Kaygı duymak herkesin zaman zaman yaşadığı bir duygu ancak konu kaygı bozukluğuna gelince durum daha farklı ve hasar verici olabiliyor. Anksiyeteye iyi gelen yiyecekler listesi belki bu durumlar için yardımcı olabilir.
Burada bahsedeceğim yiyecekler aynı zamanda depresyona da iyi gelir. Daha önce bir kaç kez bahsettiğim antidepresanlar ve sakinleştiriciler hakkındaki yazılarımı da okumanızı tavsiye ederim.
Doğal çözümler, işe yaradığı durumlarda; özellikle herhangi bir uzman ile henüz görüşmemişsek ilk tercih etmemiz gerekenler. Biz de kimseye ilaç tavsiyesi vermeyelim çünkü biliyoruz ki herkesin genetiği, bedeni, reaksiyonu farklı.
Birazdan besinlerden bahsedeceğim ancak unutmamak gerekir ki uzun süredir devam eden yani kronik depresyon, anksiyete, endişe bozuklukları için bir uzmanla görüşmek şarttır.
Yani hiç kimse bugüne kadar “şu otu yedim, bu bitkiyi içtim anksiyetem geçti” dememiştir. Deme ihtimali de çok ama çok düşüktür. Çünkü panik atak gibi tekrarlayan durumların altta yatan bir sebebi vardır.
Ve bu sebep fark edilmediği, kontrol altına alınamadığı sürece tekrar etme eğiliminde olacaktır. Birazdan bahsedeceğin gıdalar ve daha önce de vermiş olduğum smoothie tarifi o an için veya genel beslenme nasıl olmalı sorusu için bir çözümdür. Bu da, çözümlerden sadece bir tanesidir.
Anksiyeteye iyi gelen yiyecekler
Bu araştırmayı yaparken bazı listelerde yoğurt ve fermente gıdalara rastladım. Ancak bana sorarsanız bunlar anksiyeteye iyi gelen yiyecekler arasında yer almamalıdır. En azından herkes için genellenmemeli.
Mesela kimler için? Migren gibi kronik rahatsızlıklarınız varsa, sedef hastalığı, romatizma hastalıkları, mide bağırsak hastalıkları, egzama, akne gibi hastalıklarınız varsa.
Peki şimdi psikolojimizi düzelecek, bizi depresyon ve kaygıdan uzaklaştıracak anksiyeteye iyi gelen yiyecekler hangileri bakalım.
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı, kale, brokoli, brüksel lahanası)
- Taze yeşillikler (maydanoz, roka, tere, nane, kişniş, yeşil doğan, kekik)
- Yağlı balıklar ve avokado
- Orman meyveleri (yabanmersini, ahududu, böğürtlen)
- Siyah üzüm, frenk üzümü, çilek
- Ham kakao ve zerdeçal
Listede sadece balık var, başka bir şey yemeyecek miyim? diye sorabilirsiniz. Elbette baklagiller de sofralarımızda yer alabilir. Bunlarla birlikte organik tavuk ve et de.
Ancak eğer uzun süredir devam eden ve yukarıda bahsettiğim semptomlarınız varsa, daha fazla sebze ağırlıklı beslenmeniz; ekmek, makarna, pilav, fastfood, asitli ve şekerli içecekler ve yiyecekler tüketmemeniz fayda sağlayacaktır.
Kaygı bozukluğu ile nasıl baş edebilirim?
Daha önce de belirttiğim gibi, “bir avuç ahududu yedim ve bende kaygı bozukluğu kalmadı hemen geçti” gibi bir şey söylemeniz pek olası değil. Bunu hiçbir ilaç da sağlayamaz. Bir seanslık terapi de.
Kaygı bozukluğu ile nasıl baş edebilirim dediğimizde yaşam şeklimizi baştan sona irdelememizde yarar olacaktır.
- Nefes egzersizleri
- Olumlama egzersizleri
- Düzenli spor
- Uyku düzeni (karanlıkta uyumak)
- Stres yönetimi
- Kişisel gelişim ve farkındalık çalışmaları
- Günde ortalama 2 litre su tüketimi
- Sağlıklı beslenme
- Eksik vitamin ve minerallerin tamamlanması
Eğer depresyon, kaygı bozukluğu, anksiyete, panik atak, bipolar bozukluk gibi şikayetleriniz varsa yukarıdaki listede yer alan kaç maddenin hayatınızda olduğunu kontrol edin.
Yaşam şekli düşünceyi, düşünce yaşam şeklini etkiler
İkisinin de birbirini etkilediğinin farkında olmak gerekir. Yaşam şekli düşünceyi, düşünce yaşam şeklini etkiler. Zihnimizden geçenler, sözlerimiz, beslenme alışkanlıklarımız önemlidir ve değiştirebileceğimiz şeylerdir.
Bazı kişiler ilkinden başlamayı tercih eder, bazıları ise ikincisinden. Yani önce yaşam şeklinizi değiştirebilir ve örneğin spora başlayabilirsiniz. Bu, kısa bir süre sonra düşünce şeklinizi de değiştirecek ve olumlu yönde etkileyecektir.
Veya önce düşünce şeklinizi değiştirmek için olumlama, nefes egzersizleri ve bir detoks yapabilirsiniz. Bu da yine aynı biçimde olumlu sonuçlar doğuracaktır.
Yiyeceklerin önemini bir kenara atmamakta da fayda vardır. Düşüncelerimiz gibi, yediklerimiz de bizi büyük ölçüde etkiler.
Bir Cevap Yazın