Paranoid kişilik bozukluğu (paranoya) güvensizlik ve şüphe ile davranış, düşünce ve günlük hayatı etkileyen ciddi bir mental sağlık durumudur.
Paranoya neden olur? Çoğunlukla genetik, travmatik veya stresli bir deneyim, yanlış beslenme ve beyin kimyasında bozulma/uyumsuzluk ile sebeplendirilir. Paranoyak kişi, neden ve sonuç ilişkisi arasındaki bağlarda kırılma yaşamaktadır.
Paranoyak nasıl olur? Müthiş bir güvensizlik içinde olur. Diğerlerinin ona zarar vereceğine inanır. Bu yüzden paranoid personality disorder nedir dediğimizde kişi oldukça fazla öfke gösterebilir ve stres seviyesi yüksektir.
Paranoyak bir insana nasıl davranmalı? Paranoya yaptığı konu hakkında onunla tartışmayın. Kaygılarını ve onun hangi sebepten dolayı endişe ettiğini, korktuğunu anladığınızı bilmesini sağlayın. Beden dilinizle onun yanında olduğunuzu gösterin. Mesela karşısına değil, yanına oturun.
Paranoya ve anksiyete farkı nedir? Paranoid kişilik bozukluğu yaşayan kişilerin kendileri hakkında, dünya ve diğerleri hakkında doğru olmayan inançları vardır. Ve algısal sorunlar yaşar. Kişinin kaygısı belli bir konudadır. İzlendiğine veya haksızlığa uğradığına inanır.
Paranoid şizofreni belirtileri : Başkalarının görüp duyamadığı şeyleri görmek, duymak. Alışılmadık veya tuhaf düşünceler, inançlar. Kısa süreli hafızada kayıplar. Konsantrasyon bozukluğu, yeni hobi veya aktivitelere başlamak veya devam ettirmekte zorluk, az konuşmak.
Paranoid şizofreni yaşayan biri, ünlü bir kişiyi ona yapılacak olan bir tehdit veya saldırı için uyarıda bulunabilir. Bir avukatı, hükümete yapılacak bir saldırı için uyarabilir. Algısal sorunları bu şekilde davranışa da dönüşebilir.
Paranoid kişilik bozukluğu (Paranoya) belirtileri
Paranoid kişilik bozukluğu nedir önceki başlıklardan pek çok bilgi aldık fakat belirtileri netleştirmek için madde madde bakalım.
- Eleştiriye aşırı duyarlılık
- Başkalarıyla birlikte çalışmakta sorun yaşamak
- Çabuk öfkelenmek ve saldırganlık
- Birilerinin ona zarar vereceğine olan büyük inanç
- Sadakat şüphesi
- Sosyalleşmekten uzaklaşmak
- Tartışmacı ve savunucu olmak
- Sorunu görmekte ve kabul etmekte zorlanmak
- Rahat hissedememek
Şizofreni ve borderline kişilik bozukluğu da paranoid kişilik bozukluğu semptomlarından bazılarına benzerlik gösterir.
Paranoid kişilik bozukluğu nasıl tedavi edilir?
Yukarıda bahsettiğim paranoyak bir insana nasıl davranılmalı bölümünde yer aldığı şekilde davranabilirsiniz fakat bunun kısa süreli ve geçici bir çözüm olduğunu bilmek gerekir.
Çünkü paranoid kişilik bozukluğu tedavisi gençlik, çocukluk, bebeklik ve hatta anne karnındaki dönem, genetik faktörler, kültürel faktörler, yaşam koşulları, beslenme biçimi gibi çok kapsamlı bir analiz gerektirir.
Kişinin bir psikiyatrist ve psikologla tedaviye başlaması, buna ek olarak zihinsel yapısının incelenmesi de gerekebilir. Kapsamlı bir değerlendirme yapılmalıdır. Böylece süreç boyunca, kişinin durumu daha kolay kontrol edebilme yeteneği gelişir. Ancak bu şekilde paranoya tedavisi var mıdır sorusuna verimli bir biçimde cevap alınabilir.
Paranoid kişilik bozukluğu tedavi edilmezse ne olur? Kişide özellikle agresiflik, saldırganlık belirtileri varsa cinayet dahi işleyebilir. Bu yüzden bu tür belirtiler gördüğünüzde, siz yardımcı olmaya çalışmamalısınız. Kişiyi uzmanlara yönlendirmelisiniz. Çünkü sizin için tehlikeli olabilir.
Bir Cevap Yazın