Dopamin Detoksu Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır Ne İşe Yarar?

Dopamin Detoksu Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır Ne İşe Yarar?

dopamin detoksu diyeti nedir nasıl yapılır ne işe yarar faydaları

Dopamin detoksu veya diyeti olarak geçen bu protokol, Dr. Cameron Sepah tarafından hazırlanmıştır. Amaç daha mutlu ve başarılı olmak. Peki nedir, nasıl yapılır ve ne işe yarar şimdi bunlara bakalım.

Günlük olarak neler yapıyorsunuz? Yani her gün yaptığınız şeyler neler? Bunların içinde size mutluluk veren, sizi eğlendiren, kendinizi iyi hissettiren şeyler neler?

Oyun oynamak, dizi izlemek, keyif kahvesi içmek… Aklınıza ne gelirse hepsini listeleyin. Dopamin detoksu nasıl yapılır denildiğinde bu diyeti yapmak için önce bu listeye ihtiyacınız var.

Şimdi haftada sadece 1 tam veya yarım gün bu listede yer alan her şeyi, o gün için listenizden çıkartın. Dopamin fasting olarak geçen bu diyet zor gibi gözükse de sonunda size katacağı mutluluk için değer. Psikoloji alanında çığır açan yeni akım.

Dopamin detoksu nedir? Nasıl yapılır?

Daha önce bahsetmiş olduğum fomo jomo ile benzerlik gösterse de, o dijital detoks olarak kategorilendirilebilir, oysa dopamin detoksu nedir ve nasıl yapılır dediğimizde kapsamı daha geniştir.

dopamin detoksu nedir nasıl yapılır

Bir tür bilişsel davranış terapisi olarak uygulanan bu diyet mesajlaşma, telefon sesi, televizyon sesi gibi beynimizi sürekli uyaran ve kısa süreli dopamin salgılanmasına sebep olan etkenleri elimine etmek üzerine kurulu.

Dopamin detoksu nedir? Alışkanlık haline getirilmiş olan keyif veren etkenlerden 1 günlük diyetle uzak kalmak. Peki bu nasıl yapılır ve ne işe yarar?

  • Keyif veren alışkanlıklardan uzak durmak
  • Yalnızlıkla yüzleşmek
  • Sıkılma duygusunu yaşamak
  • Daha doğal ve farklı şeyler yapmak

Evet, dopamin diyeti yaparken telefondan, televizyondan, günlük kahvemizden uzak duracağız peki bunların yerine ne yapacağız? Aslında “bir şeyin yerine yapılacak olan başka bir şey“e odaklanmak yerine, bu sürede (ki haftada sadece 1 tam veya yarım gün düzenli olarak yapılıyor), kendimizle kalmak, kendimizi dinlemek daha çok fayda sağlayacaktır.

Çünkü sıkılmamaya ve beynimizi sürekli olarak meşgul etmeye o kadar alışmışız ki, dopamin detoksu yapanlar bu alışkanlık halinin ne kadar tehlikeli bir seviyeye geldiğinde 1 günde kolayca anlayabiliyorlar.

Dopamin detoksu / diyeti ne işe yarar? Faydaları neler?

Beynimiz, mutluluk hormonu salgılamak için belli bir süreye alışmıştır. Eski çağları düşündüğümüzde, günlerce aç kalıp avlandıktan sonra yemek yiyebilmek veya haftalarca yürüdükten sonra tadı güzel bir bitkiye rastlamak insanları mutlu ediyordu.

Veya yakın tarihe bakalım. 80’ler 90’lara. Ancak maaş aldığı gün 1 kilo kıyma alabilen aileler vardı. Zayıflamak için 6 ay veya 1 sene diyet yapan ya da hedeflediği vücuda sahip olmak için yine aylarca, yıllarca çalışanlara bakalım. Tüm bu kişilerin tatmin olma hissiyle, her gün ve sık aralıklarla “zevk aldığımızı düşündüğümüz” alışkanlıklarımızı karşılaştıralım.

Dopamin detoksu diyeti ne işe yarar

Arada ne kadar büyük bir fark olduğunu kolayca görebiliriz. Beynin işleyişi bu şekildedir. Uzun süre emek verilerek elde edilen başarıyla, on saniyede bir kazanılan başarı arasında büyük fark vardır.

Bu noktada dopamin detoksu / diyeti ne işe yarar? Faydaları neler diye baktığımızda karşımıza şöyle bir liste çıkar :

  • Kişisel disiplinin sağlanmasında faydalıdır
  • Kişisel bakımın artırılmasında faydalıdır
  • Kişisel farkındalığın artırılmasında faydalıdır
  • Zihin berraklığı sağlar
  • Anksiyete ve depresyonu azaltır
  • Kronik yorgunluğu azaltır
  • İsteksizliği azaltır
  • Mutluluğu ve içsel huzuru artırır

Bu süreçte yardımcı olabilecek şeyler arasında genel olarak yapmadığımız ama bize fayda sağlayabilecek etkinlikleri denemek iyi bir fikirdir.

Mutluluğun sırrı nerede saklı?

Her şeyim var ama bir türlü mutlu olamıyorum” diyenler için özellikle tavsiye ediliyor bu yöntem. Çünkü “mutlu olmak için her şeyi yapıyorum, deniyorum ama yine olmuyor” diye düşünüyorsanız aslında cevap cümlenin içinde saklı.

mutluluğun sırrı

Her şeyi yapmaktan uzaklaşmak gerekiyor. Mutluluğun sırrı nerede saklı? Yapmadıklarımızda, denemediklerimizde, kendimizle baş başa kalmamızda, kendimizi dinlememizde.

Meditasyon, yoga, bahçe işleriyle ilgilenmek, kitap okuma veya yürüyüşe çıkma alışkanlığı kazanmak gibi farklı ve kendi başımıza yapacağımız etkinlikler daha mutlu bir insan olmanın en net yolu. Ve elbette sürekli mutlu olma ihtiyacı içinde olmamak da.

Şu ana kadar 1 yorum

Ruhsal Farkındalık Uyanış Nedir? Yayın tarihi17:57 - 26 Temmuz 2021

[…] noktada insan detoksu ve dopamin detoksu konuları işimize yarayacak bilgiler […]

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi