Etkili iletişim nedir? Hem iş hayatında hem de sosyal ilişkilerde iletişimi etkileyen olumlu ve olumsuz tutum ve davranışlar nelerdir?
Öncelikle etkili iletişim nedir ile başlayalım. Sorunu çözebilmek veya amacı yerine getirebilmek için en iyi biçimde düşünce, bilgi ve fikir alışverişi yapmaktır.
Kısaca anlatıcı düşünce ve bilgisini, anlattığı kişinin en iyi şekilde anlayabileceği biçimde anlatmalıdır. Bu yetenek insanlara doğuştan gelmez. Geliştirilmesi gerekir.
Etkili iletişimin özellikleri : açık, doğru, tam, kesin ve kibar bir şekilde bilgi vermenin yanında güvenilirlik ve dinleyicinin dikkatini çekebilmek yer alır.
Kişi ne anlatmak istediğini, nasıl anlatacağını, ses tonunu ve beden dilini nasıl kullanacağını iyi bilmelidir. Bunun için etkili konuşma ve diksiyon dersi alınabilir.
Kurulan cümleler devrik veya düşük olmamalı, olabildiğince sade ve doğru gramer kurallarına sahip olmalıdır. Kişi bazı şeyleri eksik anlatırsa, dinleyici farklı ve yanlış fikir ve kararlara varabilir.
Etkili iletişim becerileri
Bir bilgiyi etkili bir biçimde karşı tarafa taşımak bir sanattır. Etkili iletişim becerileri ancak belli teknikleri bilmek ve uygulamakla gerçekleşebilir. Bunlar neler birlikte bakalım.
- İyi bir dinleyici olmak
- Sözsüz iletişim
- Uyum
- Açık, net ve öz konuşmak
- Duygusal zeka
- Öz yeterlilik
- Özgüven
- Saygı
- Açık görüşlülük
İletişimi etkileyen olumsuz davranışlar arasında kişinin kendine ve anlattığı şeye inanmaması ilk sıralarda gelir. Ayrıca sadece anlattığı şeye odaklanması ve dinleyici ile sözsüz iletişim kurmaması da dezavantajdır.
Anlatıcının hem kendi psikolojisi iyi olmalı hem de dinleyicinin psikolojisini genel olarak ve anlık olarak iyi gözlemlemelidir.
Mesajı nazik ve dinleyicinin inanç, değer ve fikirlerine saygılı bir biçimde iletmek de iletişimi olumlu etkileyen tutum ve davranışlar listesinde önemli yerdedir.
Eğer bir stand-up gösterisi izliyorsak ve sanatçının ofansif mizah yaptığını biliyorsak, onu izlemeye gittiğimizde buna hazırlıklı olur ve olabildiğince açık görüşlü bir tutumla gösteriyi izler ve eğleniriz.
İş hayatında etkili iletişim teknikleri
Bir tek kişiyle konuşurken de, bir topluluğa konuşurken de kurallar aynıdır. Sadece ikili iletişimde değil okulda ve iş hayatında etkili iletişim teknikleri yine geçerlidir.
- İşçi yönetimi
- Takım kurma
- Kurumun büyümesi
- Güçlü ilişkilerin kurulması
- Yanlış anlamaların azaltılması
- Yaratıcılık ve inovasyonun sağlanması
- Şeffaflık ve güvenin sağlanması
İnovasyon ne demek? Yenilik, buluş. Hem bir şirket için hem de şahıslar için yenilik, kişisel gelişimin de temellerinden biridir. Kişi kendini ve şirketini yeniliklere ne kadar açık tutarsa o kadar daha çok başarıya ulaşabilir.
Bir şirketi başarıya götüren etkenlerden biri de güçlü ilişkilerin kurulması, güven ve takım çalışmasıdır. Bu noktada da yine netlik, açıklık ve yanlış anlamaların azaltılması önemlidir.
Bir insanın etkili iletişim kurduğunu nasıl anlarız?
İyi iletişim kuran insanlara örnek olarak Cem Yılmaz ve Sunay Akın gibi isimler ilk akla gelenlerdir. Hem kitlelere hitap edebilmekte hem de onları etkileyebilmektedir.
Peki bir insanın etkili iletişim kurduğunu nasıl anlarız dediğimizde aklımıza hangi özellikler gelir?
- İyi bir dinleyici ve gözlemcidir
- Dinleyici ile empati kurabilme yeteneğine sahiptir
- Karmaşık şeyleri sadeleştirerek anlatır
- Özgüvenli ve rahatlardır
- Konuya hakimlerdir
- Ne zaman susmaları gerektiğini bilirler
- Etkili beden dili kullanımına sahiplerdir
- Ses tonlarını en iyi şekilde kullanırlar
- Dürüstlerdir
Tüm bunlar iletişimi olumlu etkileyen tutum ve davranışlardır. Empati çok önemli bir yetenektir. Sanat, empatinin gelişmesi için önemlidir. Film izlemek ve özellikle kitap okumak bu konuda bizi geliştirebilir.
Ancak empatinin gelişebilmesi için önyargılarımızı ne kadar uzakta tutarsak o kadar iyidir. Empati yeteneğimizin gelişmesindeki en büyük engel budur. Önyargılarımız olduğu sürece kendimizi karşıdaki kişinin yerine koyabilmemiz zorlaşır.
Bu durum da hem ikili ilişkilerimizde hem de iş hayatımızda başarılı olabilmemizin ve etkili bir şekilde iletişim kurabilmek için gerekli olan yeteneklerimizin gelişmesini engeller.
Bir Cevap Yazın