Psikojenik ağrı nedir? İnançlar, korkular, duygu yoğunlukları gibi psikolojik etkilerin kişinin yaşadığı ağrıları ortaya çıkartabileceği veya artırabileceğini savunur.
Psikojenik ağrı nedenleri nelerdir? Örneğin depresyon, anksiyete, travmalar hatta kalp kırılması, kin, öfke zamanla bedende de hasarlara yol açar.
Zihinsel sağlık ve psikolojik sağlık birbiriyle bağlantılıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi “sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözü bu tezle doğrulanır.
Ağrının psikojenik olduğu nasıl anlaşılır? Tüm tetik ve taramalar yapılmış ve kişinin semptomları şüphelenilen hastalıklara uymuyorsa, bu noktada bu durumdan şüphelenilebilir.
Yazar ve psikolog Dr. Carla Manley’e göre zihinsel sorunlar yaşayan kişilerde açıklanamayan kas ağrısı, baş ağrısı, uykusuzluk ve huzursuzluk görülebilmektedir.
Psikojenik ağrı tedavisi
Travmalar üçe ayrılır : Akut, kronik ve kompleks travma. Psikolojik travma belirtileri şu şekildedir :
- Şok, inkar, inanmama
- Kafa karışıklığı
- Konsantrasyon sorunları
- Sinirlilik
- Ruh hali değişimleri
- Anksiyete ve korku
- Suçluluk, utangaçlık
- Üzgün ve umutsuz hissetme
- Duygusuz hissetme
Peki psikojenik ağrı tedavisi nasıl yapılır? Öncelikle tüm rahatsızlıkların temel sebebinin bulunabilmesi çok önemlidir. Bu durumda psikoterapinin önemli yeri vardır.
Ağrı kesici özelliği olan antidepresanlar ve narkotik olmayan ağrı kesiciler psikojenik ağrı tedavisi için kullanılmaktadır. Çünkü psikojenik ağrı belirtileri kas ağrısı, mide ağrısı, sırt ağrısı ve baş ağrısı olarak yaygındır.
Psikojenik öksürük, nefes darlığı, vertigo, şok ve afazi de hala araştırılmaktadır. Ancak bu durumda birazdan bahsedeceğim çözüm yolları göz önünde bulundurulmalıdır.
Hastalığımın ne olduğunu bilmiyorum
Eğer “hastalığımın ne olduğunu bilmiyorum” veya “hastalığım ne” diye düşünüyorsanız, semptomlarınız hiçbir tanıya tam olarak uymuyorsa beslenme rutininizin incelenmesi de gerekebilir.
Psikojenik ağrı resmi bir tanı değildir. Yani hala üzerinde çalışılmakta olan bir konudur. Psikoloji bedeni etkiler mi? Psikoloji fiziksel hastalıklara yol açar mı? Ruhsal sorunlar bedende hasar oluşturur mu?
Bu sorular üzerinde hala araştırmalar yapılmaktadır. Ancak kişinin beslenme ve yaşam rutini de bu durumda göz önünde bulundurulmalıdır.
Gece uykusu uyuyor musunuz? Gluten (makarna, pilav, bulgur, ekmek) tüketiyor musunuz? Süt ve süt ürünleri tüketiyor musunuz? Şekerli yiyecekler ve içecekler tüketiyor musunuz?
Açık havada dolaşıyor musunuz? Güneşe çıkıyor musunuz? Düzenli egzersiz yapıyor musunuz? Hayata dair bir hedefiniz var mı? Tutkularınız, hobileriniz var mı?
Tüm bu soruların gözden geçirilmesi ve düzenlenmesi gerekebilir. Çünkü bağırsak sağlığı, hem psikolojiyi hem de tüm bedeni etkilemektedir ve bu kanıtlanmış bir bilgidir.
Bir Cevap Yazın