Narsistik kişilik bozukluğu veya narsisistik kişilik bozukluğu olarak kullanılan ‘kendini beğenme hastalığı’ nedir? Belirtileri tedavisi neler? Narsistik kişilik bozukluğu çeşitleri ve ilişkileri nasıldır?
Narsisizm ne demek önce ona bakalım. Nereden çıkmış? Kökeni Yunan mitolojisine dayanıyor. Narkissos suda kendi yansımasını görüyor ve aşık oluyor. Hayatı boyunca bu aşk devam ediyor.
Narsistik kişilik bozukluğu belirtileri neler?
Pek çok noktada ‘kendini beğenmek’ veya ‘özgüvenli olmak’ ile karıştırılır narsisizm. Oysa narsistik kişilik bozukluğu belirtileri oldukça açıktır ve net bir şekilde kişide gözlemlenebilir.
- Kendi güç ve bilgisine çok önem vermek
- Güçlü fanteziler kurmak
- Yeni bilgilere açık olmamak
- Sevilmek, övülmek ve ödüle karşı büyük tutku
- Başkalarının zamanına önem vermemek
- Hatalardan dolayı başkalarını suçlamak
- Eleştirildiğinde öfkelenmek
1910 yılında Freud, Cinsellik Teorisi Üzerine Üç Makale isimli makalesinde narsisizmden bahsetmiştir. Daha sonra 1914’te Narsisizm Üzerine Bir Giriş ile narsistik kişilik bozukluğu hakkında daha detaylı bilgiler vermiştir. Daha sonraki yıllarda bu yayınlar baz alınmıştır. Ancak Freud’a göre narsisizm bir durumdur, Jung’a göre ise devam eden bir durumdur.
Kohut’a göre narsistik kişilik bozukluğu neden olur sorusunun cevabı düşük benlik saygısı, depresyon, derin ve ihmal edilmiş değersizlik ve reddedilme veya terk edilme durumlarına karşı oluşturulmuş bir savunma mekanizmasıdır. Ve her kişide
Narsisistik kişilik bozukluğu belirtileri en çok empati kuramama, üstünlük duygusu ve beğenilme gereksinimi olarak kendini gösterir.
Narsistik kişilik bozukluğu nedir? Kötü bir şey midir?
Aslında narsistik kişilik bozukluğu nedir diye baktığımızda, şu açıdan kötü bir durum gibi gözükmüyor. Kişi yaptığı aktivitelerden çok daha fazla zevk alır. Bir şeyleri başardığında, bundan gururlanır. Hata yaptığında öfke hisseder ve bu öfkeyle daha iyisini yapmak için çabalar. Beklentilerle çok iyi bir şekilde başa çıkar.
Narsist kişilik bozukluğu çeşitleri
Normal narsisizm ve patolojik narsizim olarak narsist kişilik bozukluğu çeşitleri şu şekildedir. Normal olarak isimlendirilen grupta kişiler yine aynı belirtileri gösterir fakat etrafındaki insanların beklentilerini iyi bir şekilde yerine getirir.
Patolojik narsisizmde ise savunma mekanizması etkindir. Kişi, kendi psikolojik varlığına tehdit unsuru olabilecek kişi ve ögelere karşı kendini korumaya alır. Öfkeli ve inatçı davranışlarda bulunabilir.
Narsistik kişilik bozukluğu tedavisi
Narsistik kişilik bozukluğuna sahip olan kişiler inatçıdır, takım oyuncusu değillerdir. Çok ısrarcılardır ve empati duyguları düşüktür. Bu noktalarda histrionik kişilik bozukuğundan farklılık gösterir. Eleştiriye kapalıdırlar. Onları eleştirirseniz veya onlara saygısızlık ederseniz çok büyük bir öfkeyle karşılaşabilirsiniz. Kendilerini geliştirme yani kişisel gelişim alınında çok zayıflardır. Çünkü başlarına gelen her sorun için hep başkalarını suçlarlar.
Narsisistik kişilik bozukluğu tedavisi bu kişiler için genelde zor ve uzun bir süreç olur. Çünkü terapistin üstünlüğünü kabul etmek istemezler ve kendilerini ondan daha üstün görürler. Kırıldıkları, yaralandıkları yerleri açıp gösterme eğiliminde olmazlar. Korku ve utançlarıyla yüzleşmek onlar için bir tehdittir.
Zaman zaman çok depresif olabilirler ama intihat etme eğiliminde değillerdir.
Kendisini çok özel olarak gören narsisistik kişiler, terapi ile sıradanlaşacaklarına da inanırlar. Onlar, herkes gibi olmayı kabul etmek istemezler. Yeri geldiğinde özür dilerler, alttan alırlar veya değişeceklerine sizi ikna ederler fakat sonuç asla değişmez.
Bir narsisistik kişi, sizinle sırf kendi güzel sesini sergilemek için dahi konuşuyor olabilir. Ve siz, size ilgi duyduğunu düşünürsünüz. ‘Tamam, değişeceğim’ diyorsa çoğunlukla gerçekten değişeceği için değil, sizi elinde tutmak için bunu söylüyor olabilir.
Narsisistik kişilik bozukluğu tedavisi çok uzun sürebilir. Çünkü kişinin öz benlik saygısını yeniden kazanması üzerine çalışılmalıdır. Savunma mekanizmaları üzerine konuşulmalıdır. Kişi bunları gerçekten anlayabilmeli ve fark edebilmelidir.
Bir Cevap Yazın