Günlük Yazmak Ne İşe Yarar? Yazmanın Faydaları Neler?

Günlük Yazmak Ne İşe Yarar? Yazmanın Faydaları Neler?

günlük yazmanın faydaları önemi

Günlük yazmak denildiğinde akla genelde genç kızlar gelir oysa yazmanın faydaları herkes için. Bakın günlük yazmak ne işe yarar? Ve neden önemlidir?

Neden aklımıza çoğunlukla aşk hayatını yazan bir genç kız geliyor? Çünkü bu kişinin kafası karışık, hem etrafını anlamaya çalışıyor hem de kendini. İşte bu durum aslında hayatımız boyunca geçerli.

Kendini açıkça ifade edebilmenin en rahat, kolay ve güzel yollarından biri. Belki doğum günü depresyonu yaşıyor, belki kendimi hep mutsuz hissediyorum diye düşünüyor. Ve bunların sebebini bilmiyor.

Bir kağıt ve kalem ile yaşanmakta olan durum veya hisler detaylı bir şekilde belirtilerek, belki de hiç fark edilmeyen detaylar ortaya çıkarılabilir.

Günlük yazmanın faydaları neler?

Şimdi liste halinde günlük yazmanın faydaları neler bakalım.

  • Kelime haznesini genişletir
  • Düşünceleri organize eder
  • Hedef belirlemede önemli yeri vardır
  • Hafızayı güçlendirir
  • Stresi azaltır
  • Yaratıcılığı artırır
  • Kişisel disiplini artırır
  • İletişim yeteneklerini artırır
  • Özgüveni artırır
  • Sorunları fark etme ve çözebilme yeteneğini artırır

Duygusal, fiziksel ve psikolojik olarak faydaları oldukça fazladır. Dr. James Pennebaker “Bir deneyimi kelimelere döktüğümüzde, çok daha kavranabilir hale gelir” der.

günlük yazmak ne işe yarar

Bu şekilde zihni, yaşanan travma veya sorunların karmaşasından kurtarmış oluruz. Bu duygusal karmaşadan çıkmak stresi azaltır, anksiyeteyi azaltır ve uyku düzenini destekler.

Günlük nasıl yazılır?

Yeni başlayanlar için günlük nasıl yazılır biraz bundan bahsetmek isterim. Ki şunu da size garanti edebilirim. Bu alışkanlığa başlamadan önceki ve sonraki hayatınız arasında zamanla çok güzel farklar olacak.

Ne işe yarar ve neden önemlidir az önce anlattım. Bu listedeki maddelerin zaman içinde yavaş yavaş hayatınıza girdiğini fark edersiniz.

  • Yalnız kaldığınız, dikkatinizi dağıtmayacak bir yerde yazın
  • Her gün düzenli olarak en az 1 kez yazın
  • Yazdıktan sonra okuyun ve bir süre yalnız kalıp, düşünün
  • Kendinizi kısıtlamadan kelimelerin dökülmesine izin verin
  • Bir travmanız varsa sürekli onunla ilgili yazmayın
  • Sadece kendiniz için yazıyorsunuz, aileniz veya arkadaşlarınız görmemeli

Örnek olarak : Hayatımda neler oluyor? Kendimi nasıl hissediyorum? Olmasını istediğim şeyler nedir? Önümdeki engeller neler? Bunları nasıl çözebilirim? Neler yapmam gerekir?

Kendinize bu şekilde sorular sorabilirsiniz. Her gün en az 5 dakika yazmak en iyisidir. Özel olarak odaklanmak istemediğiniz sorular varsa, sadece o gün yaşadıklarınızı da yazabilirsiniz.

Nasıl olmamalı? “Sabah uyandım, kahvaltı ettim, ders çalıştım, oyun oynadım, tekrar yemek yedim ve yattım.” Yaptıklarımızdan çok, düşündüklerimiz, hissettiklerimiz ve olmasını istediğimiz şeyleri yazmalıyız.

İç dünyamızı herhangi bir kısıtlama olmadan kağıda dökmeliyiz. Bunun içinde öfke, sinir, hatta nefret gibi hisler de olabilir. Neden? sorusunu sorarak hiç kendimizle ilgili bilmediğimiz kapıları açabiliriz.

Depresyon, travma, stres ve anksiyete üzerinde çok etkili

Ergenlerde bilişsel davranışçı terapi kadar etkisi var. Şiddete maruz kalan bir kadın veya sorunların içinden çıkamayan bir öğrenci ya da yetişkin için, travma yaşamış olanlar için oldukça etkili bir çözüm yöntemi.

Sadece kafa karışıklığı depresyon, travma, stres değil anksiyete üzerinde de çok etkili. Zihni sakinleştirir, günlük stresi azaltır, olumsuz düşünceleri uzaklaştırır.

Ayrıca sorun ve başarıların yazılması kişiye farklı bir bilinç ve bakış açısı sağlar. Günlük yazmanın kişisel gelişim açısından önemi denildiğinde kendini tanımak ve özgüven artırmak ilk sırada gelir.

Elbette iletişim yeteneğini de oldukça artırır. Çünkü kişi zamanla kendini ifade edebilme konusunda gelişir. “Şu anda nasıl hissediyorum, bu neden hoşuma gitmedi? Beni ne rahatsız etti?” gibi soruları sormayı ve cevaplamayı öğrenir.

Yazıktan sonra kağıdı atabilirsiniz veya bir deftere yazıp saklayabilirsiniz. Bunun için kilitli defterler kullanabilirsiniz. Bilgisayarda yazmaktansa kağıt kalem kullanmak gerekir.

kilitli günlük defteri

Çünkü beyinle el arasındaki bağlantı, kendimizi ifade etmekte ve durum analizi yapmakta daha fazla işe yarar. Yaratıcılığı daha fazla artırır ve ekrandan gelen ışık zihninizi yoracağı için, kalem daha çok odaklanmanızı sağlar.

Bu konuda kişisel olarak bilgi vermem gerekirse, bugüne kadar her günlük yazdığımda aklımdaki sorunun aslında ne kadar kolayca çözüldüğünü ve hiç fark etmediğim sorunların nasıl gözümün önüne döküldüğünü gördüm.

Henüz başlamadıysanız bu size özel, kişisel terapi seanslarına başlamanızı ve bir an önce elinize bir kağıt kalem alarak duygularınızı ve düşüncelerinizi dökmenizi tavsiye ederim. Kısa sürede çok faydasını göreceksiniz.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi