Sıkça duymaya başladığımız introvert ve ekstravert (extravert) nedir? Ambivert ve omnivert ne demek? Nasıl olur? Bu insanların ortak özellikleri neler?
Aslında basit bir açıklama ile introvert içe dönük kişilik, extrovert ise dışa dönük kişilik yapısına sahip olan kişiler diyebiliriz. Aslında yeni tabirler değil, psikoloji alanında introversion ve extraversion terimleri daha önce Carl Gustav Jung tarafından bahsedilen tabirler.
Introvert extravert nedir?
Kendiyle vakit geçirmekten daha çok hoşlanan ve bu vakitlerde kitap okumak, film izlemek, resim çizmek, meditasyon yapmak, yazmak gibi aktivitelerden zevk alan kişiler introvert.
Çoğunlukla bir işe odaklanıp, onunla ilgilenirler, durumu analiz ederler ve fazlaca kapsamlı düşünebilirler. Şimdi introvert nasıl olur özellikleri nedir bakalım.
- Çok az yakın dostu olur
- Düşüncelidir
- Yalnız kalmak ona iyi gelir
- Tanımadığı insanlar içinde sessizdir
- Kalabalık onu yorar
- Çok detaylı düşünebilir
- Gözlem yeteneği vardır
- Empati yeteneği yüksektir
Bir kişi eğer içe dönük ise, bu kişi tanımadığı insanların yanında kendini rahat hissetmez ve olabildiğince çok düşünüp az konuşabilir. Ancak tanıdığı ve güvendiği insanların yanında düşüncelerinden bahsetmekte çok daha rahat olur.
Çekindenlik ile introverlik arasında fark vardır. Çekingen kişi çoğu sosyal ortamda özgüvensiz olur ancak bir introvert sevdiği ve güvendiği kişilerle sosyalleşebilir ve bu ortamda rahatça sohbet edebilir.
Bir introvert extravert olabilir mi? Hayır. Bu bir mizaçtır. Elbette daha sosyal olmaya çalışabilir ancak kafasının içindeki düşünceler her zaman konuştuğundan çok daha fazla olur.
Extravert nedir?
Bir kişi eğer extravert ise yani dışa dönük ise, enerjisini sosyalleşmek ve dışarıda vakit geçirmekten alır. Çoğu toplumda dışa dönükler, içe dönüklerden daha fazladır. Bunun doğuştan gelen bir mizaç olduğu düşünülmektedir.
Dışa dönüklük herkes için aynı şekilde olmayabilir. Bazı kişiler çok dışa dönük, bazı kişiler daha az dışa dönüktür. Bir kişiye extravert dememiz için hangi özelliklere sahip olması gerekir?
- Sosyalleşme isteği içindedir
- Evde durmak onu rahatsız eder
- Pek çok arkadaşı ve dostu vardır
- Grup çalışmasını ve aktivitelerini sever
- Sosyalleşmek ona kendini iyi hissettirir
- Dikkat çekmeyi sever
- Yazmaktan çok konuşmayı sever
Sosyal bir ortama girdikten sonra eve geldiğinizde kendinizi nasıl hissediyorsunuz? İyi, enerjik, yenilenmiş mi? O zaman ekstravert kişilik yapısına sahipsiniz. Ancak yorgun, bitkin hissediyorsanız introvert kişilik yapısı söz konusudur.
Ambivert omnivert nasıl olur?
Grup aktivitelerine katılmaktan hoşlanıyorsanız ancak kendinize bunun için belli bir süre tanıyorsanız ‘partiden 2’de çıkacağım’ diyorsanız, sosyalleşmekten zevk alıyor ancak bunu limitliyorsanız ambivert kişilik özelliklerine sahipsiniz demektir.
- Tek çalışmak veya grup çalışması onun için fark etmez
- Dikkat çekmeye çalışmaz ancak sahneye çıkmaktan da çekinmez
- Sosyalleşmeyi sever ama fazlası onun için yorucudur
- Hem yoğun düşüncelere hem de yoğun sohbetlere girebilir
Ambivert çoğunlukla “ortam insanı” olarak tanımlanır. Limitleri vardır ama çoğunlukla uyumludur. Toplumda en çok kabul gören grup olarak bilinir.
Omnivert nasıl olur?
Omnivert ne demek? Bir kişilik testi yaptığınızda çoğu zaman ‘bilmiyorum ki nasılım’ diyorsanız veya o gün a şıkkını işaretleyip bir hafta sonra b şıkkını işaretliyorsanız sahip olduğunuz şey muhtemelen omnivert kişilik özellikleri.
- Hem eğlenceli hem sakin ortamları sevebilir
- Birgün sabaha kadar partide olmaktanertesi gün kimseyle görüşmemekten zevk alabilir
- Çok içe dönük ve çok dışa dönük olabilir
- Dengesizlikle itham edilebilir
Omnivert ne demek ve nasıl olur dediğimizde çoğu kişinin “dengesiz” diye tabir edeceği hatta “bipolar bozukluk” ile itham edeceği kişiler karşımıza çıkar. İniş çıkışlı bir yapıları vardır. Ortama göre çok farklı bir kişilik yapısına bürünebilirler.
Şu ana kadar 1 yorum