Sağlıklı beslenmek aslında herkesin yapmak istediği bir şey. Böyle bakınca sağlıklı yemek yemenin nesi kötü ki? diye düşünebilirsiniz. Fakat bazı insanlar bunu takıntı haline getiriyor ve orthorexia nervosa yani sağlıklı yemek yeme takıntısı geliştiriyor.
Anoreksiya veya bulimiyanın aksine ortoreksiya geliştiren kişilerin amacı kilo vermek değil, daha çok sağlıklı olmak. ‘Orthos’ Yunanca’da ‘doğru’ demek. Kelimenin kökeni de buradan geliyor.
Ortoreksiya (Orthorexia) kimlerde daha sık görülüyor?
Ortoreksiya daha çok sporcularda, müzsiyenlerde, atletlerde, balerinlerde ve opera sanatçılarında görülüyor. Erkeklerden daha çok kadınlarda görülüyor.
Ortoreksiya (Orthorexia) zararları neler?
Tüm diğer yeme bozuklukları gibi, takıntı geliştirildiği için ortoreksiya (orthorexia) nervosa geliştirmiş olan kişilerde de suçluluk hissi, stres ve kendinden nefret etme gibi hisler gelişebiliyor.
Kişiler uzun süre hangi yiyeceklerin gerçekten çok saf, temiz ve sağlıklı olduğunu araştırmak ve bilmek istiyor. Bu konu üzerinde sürekli olarak araştırma yapma ihtiyacı hissediyor. Yiyecekleri ölçüyor, biçiyor, tartıyor.
Ortoreksiya (orthorexia) nervosa geliştirmiş kişiler, insan ilişkilerinden ziyade yemeklerle olan ilişkileri üzerine çok daha fazla kafa yoruyor. Kafe, bar, restoran gibi sosyal ortamlarda birlikte vakit geçirdikleri kişilerden ziyade; sürekli olarak o ortamda yiyebilecekleri veya içebilecekleri şeyler üzerine düşünüyor.
Sağlıklı yemek yeme takıntısı ve sağlık ikilemi
Kişinin bazı yiyecekleri kendine yasaklaması, gerekli vitamin ve mineralleri alamamasına sebep olabiliyor. Bu da sindirim sistemi problemlerine, hormonal ve elektrolik dengesizliklere yol açabiliyor. Kemik sağlığını kötü şekilde etkileyebiliyor.
En başta da belirttiğim gibi sağlıklı beslenmek ve sağlıklı yaşamak elbette faydalı fakat sosyal ilişkilerimizi ve günlük yaşamımızı olumsuz etkileyebilecek olan tüm alışkanlık ve takıntılar bize zarar veriyor.
Çünkü insan sosyal bir varlıktır ve psikolojinin temelinde bu vardır. Bu temelden uzaklaşan kişilerin; zaman içinde kendilerini mutsuz, huzursuz ve despresif bir durum içinde bulmaları kaçınılmazdır.
Bir Cevap Yazın