Psikolojiye İyi Gelen Yiyecekler Ve İçecekler

Psikolojiye İyi Gelen Yiyecekler Ve İçecekler

psikolojiye iyi gelen yiyecekler içecekler

Beslenme listenize psikolojiye iyi gelen yiyecekler ve içecekler eklemeye başlayıp, gerekli düzenlemeleri yaptığınızda hayatınızdaki çoğu şeyin de düzelmeye başladığını fark edebilirsiniz.

Beslenmenin psikoloji üzerinde etkisi oldukça fazla. Bu konuda neredeyse yüzlerce araştırma var. Yediklerimiz ruh halimizi etkiliyor, bunu inkar edemeyiz. Aynı şekilde akıl sağlığımızı da.

Tatlı yiyince neden baş ağrır veya uyku gelir” diye düşünüyorsanız, “nefes darlığı yaşıyorum ya da vücudum kaşınıyor” diyorsanız yediklerimizin bizi nasıl etkilediğini çok iyi biliyorsunuz demektir.

Bunlar anlık reaksiyonlar, bir de intoleranslar var. İntoleranslara vücudumuz o anda tepki vermeyebilir ancak yediklerimiz ve içtiklerimiz bizi yavaş yavaş içten içe etkilemeye devam eder.

Bunlar için gıda intoleransı testi (alcat) yaptırabilirsiniz. Ve aynı zamanda beslenmenizi, çok daha güvenli ve sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.

Yemek ve psikoloji ilişkisi

Beslenme ve ruh hali arasındaki bağlantı, beyin ile ikinci beyin olarak adlandırılan bağırsaklardan ileri gelir. Bağırsaklarımızda milyarlarca bakteri yaşamaktadır.

Bu bakteriler, beynimize sürekli olarak mesaj gönderen nörotransmitterler ve kimyasal maddeleri etkiler. Bunlara örnek olarak en bilinen iki tanesini sayabiliriz : Dopamin ve serotonin.

Sağlıklı beslenme ve psikoloji arasındaki bağ da buna dayanır. Sağlıklı beslendiğimizde, bağırsaktaki iyi bakteriler artarak nörotransmitter üretimini olumlu yönde etkiler. Böylece kendimizi daha mutlu, huzurlu ve zinde hissederiz.

Yemek ve psikoloji ilişkisi biyolojik olarak bu şekildeyken, elbette psikolojik olarak da bilincinde olmamız gereken noktalar vardır. Örneğin kişi “tatlı yemeyi çok seviyorum” diyebilir. Yediğinde de kendini çok mutlu hissedebilir.

Oysa şeker ve işlenmiş tatlılar inflamasyonu artıran gıdalardır, aynı zamanda kanser riskini yükseltirler. Kısa süreli dopamin yükseltebilir ancak depresyona girmek isteyen biri her gün şeker ve tatlı yiyerek bunu kısa sürede sağlayabilir.

Psikolojiye iyi gelen yiyecekler

Moral düzelten yiyecekler bize her ne kadar “çikolata, pasta” gibi öğretilmiş olsa da aslında bu bilgi yanlış. Daha önce de bahsettiğim gibi şekerli ve işlenmiş gıdalar ancak kötü bakterilerimizi besler. Bu da bize mutsuzluktan başka bir şey getirmez.

psikolojiye iyi gelen yiyecekler

Çikolata her ne kadar listede yer alsa da aslında moral düzelten yiyecekler arasında asıl bahsedilmek istenen şey kakaodur. Bu yüzden şeker oranı çok düşük, kakao oranı yüksek olan çikolatalardan söz edilmektedir.

  • İşlenmemiş gıdalar (organik sebze ve meyveler)
  • Lifli gıdalar
  • Antioksidan yiyecekler
  • Folik asit içeren yiyecekler
  • D vitamini içeren yiyecekler
  • Magnezyum açısından zengin gıdalar
  • Fermente gıdalar veya probiyotikler

Bu listeyi psikolojiye iyi gelen yiyecekler oluşturmakta. Örnek olarak baklagiller, sebzeler, meyveler, organik et, yağlı balıklar, siyah chia tohumu, mantar, kavun, badem, kaju, sauerkraut, kimchi, miso, tempeh, kombucha bu listeye girebilir.

Nelerden kaçınılmalı? Psikolojiyi bozan yiyecekler hangileri? Unlu gıdalar (ekmek, börek), gluten (makarna, bira, pilav), şekerli gıdalar, süt ve süt ürünleri, işlenmiş gıdalar, mezeler, soslar.

Psikolojiye iyi gelen vitaminler hangileri daha önce bahsetmiştim. Özellikle omega-3 ve B vitaminleri bu konuda dikkat çekenler arasında yer alıyor.

Psikolojiyi düzelten yiyecekler ve içecekler arasında yer alan bu besinler hayatınıza sporla birlikte girdiğinde, kısa sürede kendinizi çok daha iyi hissettiğinizi fark edeceksiniz.

Psikolojiye iyi gelen içecekler

Depresyon, anksiyete, paranoya, şizofreni, panik atak, okb gibi psikolojik semptomlar yaşayan kişiler üzerinde yapılan araştırma ve deneylerde beslenme değişikliği yapıldığında semptomlarda azalma ve kaybolma gözlemlenmiştir.

psikolojiye iyi gelen içecekler

Bu semptomları yaşıyor olmasak bile, kendimizi mutsuz hissetmemizin sebebi yediklerimiz ve içtiklerimiz olabilir. Beslenme düzenimizi değiştirip daha fazla taze sebze, baklagil, işlenmemiş gıdalar tüketmeye başlayabiliriz.

Psikolojiye iyi gelen içecekler listesinde yer alan meyve suyu mutlaka taze sıkılmış ve posası alınmamış olmalı.

  • Taze sıkılmış meyve suyu
  • Çaylar (rooibos çayı, yeşilçay, zerdeçal çayı, kediotu kökü çayı)
  • Maden suyu
  • Su
  • Kemik suyu
  • Smoothie

Melisa çayı ve papatya çayı da sakinleştirici etkisi olan içecekler arasındadır. Akşamları bir bardak tüketebilirsiniz. Bitki çayı sevmiyorum diyenler, demledikten sonra soğutarak da tüketebilir.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi