Depresyona Anksiyeteye Psikolojiye İyi Gelen Vitaminler

Depresyona Anksiyeteye Psikolojiye İyi Gelen Vitaminler

Depresyona Anksiyeteye Psikolojiye iyi Gelen Vitaminler

Vücudumuzdaki vitamin, mineral ve hormon dengesizlikleri, eksiklikleri tüm sistemimizi etkiliyor. Bunun için de beyin ve sinir sistemimiz de var elbette. Anksiyeteye depresyona iyi gelen vitaminler hangileri? Psikolojiyi düzelten vitaminler ve takviyeler neler bakalım.

Sağlıklı bir beyin için gerekli olan vitaminler ve mineraller var. Bunlar eksik olduğunda psikolojik rahatsızlıklara ve yaşa bağlı nörolojik semptomlara sebep oluyor. İnsanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan pek çok araştırma gösteriyor ki, beyne iyi gelen vitaminler özellikle hafıza ve öğrenme üzerinde oldukça etkili. Ve bazı psikolojik rahatsızlıkları tedavi ediyor.

Ruh halini düzenleyen ve psikolojiye en iyi gelen 5 vitamin

Başta depresyon, anksiyete, stres, sinirlilik, gerginlik, panik atak olmak üzere hatta parkinson hastalığı, alzheimer, paranoya, şizofreni gibi semptomların oluşmasında veya tedavisinde vitamin ve mineral takviyeleri önemli bir yer alıyor.

Psikolojiye iyi gelen vitaminler

Günümüzde artık biliniyor ki D vitamini eksikliği depresyona sebep oluyor, B12 eksikliği ise obsesif kompulsif bozukluk, bipolar bozukluk ve şizofreniye yol açıyor. Peki ne yapmak gerekiyor? Yılda bir kez mutlaka minerallerin de kontrol edildiği bir kan tahlili yaptırmak gerekiyor çünkü eksiklikler tüm bedeni ve zihin sağlığını olumsuz yönde etkileyebiliyor.

Psikolojiye Iyi Gelen Vitaminler Mineraller

Şimdi liste olarak bakalım depresyona ve anksiyeteye iyi gelen yani genel olarak psikolojiye ve beyne iyi gelen vitaminler ve mineraller hangileri sonra da bunları biraz açalım.

  • Folik asit
  • Tiyamin
  • C vitamini
  • Kalsiyum
  • Magnezyum
  • Çinko
  • D vitamini
  • Selenyum
  • Omega 3

Folik asit (B9 vitamini) : Harvard Tıp Okulu’na göre folik asit özellikle kadınlarda depresyona iyi gelen vitaminler arasında ilk sırada. Amino asitlerin sentezlenmesi ve beyin sinirlerinin sağlıklı şekilde oluşturulmasını sağlıyor.

Tiyamin (B1 vitamini) : Özellikle B grubu vitaminler, beyin sağlığı için çok önemlidir. Beyin sinyalleri arasındaki iletimi desteklerler. Wernicke-Korsakoff sendromu ile doğrudan ilişkisi bulunmuştur.

D Vitamini Eksikliği Anksiyete

D vitamini : Fosfat ve kalsiyumun emilimi için gerekli. Bu mineraller kemik, diş ve kas sağlığı için çok önemli. D vitamini eksikliği anksiyeteye sebep oluyor. Çünkü d vitamini eksikliğinde dopamin ve seratonin gibi hormonlar aktive olamıyor. Yani depresyona iyi gelen vitaminlerin başında yer alıyor.

C vitamini : Hücre sağlığını koruyan en önemli vitamindir. Damarların, kıkırdakların, cildin ve kemiklerin güçlenmesini desteklediği gibi iyileşme hızını da artırır. Ayrıca tabii ki anksiyeteye iyi gelen vitaminler arasında önemli bir yeri var. Sadece bu kadarla kalmıyor alzheimer, depresif bozukluklar ve şizofreni tedavisinde de çok etkili. Beyni oksidatif stresten de koruyor.

Magnezyum : Magnezyum olmadan alınan çoğu vitamin ve mineral etkili olmaz diyebiliriz. Hücre zarındaki magnezyum, sinir sinyallerinin iletimi için olmazsa olmaz. Kalsiyum ve magnezyum vücutta yaklaşık olarak aynı oranda olmalı yoksa nörolojik sorunlara yol açabiliyor. Uyku sorunları, insomniya, kas gerilim disfonisi, kabızlık ve depresyonu önlemek için şart.

Antidepresan yerine çinko kullanın

Çinko : Çinko eksikliği de unutkanlık, dalgınlık, konsantrasyon eksikliği, odaklananama sorunu, Alzheimer, parkinson hastalığı gibi pek çok psikolojik semptoma sebep olabiliyor. Antidepresan yerine çinko kullanın dememdeki sebep ise yapılan araştırmalarda çinko, magnezyum, kalsiyum ve d vitamini değerleri normal olan kişilerde depresyon görülmemesi.

Omega 3 Anksiyete Panik Atak

Omega 3 : Omega 3 anksiyete ve omega 3 panik atak ilişkisi ile ilgili yapılan araştırmalarda, depresyon için balık yağı kullananlar çok olumlu sonuçlarla gösteriyor. Bilişsel zayıflama, unutkanlık, depresyon ve ruh hali değişimleri yaşamamak için çok önemli.

Kalsiyum : Kalsiyum, beynin sağlıklı şekilde çalışabilmesi için gereken en önemli mineraldir. Sinir hücreleri yani neronlar için hayati öneme sahiptir. Sinir sinyallerinin iletimi ve uyarımı için gereklidir. D vitamini ile birlikte absorbe olur. Hormon ve enzimlerin düzenlenmesinde önemli bir yapı taşıdır.

Selenyum : Dopaminerjik, serotonerjik ve noradrenerjik sistemi harekete geçirerek yorgunluk, depresyon, halsizlik, stres, isteksizlik, anksiyete, panik atak gibi pek çok psikolojik semptom üzerinde etki sağlamakta. Beynin motor fonksiyonları, koordinasyon, hafıza ve kavrama yetisi üzerinde etkisi oldukça fazla.,

Vitaminlerin psikolojik etkileri

Depresyon tedavisinde B12 vitamini ve listede yer alan vitamin ve minerallerin dengelenmesi önemli bir konu. Antidepresanlar kullanmaya başlamadan önce, vücuttaki bu denge sağlanmalı. Basit bir tahlille yapılacak olan tetkikler, ağır ilaçlar kullanmak yerine çok daha kısa sürede ve sağlıklı sonuçlar elde edilmesine yardımcı olabilir.

Depresyon için hangi vitaminler kullanılmalı, anksiyete için hangi vitamin eksikleri kontrol edilmeli ve psikolojiye iyi gelen vitaminler ve minerallerle ilgili bu yazıda sizlere yardımcı olacak noktalara değindim. Çünkü vücuttaki bu denge bozulduğunda hem beyin sağlığı hem de tüm metabolizma olumsuz yönde etkileniyor.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi