Güçlü olmanın yolları neler? Kendimi daha iyi hissetmek ve psikolojik olarak güçlü olmak için ne yapmalıyım?
Öncelikle bilmeliyiz ki bu bir süreç. Yani “üç şey yapayım ve hemen o anda kendimi çok iyi hissedeyim” şeklinde bir beklenti içinde olmamakta fayda vardır.
Elbette bazı şeyler kendimizi o an çok iyi hissetmemizi sağlayabilir. Mesela banyo yapmak veya sevdiğimiz bir yiyeceği, içeceği tüketmek gibi.
Ancak eğer bozulan psikoloji düzelir mi veya psikolojik olarak güçlü olmak için ne yapmalıyım diye düşünüyorsak, bu sürece hemen başlamamız gerekir. Her zaman, her yerde işimize yarayacaktır. İçinizde evde psikoloji düzeltmek mümkün mü diye düşünen varsa, elbette bunun da cevabı evettir.
Güçlü olmak ne demek?
İlk önce güçlü olmak ne demek buna bakmalıyız. Güçlü insanların özellikleri arasında en önemlisi dengede bir ruh hali, beden hali ve hareket halidir. Bu zaten sağlıklı bir psikolojinin de temelidir.
Bu durumda güçlü olmak için ne yapmalıyız? Düşünceleriyle, duygularıyla ve hayata olumlu şekilde bakan biri haline gelmemiz gerek. Bu, kulağa zor bir şeymiş gibi geliyor olabilir. Şöyle düşünelim.
Ekonomik sorunları olan, hatta belki fiziksel sorunları olan insanları düşünelim. İkisi birlikte de olabilir. Bu insanların hepsi aynı şekilde ve derecede mutsuz değildir. Herkesin olaylara bakış açısı ve tepkisi farklı olabilir.
Peki dışarıdan bakıldığında, bizce “kötü, sıkıntılı, mutsuz” bir durumda olan kişi nasıl oluyor da kendini bizim düşündüğümüz kadar mutsuz hissetmiyor? Bu insan için güçlü olmak ne demek?
Yapılan araştırmalarda, zihnimizde canlandırdığımız endişe dolu sahneler %75 oranında gerçekleşmiyor. Yani biz kaygılı düşünceler içinde olabilir. Yukarıdaki örnekteki kişiler, bu kaygı kurmacaları ile yaşamıyor olabilir.
Onların motivasyon anahtarları bizimkinden daha farklı olabilir.
Psikolojik olarak güçlü olmak için ne yapmalıyım?
Az önce bahsettiğim kaygı ve endişe içeren düşüncelerimizi kontrol etmeye başlamak en önemli adımlardan biridir. Kaygı bizi hayatta tutar, tetikte tutar ancak kontrol edemezsek bizi güçsüz de kılar.
O halde psikolojik olarak güçlü olmak için ne yapmalıyım dediğimizde, ilk yapacağımız şey kaygılarımızı kontrol etmei öğrenmek. Peki başka neler yapmalıyız?
- Duygularını kontrol altına almak
- Yeni hedefler belirlemek
- Ana odaklanmak
- Kendinle olumlu konuşmak
- Yazmanın gücüne inanmak
- Risk almaya açık olmak
- Hata yapma olasılığına açık olmak
- Geçmişe bir çizgi çekmek
- Düşünce ve davranış egzersizi yapmak
Şimdi bu maddelerde ne demek istediğimi biraz açarak anlatayım. Kendimi psikolojik olarak güçsüz hissediyorum ne yapmalıyım diyorsanız, bu maddeleri hayata geçirmek işinize çok yarayacak.
Duygularımız, yapabileceklerimizi olumlu veya olumsuz yönde çok etkiler. “Bunu yapamam” dediğimizde kendimizi bu yönde ikna ederiz. “Yapamam” yerine “yapabilirim” demeye başlayarak duygularımızı kontrol altına alabiliriz.
Hemen şimdi yeni küçük hedefler belirleyelim ve bunları bir kağıda yazalım. Kalem ve kağıt ile yazalım. Haftalık hedefler, aylık hedefler ve yıllık hedefler olarak ayıralım. Bunları yaptıkça yanına bir tik atalım.
Geçmişe takılı kalan kişiler bugünün farkına varamazlar ve anı yaşayamazlar. Geçmişe bir çizgi çekelim ve bugünden itibaren yeni hayatımıza başladığımızı düşünelim.
Kendinle barışık olmak ne demek?
Hepimizin iç sesleri vardır. Bu iç sesler id, ego, süpere ego ile ilgilidir. Kendi yapmak istediklerimiz veya düşündüklerimiz ile, bize söylenen “yapmamız” veya “yapmamamız” gerekenler arasında kalırız.
Kendinle barışık olmak ne demek dediğimizde bu noktada devreye bu sesler arasındaki uyum girer. İçimizdeki sesle anlaşabilmek, onunla düşman değil dost olabilmek demektir. Onu dinlemeli ve birlikte bir orta yol bulmalıyız.
O sesle bir dost gibi konuşmalı, ihtiyaçlarını anlamalıyız. Bu ses zaten bizden başkası değildir. Yani kendimizle pozitif bir şekilde konuşmalıyız. İçimizdeki ses “şimdi rezil olacağım” diye endişelendiğinde, “hayır, her şey kontrol altında” gibi pozitif mesajlar verebiliriz.
Risk almaya açık olmak, güvenli alanından çıkmak, hata yapma olasılığına açık olmak ve bu şekilde düşünce ve davranış egzersizi yapmak kendinle barışık olmak ve psikolojik olarak güçlü olmanın yolları arasında çok önemli yerdedir.
Bir Cevap Yazın