki. senin neyini sevecekler. benim gibi seni düşüneni asla bulamazsın” gibi konuşur.

Bu yüzden en iyi yöntem bir anda olabildiğince fazla uzaklaşmak olacaktır. Yepyeni bir yerde, yepyeni bir hayata başlamak ve elbette onun yaşattıklarını hafifletmek için terapi görmek iyi bir fikir olacaktır.

Ben herkesten çok daha üstünüm

Sıradan özelliklerini bile sanki hiç kimsede yokmuş, o çok ama çok nadir görülen bir şeymiş gibi överek büyütür. Hem sizin hem de geride kalan dünyadaki herkesin ne kadar değersiz olduğunu söyleyip durur.

Bir narsistin karşısında kendinizi dünyanın en değersiz, en yetersiz insanı gibi hissetmeniz çok olasıdır. Onda ben herkesten çok daha üstünüm fikri hep vardır. Herkesi, her şeyi eleştirebilir.

Siz yaptığı tüm zulümlerde, aşağılamalarda, ettiği tüm küfürlerde “ben bunları senin iyiliğin için yapıyorum” savunmasını yapar. Ve zamanla ne yazık ki buna inanabilirsiniz.

Sizi silikleştirip bir gölge haline getirebilir ve kendine mahkum edebilir. Bu yüzden bu tür insanlardan uzak durmakta her zaman fayda vardır.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi