Anoreksiya Nervoza Zayıflık Takıntısı

Anoreksiya Nervoza Zayıflık Takıntısı

Anoreksiya nervoza yani halk arasında, zayıf olma takıntı olarak bilinen yeme bozukluğu genellikle zayıflığı gerektiren mesleklerde, mankenlerde, bale yapanlarda sıkça görülen ciddi ve kimi zaman öldürücü bir hastalıktır.

Kadınlarda daha sık görülür. Genellikle 13-20 yaşlarında stresli yaşam standardı ile başlar. Manken hastalığı olarak da bilinen anoreksiya nervoza, aile tarafından fark edilip kontrol altına alınmazsa, bir süre sonra çok daha fazla nüks eder duruma gelir.

Neden çok şişmanım?

Yaşı ve boyuna göre olağan kiloda olmayı kabul edemeyen hasta, zayıf olmasına karşın kilo almaktan ve şişman biri olmaktan aşırı korkar.

Sürekli kalori hesapları yapar. Beslenme bozukluğuna yol açan şiddetli diyet kısıtlaması belirgindir. Kendini değerlendirmesi, abartılı biçimde vücut ağırlığı ve biçimine odaklanmıştır.

kilo takıntısı neden şişmanım

Anoreksiya Nervoza Zararları

Anoreksiya nervoza yani zayıflık hastalığı beyinde kalıcı hasarlar bırakabilir. Kilo kaybıyla birlikte beyin kütlesinde azalma ve beyindeki kimyasal reaksiyonlarda değişikliğe sebep olur. Adet düzensizliği veya adet kesilmesi gelişebilir.

Anoreksiya Nervoza Tedavisi

Hastalığın seyrine bağlı olarak, anoreksiya nervoza hastaları hastanede yatılı olarak tedavi olmak durumunda kalabilir. Ayrıca beslenme programı, ilaç tedavisi ve psikoterapi gerekebilir. Tedavi sonucunda %40 tam, %30 kısmen iyileşme görülürken, %30 da kronikleşebilir.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi