Asperger sendromunu otizmden ayıran önemli özelliklerden biri, büyüdükçe çocukta ortaya çıkan sosyal becerilerde yetersizliktir. Tedavi edilebilir mi? Asperger sendromunun belirtileri nelerdir?
Asperger sendromu yaşayan çocukta sosyal ilişkilerde zorlanma, belli konulara aşırı ilgi duyma, anksiyete ve depresyon da gözlenmektedir.
Asperger sendromu nedir? Tanısı ve ortaya çıkışı
1944 yılında Avustralya’lı pediyatrist Hans Asperger, dört genç hastanın da zeki olduğunu fakat sakarlığa eğilimle birlikte, sosyal yeteneklerinde ve ilgi alanlarında sınırlı olduklarını fark etti.
1981 yılında İngiliz psikiyatrist Lorna Wing, konuyla ilgili çalışmalar yayınlayarak, bu durumu “Asperger sendromu” olarak tanımladı.
1994 yılında asperger sendromu, Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı‘na (DSM-4) eklendi.
2013 yılında bu sendrom, daha önce de yayınlanan otizm türleriyle birlikte otizm spektrum bozukluğu (DSM-5) çatısı altında toplandı.
Çocuğunuzda asperger sendromu belirtileri varsa ne yapmalısınız?
Aileler asperger sendromu ile nasıl başa çıkabilir? Yapılması gereken önemli şeyler vardır. Bunlardan ilki çocuğa sosyalleşme taktikleri öğretmektir. “Ben de oynayabilir miyim?”, “Bana yardım eder misin?” gibi cümleleri öğrenip, kullanmasını sağlamak.
Arkadaşlarıyla konuşmayı, göz teması kurmayı, oyun oynarken sıra almayı, diğer çocukları gözlemlemeyi rahat bir şekilde yapabilmesi için çocuğu cesaretlendirmek.
Asperger sendromlu olan çocuğa nasıl davranılmalı? Aileler çocuğa “sosyal hikayeler” anlatmayı öğretebilir. Örneğin “Bugün okula gittim, sınıfa girdim, günaydın dedim, yerime oturdum” şeklindeki bir hikaye “Bugün okula gittim, sınıfa girdim, öğretmenin gözlerine baktım ona günaydın dedim, sonra arkadaşıma gülümsedim, ondan silgi istedim” gibi kurulabilir.
Çocuğa göz teması kurmayı öğretebilirsiniz. Onu “Bu yaptığın çok düşünceli, kibar bir davranıştı” veya “Böyle yaparak arkadaşlarına çok yardımcı oldun, bu çok güzel bir şey” gibi onu sosyal ilişkiler alanında cesaretlendirmek gerekir.
Asperger sendromlu çocuğu olanlar, onu duygu ve düşünceleri hakkında daha derin düşünmeye teşvik etmelidir. Yaşanan olaylarda “Bu sana ne hissettirdi, ne düşündürttü?” gibi sorulara cevap verebilme yeteneğinin geliştirilmesi sağlanmalı.
Asperger sendromu belirtilerinden biri de, güçlü olmayan hayal yeteneğidir. Bu yüzden ona deyimler ve atasözleri öğretebilirsiniz. Anksiyeteyi azaltmak için ona kendini rahat hissedebileceği bir cümle öğretebilirsiniz. “Ne yapmam gerektiğini bilmiyorum, ne demek istediğini anlamadım” gibi.
Asperger sendromu tedavi edilebilir mi?
Asperger sendromu tedavi edilebilir mi dediğimizde karşımıza 5 seçenek çıkar.
- Bilişsel davranışçı terapi
- Konuşma ve dil terapisi
- Sanat ve müzik terapisi
- Beslenme değişikliği
- İlaç tedavisi
Yapılan araştırmalarda asperger sendromu tedavisinde en etkili yöntemlerin bunlar olduğu saptanmıştır. Özellikle sanatsal alanda çocuk, ekip arkadaşlarıyla göz teması kurar ve gözlem yeteneğini geliştirir.
Glutensiz beslenme ve kazeinsiz beslenme de asperger sendromu tedavi edilebilir mi sorusunu soran ebeveynler için aydınlatıcı bir bilgidir.Yani un ve unlu gıdalar, makarna, pilav, süt ve süt ürünleri beslenme listesinden çıkartılmalı. Bitkisel sütler kullanılmalı.
Omega 3 desteği ve B12 desteği, uzman tarafından gerekli görüldüğü takdirde mutlaka kullanılmalıdır. D vitamini eksikliği de ayrıca kontrol edilmelidir.
Bir Cevap Yazın