Herkes ders çalışıyor fakat bazıları sınavlardan daha yüksek not alıyor. Peki bu nasıl oluyor? Çünkü onlar verimli ders çalışmanın yollarını biliyor.
Sınav çalışma programı nasıl olmalı? Etkili ders çalışma metotları nelermiş birlikte bakalım.
Etkili ve verimli ders çalışma teknikleri
Her şeyden önce bir çalışma planı oluşturun. Hangi derse ne kadar çalışacaksınız ve hangi bölümleri nereye kadar çalışacaksınız. Verimli ders çalışma teknikleri bununla başlıyor.
Verimli bir şekilde ders çalışmak istiyorsanız, karma program oluşturun. Sevdiğiniz derse çalışmak daha kolay gelir fakat diğer derslere de çalışmalısınız. Bu yüzden karma çalışma programı oluşturun. Ve hem sevdiğiniz hem sevmediğiniz dersleri dönüşümlü olarak çalışın.
Ders nasıl çalışılır?
Verimli ders çalışmak ne demek? Herkes için değişiklik gösterebilen ders çalışma metodudur. Kimisi yazarak daha iyi anlar, kimisi okuyarak daha iyi anlar, kimisi anlatarak daha iyi anlar. Sizin için en verimli yöntem hangisi bunu bulun. İşinizi çok kolaylaştıracaktır.
Bu şekilde sormamız gereken önemli sorulardan biri olan ders nasıl çalışılır? temelinde bu cevaba dayanır.
Arkadaşlarınızla eğlenmeyi, sınava çalışmaya tercih edersiniz bu anlaşılır bir durum fakat sınav döneminde dikkat edilmesi gerekenlerden biri de ders/arkadaş için ayrılacak mantıklı zaman dilimi. Etkili ders çalışma metotlarını uygularken arkadaşlarınızı da unutmayın. Arkadaşlarınıza, derslerinizi ihmal etmeyecek şekilde zaman ayırdığınıza emin olun.
Sınavdan önce ‘sorular şuradan gelecekmiş’ veya ‘öğretmen şunları sormayacakmış’ gibi söylentileri dinlemeyin. Derste anlatılan ve kitapta yazan, öğretmeninin derste anlattığı bütün bölümlere çalışın. Bu şekilde verimli ders çalışmak anlamını bulacaktır.
Öğrencilik zordur ama bunu sadece bir süre yapacaksınız, unutmayın. Ne kadar az strese girerseniz, o kadar başarılı olursunuz. Sadece verimli ders çalışma teknikleriyle programınıza uymanız dahi yeterli olacaktır.
Olabildiğince çok deneme testi çözün. Deneme testleri, çıkabilecek türden sorular hakkında ipucu verir.
İnternet, sizi içine alan bir girdap gibidir. Saatlerinizi hatta günlerinizi onun başında geçirebilirsiniz ve sonunda bir bakarsınız ki elinizde hiçbir şey yok. Ne yazık ki medyanın olumludan çok olumsuz etkileri vardır.
Sınav dönemlerinde internetten olabildiğince uzak durmaya çalışın. Verimli ve etkili ders çalışma yöntemlerinden biri de mutlaka konsantrasyon sağlamaktır.
Tüm ders çalışma tekniklerini uygulayın ama moral de en önemli şeydir. Pozitif olun. Kendinize güvenin. ‘Bu derse çalıştım ve hakimim, bilgiler aklımda‘ şeklinde düşünün.
‘Ya yapamazsam, ya sınavdan geçemezsem‘ kaygısını aklınızdan çıkartmaya çalışın. Bunun yerine sonuç odaklı düşünün. Sınavdan ‘geçer not’ alacağınızı ve daha sonra yaşayacağınız güzel anları düşünün.
Unutmayın ki okul döneminde sınavlardan yüksek not almak, ileride sizi çok zengin veya çok mutlu bir insan yapmaz. Şu anda bu dönemi sorunsuz bir şekilde ve bir an önce bitirmenizi sağlar. Dersleri ve sınavdan alacağınız notları ‘dünyanın sonuymuş‘ gibi düşünmeyin. Ya da ‘hayatım bu sınava bağlı‘ gibi de düşünmeyin. Stres en büyük zarardır.
Bir Cevap Yazın