Kendimi neden mutsuz, boşlukta veya yorgun hissediyorum? Ne olursa olsun neden iyi hissetmiyorum? Hep kısa mutluluklar yaşıyorum ama içten hep mutsuzum.
Eğer böyle düşünüyor ve hissediyorsanız bunun birden fazla sebebi olabilir. Ama bu durumu değiştirmenin de elinizde olduğunu belirtmem gerekir.
Bir süredir depresyonda olabilirsiniz, bunun sebebi nedir? Bu hisler ne kadar süredir devam ediyor? Hayatınızı ne kadar etkiliyor? Yaşamınız ne kadar stres dolu? Bunların günlük yaşamınıza olan etkisi ne kadar?
Bunu başlatan bir şey mi yaşadınız? Ki bu yaşanan şey yeni olmayabilir travma sonrası stres bozukluğu yazımda da bahsettiğim gibi, küçük yaşta yaşanan travmalar tüm hayata geniş bir stres ve üzüntü yelpazesi açabilir.
Kendimi neden hep mutsuz hissediyorum?
Eğer beslenme, uyuma, hareket rutininiz sağlıksızsa, küçük yaşta yaşadığınız bir travma varsa ve hatalı bir “mutluluk” algınız varsa kendimi neden hep mutsuz hissediyorum diye düşünmeniz kaçınılmaz olabilir.
Günlük hayatınızda sizi mutsuz edecek bir şey yaşanmasa dahi, bulunduğunuz ev, ortam, hayatınızdaki kişiler, patronunuz, iş yerinizdeki sorunlar gibi etkenler genel “mutluluk” çatınızı etkileyebilir.
Tepenizde büyük siyah bir çatı olduğunu düşünün, o evin içinde ne kadar ufak sevinçler yaşasanız da veya günü sorunsuz bitirseniz de yine de kendinizi tam olarak iyi hissedemeyebilirsiniz.
Bildiğim şey, bilmediğimden daha iyidir
Bazen böyle bir hataya ve kısır döngüye girebiliriz. Örneğin yıllardır mutsuz bir evlilik yaşayan kişiye “neden ayrılmıyorsun, bu çok mantıksız” gibi cümleler kurabiliriz.
Ancak o kişinin bilinçaltı düşüncesi “bildiğim şey, bilmediğimden daha iyidir” olabilir. Yani bildiğim çaresizlik, acı ve hüzün bilmediğim neşe, huzur ve refahtan daha iyi diye düşünebilir.
Beyin bilmediği, tanımadığı şeylere karşı çok temkinlidir. Bu yüzden bazen bir kısır döngünün içinde yuvarlanıp gideriz. Aynı şey self-sabotage durumunda da söz konusudur.
Bu durumu ancak ve ancak cesurca adımlar atmaya başlayarak kırabiliriz. Tıpkı kronik mutsuzlukta olduğu gibi.
Kendimi neden hep yorgun hissediyorum?
Kendimi neden hep isteksiz, mutsuz, yorgun hissediyorum? Hayatta hiçbir şey beni heyecanlandırmıyor, bana neşe vermiyor. Neden hiçbir şeyden zevk almıyorum? Kendimi neden boşlukta hissediyorum?
Şimdi listemizi hazırlayalım ve bunları hayata geçirmeye başlayalım. Hepsini birden aynı anda yapmamıza gerek yok. İçinden seçerek tek tek, belli bir süre koyarak, hepsini tamamlayalım.
- Uyku düzeni (akşam 22-08 saatleri arasında uyuyor olmak)
- Haftada 3 gün egzersiz (spor, yürüyüş, pilates, plank her şey olur)
- Karbonhidrat ve şeker içeren gıdaların tüketilmemesi (ekmek, makarna, pilav, patates, tatlı yiyecek ve içecekler)
- Sebze ağırlıklı beslenmek
- Günde ortalama 2-3 litre su içmek
- Dopamin detoksu yapmak
- Jomo yapmak
- Cesur adımlarla hayatını değiştirmek
Bunların dışında bir de vitamin, mineral ve hormon dengesinin araştırıldığı bir tahlil paneli de yaptırmak çok yardımcı olacaktır.
Psikoloji davranış, düşünce ve tutum bütünlüğüdür. Bunlardan en az bir tanesi diğerleriyle uyum içinde olmadığında kendimizi kötü hissetmemiz kaçınılmaz olabilir.
Bu bütünlüğü sağlayabilecek tek kişi kendimizizdir. Herhangi bir tanesinde bir sorun olduğunu hissediyorsak, biliyorsak, düşünüyorsak onu değiştirmemiz gerekir. Yoksa hayatımızda daha büyük sorunlara sebep olabilir.
Bir Cevap Yazın