Savunma Mekanizması | Döndürme Konversiyon

Savunma Mekanizması | Döndürme Konversiyon

Farkında olmadan bir veya birden fazla savunma mekanizması geliştiriyor olabiliriz. Döndürme yani diğer adıyla konversiyon da, bu savunma mekanizmalarından biridir.

Geliştirdiğimiz savunma mekanizmaları tüm hayatımızı hem sosyal açıdan hem de fiziki açıdan etkileyebilir. Vücudumuzda fiziksel ve biyolojik değişimlere yol açabilir.

Çok yoğun bir sıkıntı yaşayan, aşırı strese uğramış kişi o yoğun sıkıntısını yatıştırmaya yönelik bir çok savunma mekanizması kullanabilir. Fakat bunlar bazen yetersiz kalabilir, bu durumda konversiyon dediğimiz bedenin herhangi bir işlevini iptal eden bir davranış sergiler. Örneğin kolu – bacağı tutmaz. Yürüyemez duruma gelebilir.

Yatalak Olabilirsiniz

Kişi komadaymış gibi yatalak bir duruma geçebilir. Kısmen bilinç kaybı olabilir. Körlük, sağırlık gibi durumlar ortaya çıkabilir. Böylece önce kendisine sıkıntı veren durumdan kurtulmuş ve daha sonra çevresindeki insanların ilgisini görmüş olur.

Bütün bunlar bilinç dışı ve kişinin farkında olmadığı işleyişlerdir. Numara yapıyor gibi algılanmaması gereken, ilgi ve özen gösterilmesi gereken önemli süreçlerdir.

Psikolojibilgisi.com | Psikoloji Kişisel Gelişim ve Farkındalık Konularında Bilgi Alabileceğiniz Psikoloji Sitesi