Bazen normalden çok daha fazla konuşuyor musunuz? Bazen ortada herhangi bir sebep yokken çok daha hareketli ve enerjikken bir anda yine ortada hiç bir sebep yokken aşırı durgun ve sakin oluyor musunuz? Hiç bir şey yapmak istemiyor, sadece tembellik etmek mi istiyorsunuz? Kendinizi çok özgüvenli hissederken, bir anda tüm özgüveninizin kırıldığı oluyor mu?
Bipolar bozukluk, halk arasında ‘dengesizlik‘ olarak adlandırılır fakat bunun bir hastalık olması için kişinin sosyal hayatını ve ilişkilerini etkiliyor olması gerekir. Bipolar bozuklukta manik ve depresif dönemler vardır. Ve bu dönemler arasındaki geçişler yoğun ve bir o kadar da kısa süreli olabilir.
Bipolar bozukluk belirtileri
Bu 6 soruya cevap vererek, bipolar bozukluk rahatsızlığına sahip olup olmadığınız hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Elbette tam teşhis için bir psikoloğa başvurmalısınız. Bu bipolar bozukluk testi ile kendinizi konu hakkında bilgilendirebilirsiniz.
Bipolar bozuklukta manik ve depresif dönem
Bipolar bozukluk manik dönem belirtileri şunlardır:
Tükenmek bilmez bir enerji
Aşırı sabırsızlık
Hızlı ve düzensiz konuşma
Konsantrasyon güçlüğü
Çok yüksek cinsel dürtü
Uyku ihtiyacının azalması
Gereksiz para harcama
Alkol veya uyuşturucu kullanımı (bu bir yiyecek veya içeceği abartmak da olabilir. Mesela çok fazla kola içmek, çok fazla su içmek, çok fazla şeker yemek vs.)
Agresiflik
Ortada bir sorun olduğunu reddetmek
Bipolar bozukluk depresif dönem belirtileri şunlardır:
Hüzün, anksiyete, boşluk hissi
Umutsuzluk
Suçluluk duygusu, kendini değersiz görme veya umutsuz vaka olarak görme
Daha önce eğlenceli gelen aktivitelere karşı artık ilgi duymama (mesela cinsellik)
Halsizlik
Hafıza zayıflığı
Huzursuzluk veya asabiyet
Aşırı uyku veya uykusuzluk
İştahta veya kiloda değişiklik
Vücutta açıklanamayan sebepsiz ağrılar
Ölümü düşünmek, intiharı düşünmek veya buna teşebbüs etmek
Bipolar bozukluk testi ve bu listedeki maddeler size bir fikir vermiş olabilir. Bu konuyla ilgili bir terapiste yönelmeniz en sağlıklısıdır. Ayrıca zihinsel hastalıkların psikolojik sebepleri isimli yazı da ilginizi çekebilir.
Bir Cevap Yazın