Yıllar boyunca pek çok bilim insanı felçli hastalara sinir protezleri yerleştirmenin yollarını aradı. Bunların arasında yer alan Pittsburgh Üniversitesi’nden Andrew Schwartz’ın çalışmaları sırasında, bir maymunun motor korteksine yerleştirilen elektrotlar, spesifik bir kol hareketiyle eşleşen sinyalleri tespit edebildi. Aynı sinyaller bir robot kolunda benzer hareketleri de başlatabiliyordu. Maymunun kolları vücuduna bağlandığı zaman, maymun sadece düşünceleriyle robotun kolunu kontrol edebildi!
Ancak bu süreçte tümüyle farklı sinir sinyalleri söz konusuydu. Bu bulgular nöronların kodlama davranışının farklı koşullarda değiştiğini gösteriyor. Belirli amacı hedefliyorsanız, hareket eden bir hedefle karşı karşıya kaldığınızı anlıyorsunuz diye konuşan Schwartz, “belirli bir zaman dilimi içinde bir şey hakkında tahminde bulunmak, bunun aynı şekilde kalacağı anlamına gelmez” demişti.
Beynin yeni bilgi işleme planlarını geliştirme kapasitesi, işitme sorunu olan 50.000 kişiye yerleştirilen yapay koklea‘nın (kulak salyangozu) başarısını açıklayabilir. Kokleaların ticari versiyonlarında bir dizi elektrotlar kullanılır. Bunların her biri farklı perdeden gelen seslere uyumlu elektriksel sinyalleri kanalize eder. Eski telefon kablolarında olduğu gibi, bu elektrotlar sadece bir tek nöronu değil pek çoğunu aynı anda uyarır.
Felcin çaresi bulundu!
Bugüne kadar diğer sinir protezlerinden alınan sonuçlar, kulak implantları kadar başarılı değildi. Yapay retina denen ışığa duyarlı çipler, az sayıdaki görme engelli hastada denenmişti. Ancak hastalar sadece ışık çakması gördüklerini söylüyorlardı. Ve Schwartz’ın maymunları gibi az sayıda felçli insan beyinlerine yerleştirilen çipler üzerinden bilgisayarlarını kumanda edebiliyorlardı.
Fakat yakın zamanda İsviçreli (EPFL) ve İtalyan (SSSA) bilim insanları, Schwartz’ın müthiş çalışmalarını geliştirmeyi başardı. Ekibin başını çeken Silvestro Micera, bu çalışmalardan da esinlenerek dokunabilen, dokunduğu şeyi ne kadar sıktığını bilebilen yapay zekaya sahip bir eldiven geliştirdi.
Bu haber tahminen 2010’larda yayınlandı. Tıp ve araştırmalar gittikçe ilerliyor. Yapay zekanın da geliştirilmesiyle birlikte yakın zamanda felcin çaresi bulundu veya felç tamamen tedavi edilebilecek diyebileceğiz. Sinir protezleri çok daha geliştirilecek ve özellikle kök hücre çalışmaları çok umut verici.
Bir Cevap Yazın