Neden Güzel Değilim? Çok Çirkinim Ne Yapmalıyım?

Neden Güzel Değilim? Çok Çirkinim Ne Yapmalıyım?

Neden Çirkinim Güzellik Nedir

“Bence ben fazla çirkinim. Bazıları makyajsız çirkin ama ben ne yaparsam yapayım hep çok çirkinim. Neden güzel değilim? Nasıl güzel olabilirim bilmiyorum, psikolojim bozuldu”. Buna benzer cümleleri sık sık kullanıyorsanız bu yazı sizin için.

Öncelikle bilmeliyiz ki “güzellik” ve “çirkinlik” tıpkı “iyi” ve “kötü” ya da “doğru” ve “yanlış” gibi bir algı ve veya bir öğreti. Psikolojik açıdan bakacak olursak, bu algı ve öğretilere uyarak aslında toplumun bir parçası oluruz ve dışlanmamaya çalışırız.

Yani ortak bir “iyi” ya da “doğru” öğretisine sahip olan kişiler bir grup içinde yer alırken, ortak bir “güzellik” algısına sahip olmak isteyenler de yine bu “kabul edilmeme”, “dışlanma”, “beğenilmeme” kaygısı içine girerler.

Çok çirkinim psikolojim bozuldu!

Psikolojinin temelinde yer alan “insan sosyal bir varlıktır” kuralı ve gerçeği içinde yaptığımız, tercih ettiğimiz hatta sevdiğimizi söylediğimiz çoğu şey de bir “sosyal varlık” olma temennisi ile tercih edilebilmektedir.

Şöyle düşünebiliriz. “Çok çirkinim psikolojim bozuldu” dediğimizde, çirkin olduğumuzu kim söylüyor? Ve bu durumdan neden psikolojimiz bozuluyor? Bu iki soruyu kendimize sormamız gerekir.

Farklı yüzyılları incelediğimizde güzellik anlayışının dönem dönem değiştiğini açıklıkla görebiliriz. Bir dönemde güzel olmak kilolu ve beyaz tenli olmak olarak kabul edilirken, bir dönem neredeyse sıfır beden ile sıfır yağ oranına sahip olmak kadar sağlıksız bir durumdu.

Ne kadar çirkinim testi! İş artık abartılmış ve bir test üzerinden belli kriterlere uyulup uyulmadığı tespit edilerek, insanlara ne kadar çirkin oldukları veya ne kadar güzel oldukları belirtilmeye başlanmış. Bu testi kim, nasıl, hangi kriterlere uygun olarak hazırlıyor?

Kendimi çirkin Hissediyorum

Tüm canlılarda asimetri gerçeği varken, birileri altın orandan bahsediyor. Bu sosyal algı ile ilgili mi?

Kişide kendine acımak durumu meydana gelebilir. Bu kontrol altına alınması gereken bir durumdur. Aksi halde bir kısır döngü oluşacak ve kişinin tüm ilişkilerini ve hayatını olumsuz yönde etkileyecektir.

Neden güzel değilim?

Bu durumda güzel değilim diye sevilmiyorum diyen kişi doğru mu düşünüyordur yoksa bir yanılsama içinde midir? Toplumun kabul normalarına uymaya çalışmak kişiyi daha mı mutlu eder? Daha mı sevilmeye layık kılar?

Modanın ve bu normların 20 yılda bir şekillendiğini, hatta günümüz kapitalist sistem içinde artık daha da kısa sürdüğünü düşünürsek; insan ömründe defalarca belki estetik ameliyatlar geçirerek, belki saç makyaj şeklini değiştirerek, belki giyim tarzını değiştirerek ve belki de düşünce ve davranış şeklini değiştirerek bir ömür yaşamaya çalışır.

Güzellik Algısı çirkinlik psikoloji

Peki o halde “ben kimim ve ne istiyorum” sorusunun yanıtını kişi nasıl bulabilir? Ki bu soruların yanıtı kişiyi asıl mutluluğa götüren kapıları açan kilit sorulardır.

Yani “güzel” ya da toplumun kabul ettiği ve talep ettiği şekilde “güzel olmaya çalışmak” bizi kendimizden uzaklaştıran önemli etkenlerdendir. Kişi bilgiyle güzel olur. Bir profesörü dinlerken onun “güzel” olup olmadığına bakmayız.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi