Aile Terapisi

Aile terapisi ne işe yarar? Aile terapisi nasıl yapılır? Hangi durumlarda aile terapisine başvurmak gerekir? Aile terapisti neler yapar?

Aile terapilerinde en çok kullanılan yöntem, Eksperiyental Humanistik Yaklaşım’dır. Bu yaklaşım aileyi kişiler arası etkileşimle oluşan bir sistem olarak tanımlar. Eksperiyental Humanistik Yaklaşıma göre iletişim, aile sisteminin sağlıklı yada sağlıksız olmasının en temel belirleyicisidir. Nasıl iletişim kurulacağı karmaşık bir olay olmasına rağmen, iletişimin kendisinin öğrenmeye dayandığı kabul edilir. Ayrıca terapide bireyin benlik saygısı üzerinde de durulur.

Aile terapisi nasıl yapılır?

Üç iletişim düzeyi tanımlanmıştır :

1) Anlam düzeyi (sözel iletişim/kelimeler-anlamları)

2) Çağrışım düzeyi (vücut ve ses iletişimi ile anlamla ilgili mesaj)

3) Çevre düzeyi (iletişimin geçtiği yer ve zaman).

aile terapisi nasıl yapılır

Bunların dışında aile terapisinde, kişiler arası ilişkilerde kullanılan beş iletişim çeşidi vardır:

1) Yatıştırıcı iletişim: iletişimin bütünün içindeki benlik diğer kişi ve çevre boyutlarından, benliğe hiç önem verilmez ve diğer kişi ile çevre dikkate alınır. Bu iletişim şeklinde kişi ne olursa olsun kabul eder, katılır.

2) Suçlayıcı iletişim: iletişimin bütünü içinden diğerleri ve çevreye önem verilmez, önemli olan sadece benliktir. Bu iletişim şeklinde kişi varoluşunu suçlayarak, kabul etmeyerek devam ettirir.

3) Süper mantıklı iletişim: iletişim bütünü içinden benlik ve diğer kişiye önem verilmez, önemli olan sadece çevredir. Bu iletişim şeklinde kişi genelde katı, prensipli, objektif, obsesif kompulsiftir.

4) İlgisiz iletişim: iletişim bütünü içinden benlik, diğer kişi ve çevre boyutlarının tümü dikkate alınmaz. Bu iletişim şeklinde kişinin söylediği hiçbirşeyle ilgili değildir.

5) Uygun iletişim: iletişimin bütünü içinden benlik, diğerleri ve çevre boyutlarının tümü dikkate alınır.

Belirtilen bu beş iletişim çeşidinden ilk dördü işlev bozukluğu olan ailelerin kullandığı iletişim şekilleridir.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi