Sigmund Freud‘un duygu yalıtımı diye adlandırdığı ama zamanla sadece yalıtım olarak adlandırılan savunma mekanizmasıdır.
Kişi geçmişte yer aldığı bir takım olumsuz acı veren anıları düşünceleri, fantazileri(düşleri) duygusundan yalıtarak, duygusunu yaşamaksızın hatırlar.
Bilinç o anıyı ancak duygusal boyutundan soyutlayarak kabul edebilmektedir.
Duygu yalıtımı – Yalıtım savunma mekanizması
Kişi örneğin geçmişte, bir yakınını kaybettiği bir kazayı, hiç bir üzüntü yaşamadan, sanki o olay başkasının başından geçmiş, o bir gözlemci, izleyiciymiş gibi duygusuz bir biçimde anlatabilir.
Bu duygu çok sonraları olabileceği gibi travmatize edici olay yeni olduğu zaman da olabilir.
Yalıtım savunma mekanizması diğer adıyla duygu yalıtımı durumunda kişiye karşı anlayışlı olmak önemlidir. Bir uzmanla konuşması önerilir. Kişiyle birlikte bilişsel psikoloji çalışması yapılabilir.
Hakkında konuşmadığımız, tepki vermediğimiz, duygularımızı de düşüncelerimizi belirtmediğimiz veya belirtemediğimiz her durum kendi kendine yok olup gitmez. Beynin işleyiş sistemine göre, o bilgiler hafıza depomuzda saklanır ve bir şekilde işlenir.
Bu ‘hatalı’ işlenme sonucunda psikolojik veya biyolojik hasarlar oluşur. Kişi ya ağır depresyona girer ya çoklu kişilik bozukluğu vs gibi semptomlar yaşamaya başlar. O yüzden mutlaka bir uzmanla birlikte çalışmak gerekir.
Bir Cevap Yazın