Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) bir kaygı bozukluğudur. Hastalık derecesinde takıntı sahibi olan kişiler var mı etrafınızda? Mesela her şey simetrik olmalı veya bir şey hep tertemiz kalmalı.
İşte tıp dilinde takıntılı kişi ya da takıntılı saplantılı kişi olarak geçen bu tür kişilere OKB yani Obsesif Kompulsiv Bozukluğa sahip kişiler diyebiliriz.
Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu yaşayan kişiler takıntılı bir şekilde tekrarlayan hareketler sergilerler. Arabanın anahtarını kontrol etmek, sürekli ellerini yıkamak, devamlı temizlik yapmak ya da aynı yeri temizlemek gibi. OKB temelinde kaygı ve korku vardır.
İlk başta verdiğimiz örnekteki kişi belki sadece disiplinli biri olabilir. Veya sadece takıntılı biri. Obsesif kompulsif bozukluk durumunda kişinin sosyal hayatı etkilenir. Tüm yaşamını engelleyen bir durum söz konusudur. Öyle ki, evden çıkıp işe gidemez. Çünkü kapıya dokunduğunda tekrar eve girip ellerini yıkaması gerektiğini düşünür.
Takıntı nedir?
Çoğu OKB takıntılı kişiliklerini kabul etmezler. İnkar edebilirler ve sinirlenebilirler. Obsesif Kompulsif bozukluk çoğunlukla ergenlik döneminde başlar.
Takıntılı saplantılı kişi için zihnindeki kaygılar tekrar eden ve imgeler halinde zihninde dolaşan bir itici güç şeklindedir. Bunların sebebini çoğu zaman kendileri de açıklayamaz veya mantıklı bulmaz. Fakat sürekli bir anksiyete içinde yaşarlar.
Takıntılar genel olarak, simetri takıntısı, kesinlik takıntısı, yasak cinsellik veya dini fikirler üzerine olabilir.
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu belirtileri nelerdir? Neden olur?
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu yaşayan kişiler, takıntılarını bir şekilde tamamlamak isterler. Bu sürekli bir durumdur. Bu durumun kendilerine zarar vereceğinden veya bu durumdan korktukları için tamamlamak isterler.
Beden algı bozukluğu, dispozofi (biriktirme hastalığı), trikotillomani (saç koparma hastalığı), hipokondriyaz (hastalık hastası), binge eating (yeme bozukluğu veya Tourette sendromu da takıntılı kişilik bozukluğu (obsesif kompulsif bozukluk çatısı altında yer alır.
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu belirtileri şu şekilde listelenebilir :
- Tekrarlayan düşünceler
- Kirlenme endişesi
- Yoğun cinsel düşünceler
- Sevdiği birine zarar verme düşüncesi
- Sürekli kontrol etme ihtiyacı
- Sürekli sayma ihtiyacı
- Tekrarlayan el yıkama
- Tekrarlayan temizlik
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu tedavisi
Takıntılı kişilik tedavi edilebilir mi? Saplantılı kişiler için obsesif kompulsif bozukluğu tedavisi nasıl olmalı?
Bilişsel davranışçı terapi okb için şarttır. Ayrıca kişinin seratonin seviyeleri, diğer tüm vitamin ve mineral seviyeleri kan tahliliyle kontrol edilmeli. Çünkü OKB’nin sebeplerinden birinin de vücuttaki bakterilerin veya virüslerin enflamasyona sebep olması ihtimali de son yıllarda yapılan çalışmalar arasındadır.
Terapide korku hissedilen durumlar ve objeler ortaya çıkartılır. Bu objeler normalleştirilerek, kişinin bunlara ‘normal’ tepki vermesi üzerine çalışılır. Bu şekilde obsesif kompulsif kişilik bozukluğu tedavisi uygulanır.
Bir Cevap Yazın