Aldatılma korkusu yaşayan erkek ya da kadın, bu neden olur nasıl aşılır yenilir bilirse hayatındaki tüm ilişkiler eskisinden çok daha sağlam ve iyi olacaktır. Çünkü bu noktada psikoloji devreye girmektedir.
Bizi üzen, sosyal ilişkilerimizi kötü yönde etkileyen durum her ne olursa olsun öncelikle sebebe odaklanmamız gerekir. “Bunu neden yapıyorum? Bu bana ne gibi bir fayda sağlıyor?“. Bir şekilde fayda sağlamadığımız şeyleri yapmayız.
Kişi bir veya birkaç kez aldatılmış olabilir ve bu durum onun kendine olan inancını, özgüvenini zedelemiş olabilir. Aldatılmak ağır bir yüktür ve kişi bu yükü üzerinden atamadığı sürece sonraki tüm ilişkileri bundan olumsuz yönde etkilenir.
İnsan neden aldatır?
Önce insan neden aldatır sorusuna psikoloji alanından yaklaşalım ve bunun sebepleri nelerdir bakalım. Akla ilk gelen sebep kızgınlıktır. Aldatan kişilerle yapılan anketlerde, bu ilk sırada çıkıyor.
Ardından aşk ve tutku eksikliği geliyor. İlişkide bir süre sonra tutku ve aşkın bitmesi olağandır, kişinin birliktelikten bu beklentisi karşılanmadığında da alatıyor.
Kişinin bağlılık hissetmemesi, çeşitlilik istemesi, ihmal edilmesi ve cinsel arzularının karşılanmaması ise insan neden aldatır sorusunun diğer cevapları arasında.
Bu maddelerin hepsinin sağlıklı bir birlikteliği devam ettirmek için önemli olduğu bir gerçek. Bu durumda eğer biz aldatılan kişiysek, bu maddeleri bir gözden geçirmemiz iyi olur.
Beni neden aldattı diye düşünüyor ve bir sebep bulamıyorsak, objektif olarak buradaki sebepleri değerlendirmemiz, kişisel gelişim açısından en önemli ilk adımdır.
Aldatılma korkusu neden olur?
Aldatılma korkusu pek çok sebepten olur. Bunlardan ilki güven sorunu. Bu, karşıdaki kişiyle alakalı olmayabilir. Kişinin aile bireyleriyle kurulamamış olan güven bağı, diğer ilişkilerini de etkiler.
İkinci sebep özgüven eksikliği. Kişi sevilmeye değer olmadığını veya hayatındaki kişinin kendisi için fazla olduğunu düşünüyor olabilir. Kendimizi nasıl gördüğümüz, kendimizi sevip sevmememiz tüm ilişkilerimizi etkiler.
Yapılan araştırmalarda, aldatılma korkusu olan kişilerden bazılarının aslında kendilerinde aldatma potansiyeli olduğu için bu endişeye sahip oldukları da ortaya çıkmıştır. Kişi belki aldatmayı düşünmüyor ancak başkalarına karşı roantik veya cinsel istek duyuyor.
Kaygılı bağlanma aldatılma korkusu neden olur sorusunun bir diğer cevabı. İlgi meraklısı, yapışkan, sürekli partnerinin yanında olmak isteyen, ona ihtiyaç duyan bir kişilik yapınız varsa kaygılı bağlanma sorunu yaşıyor olabilirsiniz.
Tüm bu sebepler “aldatılmaktan çok korkuyorum, sürekli eşimin beni aldatacağını düşünüyorum ve kendimi çok kötü hissediyorum” diyenler için kök sebepler olabilirler.
Aldatılma korkusu nasıl aşılır?
En başta da söylediğim gibi, önce neyi neden hissediyorum bunu anlamam gerekir. Ki daha sonra bunu nasıl aşabileceğimi anlayabileyim. Aldatılma korkusu neden olur öğrendik şimdi nasıl aşılır nasıl yenilir buna bakalım.
İlk ve en önemli madde özgüven eksikliğini yenmek. Bunun için yapabileceğimiz çalışmalar : Güçlü yanlarımızı daha da güçlendirmek, kendimizle olumlu konuşmak, hedeflerimizi not almak ve değiştirebileceklerimize odaklanmak.
- Özgüven eksikliğini yenmek
- Bize değer verecek kişilerle birlikte olmak
- Güvenebileceğimiz kişilerle flörtleşmek
- Sınırlarımızı belirlemek
- Doğru iletişim kurmak
- Onu takip etmemek
- Endişeden uzaklaşmak
- İyiye odaklanmak
- Korkuyla yüzleşmek
- Dünyanın sonu olmadığını fark etmek
Hayatımızdaki kişiye “çok aşık olduğumuz” veya onu “düzeltebileceğimizi düşündüğümüz” için aslında bitmesi gereken bir ilişkiyi sürdürüyor olabiliriz. Sormam gereken en önemli sorulardan biri “bu kişi bana değer verdiği için mi birlikteyiz yoksa benimle birlikte olarak bana bir iyilik mi yapıyor?“.
Bir ilişkiden ne bekliyorum? Bunları neden bekliyorum? Hayatımdaki kişi bunları karşılıyor mu? Bu kişi, etrafındaki kişilere de benim ondan beklediğim gibi davranıyor mu?
Aldatılmaktan çok korkuyorum diyorsanız yapmanız gereken bir diğer şey de güvenebileceğiniz kişilerle flörtleşmek ve sınırlarınızı belirlemek. Bunları oluşturmak için zaman gerekir. Bu yüzden ilişkinizi duygularınızla (içgüdü) ve hızlı bir şekilde başlatma kararı vermemelisiniz.
Doğru iletişim kurmak ilişkilerde çok önemlidir. Bu endişenizden sakince bahsedebilirsiniz. Bunu aşmanız için size yardımcı olmak dahi isteyebilir. Onu takip etmeyin. Belki de masumca yazılmış bir mesaj canınızı fazlasıyla sıkabilir. Çünkü algınız “aldatıma korkusu” na odaklı olduğu için.
Sürekli endişe etmek ilişkinize gereksiz yere hasar verecektir. Bunun yerin iyiye odaklanmak daha iyi bir seçenektir. Kendinizle, onunla ve ilişkinizle ilgili iyi olan şeylere odaklanın.
Korkuyla yüzleşmek
“Ne olur?” sorusu psikoloji alanında çok önemli bir sorudur. Bu soruyu tekrar ederek korkumuzun asıl sebebine ulaşabiliriz. “Aldatılırsam ne olur?” sorusuna “çok üzülürüm” dersek “çok üzülürsem ne olur” diye terkar soralım ve bunu bu şekilde devam ettirelim.
En sonunda belki reddedilme belki kabul görmeme gibi bir kök sebebe ulaşabiliriz. Bu kök sebep asıl korkuyla yüzleşmek için harika bir fırsattır. Bunun da sebebini bulup üzerinde çalışırsak, bundan sonraki ilişkilerimizle bir daha aldatılma korkusu yaşamamamız büyük olasılıktır.
Listedeki son madde dünyanın sonu olmadığını fark etmek. Çoğu zaman ne kadar güçlü olduğumuzu, o durumu yaşamadan fark edemeyiz. Biz belki hayatımızın darmadağın olacağını düşünürüz, ancak bu sadece kaygılı bir düşüncedir.
Güven, bir ilişkideki en önemli şeylerden biridir. Hatta en önemlisidir diyebiliriz. Ancak öncelikli olarak kendimize olan güvenimizi sağlamlaştırmalıyız, ki hayatımızdaki kişiyle de bu bağı oluşturabilelim. Aldatılma korkusu nasıl geçer dediğimizde tüm bu maddeler birbirinden önemli yere sahiptir.
Bir Cevap Yazın