Eğer psikoloji mezunu ne iş yapar nerelerde çalışabilir nasıl bir kariyere sahip olabilir diye merak ediyorsanız bu yazıyı sizin için hazırladım.
Ülkemizde özellikle çoğu genç hangi bölümü okumak istediğine karar veremeden sınava giriyor. Daha sonra puanının tuttuğu bölümü okuyor.
Siz de böyle bir şey yaşadığınız için bu bölümle ilgili kariyer araştırması yapıyor olabilirsiniz. Her şeyden önce psikoloji okumak isimli yazımı okumanızı tavsiye ediyorum.
Psikoloji mezunu ne iş yapar?
Psikoloji mezunu ne iş yapar birazdan liste halinde kariyer seçeneklerini yazacağım. Ancak daha öncesinde değinmek istediğim bazı önemli noktalar var.
Biliyorum ki psikoloji bölümünü bitirince ne olunur merak ediyorsunuz fakat bunları da göz önünde bulundurmak gerekiyor.
Üniversite eğitimi önemlidir. Hem kariyerimize başlamak hem de konuyla ilgili daha detaylı bilgiye sahip olabilmek için. Ancak eğitim sistemine baktığımızda, bölüm derslerinde ihtiyacımız olmayan onca ders de olacaktır.
İşte bu noktada, istediğimiz bölümü okuyor olmak önemlidir. Çünkü eğer o bölüme severek, isteyerek girmediysek bu bahsettiğim dersler birer külfetten başka şey olmayacaktır.
Bahsetmek istediğim ikinci nokta ise psikoloji mezunu nerelerde çalışabilir dediğimizde karşımıza bir liste çıksa da, kişi mezun olduktan sonra iş bulamayabilir ve çok başka bir alanda çalışabilir.
İşte bu noktada da kişisel gelişim ve etkili iletişim çıkıyor karşımıza. Bu bir paket ve bunun içinde diksiyon, EQ gibi pek çok gereksinim yer alıyor.
Şimdi psikoloji mezunu ne iş yapar liste olarak bakalım ve daha sonra az önce yazdığım konunun detaylarına geçelim.
- Psikolog
- Psikoterapist
- Psikoloji eğitmeni
- İnsan kaynakları yöneticisi
- Öğretmen
- Sosyal hizmet uzmanı
- Araştırmacı
Psikoloji okuyan ne olur diyenler için bu listeyi hazırladım. Şimdi az önce bahsettiğim konuya geçelim.
Psikoloji mezunu nerelerde çalışabilir?
Psikoloji bölümünü bitirenler nerelerde çalışabilir dediğimizde bu listede yer alan alanlar karşımıza çıkıyor. Elbette genişletilebilir.
Mesela çocuklarla veya hayvanlarla da çalışabilirsiniz. Ülkemizde iş imkanları kısıtlı ancak farklı ülkelerde çok daha alanlar var.
Okuduğumuz bölüm bize temel bilgiler verir. Eğer biz o bölümü severek ve başkalarına faydamız olmasını istediğimiz için okursak ancak o zaman verim alabiliriz.
Elbette çalışıp para kazanmak istiyoruz. Ancak durum böyle olsaydı her üniversite okuyan zengin olurdu, öyle değil mi? Demek ki burada önemli olan başka kriterler de var.
Nedir bunlar? Girişken olmamız, pozitif bir insan olmamız, yapıcı olmamız, yardım etmeyi hedefliyor olmamız. Ki eğer psikoloji bölümünü okuyan ne olur diye merak ediyorsanız her şeyden önce iyi bir dinleyici olur diyebiliriz.
Çünkü bu bölüm için bu bir gereksinimdir. Önyargısız bir şekilde, eleştirmeden, anlamaya çalışarak ve yardım etme odaklı olmak bu bölümün şartlarındandır.
Bölüm seçiminde kişilik ve karakterin önemi
Nasıl bir kişiliğim var? Nelerden hoşlanıyorum? Karakter yapım nasıl? Hayatta yapmam dediğim şeyler neler? Yaşam tarzım nasıl? Herhangi bir kariyerin içinde kendimi ne yaparken düşündüğümde iyi hissediyorum?
Bölüm seçiminde kişilik ve karakterin önemi oldukça fazladır. Eğer birilerini dinlemeye fazla tahammül edemiyorsak, sabırlı ve araştırmacı bir yapımız yoksa seçeceğimiz bölüm, belki de psikoloji gibi bir alanda olmamalıdır.
İki sene veya dört sene bir eğitim alacağız. Buna zaman ve para yatıracağız. Ve bu süre insan ömrü için kısa bir süre değil. O yüzden sadece üniversite için değil, hayatımız boyunca almayı düşündüğümüz eğitimlerde ilk başta bahsettiğim soruları kendimize sormak çok yardımcı olacaktır.
Psikoloji okuduktan sonra iş imkanları neler olabilir bahsettim. Ancak dediğim gibi kişilik yapımız burada çok önemlidir.
Bir Cevap Yazın