İlginç tuhaf fobiler arasında yer alan Sibofobi, yemek yeme korkusu Cibophobia belli bir yemekten veya içecekten korkmak, dönemsel olarak oluşabilen bir fobi.
Yemekten korkmak veya yemek yemekten korkmak sibofobi. Cibophobia, Latincedeki ‘cibo’ yani yemekten geliyor. Aynı zamanda sitiyofobi olarak da geçiyor.
Sitiyofobi (sibofobi) yemek yeme fobisi neden olur?
Fobilerin çoğu, tıpkı mutlu olma fobisi veya köpek fobisi gibi dışsal veya içsel sebeplere dayalıdır. Yani korkulara çoğunlukla travmalar sebep olur veya genetik faktörler etkilidir.
Sitiyofobi veya sibofobi olarak geçen yemek yeme fobisinde, kişi yanlış bir bilgi öğrenip, buna inanıp yemekten veya içmekten de korkabilir. Örneğin kişi domatesin bir ilaçlama hatasından dolayı zehirli olduğunu duyar, buna inanır ve domates yememeye ve hatta domatese yaklaşmaya dahi korkabilir.
Örneğin kişi bir yiyeceği veya içeceği tükettikten sonra kusmuşsa, bu bir alışkanlık haline de gelebilir ve anoreksiya nervoza, anoreksiya bulimiya veya ortoreksiya nervosa gibi yeme bozukluklarına da sebep olabilir.
Spesifik bir yiyeceğe karşı da sitiyofobi geliştirilebilir. Sibofobi örneğin peynir yeme fobisi, zeytin fobisi, fındık fobisi gibi belli bir gıdaya da olabilir. Kişinin bu gıda ile ilgili deneyimi incelenmelidir.
Yemek yeme fobisi belirtileri nelerdir?
Kişiden kişiye ve fobinin derecesine göre yemek yeme fobisi belirtileri değişiklik gösterebilir. Fakat çoğu fobide olduğu gibi genellikle anksiyete, gerginlik, çarpıntı, nefes kesilmesi, terleme ve mide bulantısı belirtileri sıklıkla gözlemlenir.
Fobiler nasıl yenilir?
Fobi nasıl oluşur sorusu burada sorulması gereken ilk şey olabilir. Bir fobinin oluşma sebebi, çözümü de beraberinde getirebilir. Çoğunlukla bir travma sonucu oluşan fobilerin kalıtımsal ve çevresel faktörlere dayandığı düşünülmektedir.
Beyindeki kimyasallar, nöronlar ve deneyimler arasında kurulan ilişki söz konusu olduğu için fobiler nasıl yenilir dediğimizde mutlaka terapi gereklidir.
Kimseye zararı yokmuş gibi gözüken kitap biriktirme fobisi dahi tedavi edilmezse hem kişiye hem de topluma zarar verebilecek bir fobidir.
Hipnoterapi, psikoterapi, bilişsel terapi ve NLP ile fobilerden kurtulmak mümkün müdür sorusunun cevabı evettir. Kişiye uygun bir terapist ve terapi yöntemi seçilir. Fobinin neden meydana geldiği üzerine odaklanılır.
Bir Cevap Yazın