Tembellik üşengeçlik artık pek çok kişide görülen bir durum. Neden olur? Nasıl geçer? Tembellikten kurtulmak mümkün mü? Üşengeçliği yenmek için ne yapmalı? Aslında kolay ve uygulanabilir teknikleri var.
Eğer “her şeye üşeniyorum“, “neden çok tembelim“, “canım hiçbirşey yapmak istemiyor” diyorsanız bu yazıda sizin için çözümler yer alıyor.
Öncelikle tembellik ve üşengeçlik neden olur? Bu soruyla başlayalım. Burada, özellikle bir motivasyon eksikliği söz konusu olabilir. Konu sınava çalışmak, bir yere gitmek, temizlik yapmak gibi çeşitlendirilebilir. Bir şeyi yapmayı düşündüğümüzde “neden yapayım ki” sorusu zihnimize hemen yerleşiyor olabilir ve bu da motivasyonumuzu düşürüyor olabilir.
Burada yapacağımız şeyin olumlu sonucuna odaklanmamızda fayda vardır. O işi bitirdikten sonra elimize geçecek olan şey, başaracağımız şey, yani elde edeceğimiz şeye odaklanmamız gerekir.
Markete gidip ekmek almam gerekiyor. Hiç gitmek istemiyorum, çok üşeniyorum. Bu noktada vücudumu şimdi buradan kaldırıp, markete kadar taşımam gerektiğine değil; bu işi bitirirsem yemekte karnımı daha iyi doyuracağıma, evin bir işini yapmış olacağıma, ev işlerinden birine yardımcı olmuş olacağıma, gidip geldiğime ve işin bittiğine odaklanmalıyım.
Tembellikten kurtulmak için ne yapmalıyım?
Motivasyondan bahsettik. Tembellikten kurtulmak için ne yapmalıyım dediğimizde karşımıza çıkan bir diğer çözüm tekniği de liste yapmak. Eğer yapılacak birden fazla şey varsa, bunlar için bir liste oluşturmak ve sırasıyla tamamlamak en iyi yoldur.
Bazı kişiler zor olandan başlamayı tercih eder, bazı kişiler kolay olandan. Sizin için hangisi sizi daha çok motive ediyorsa ondan başlayabilirsiniz. Liste yöntemini kullandığınızda, bitmiş olan işleri ve kalmış olan işleri rahatlıkla görebilirsiniz, bu da yine harekete geçmenizi sağlar.
Yazının başına olumlu sonuçlara odaklanmaktan bahsetmiştim. Bu sizi motive etmiyorsa, olumsuz sonuçlara odaklanın. Ders çalışmak istemiyorum. Peki çalışırsam sınavdan geçerim ve bir an önce okulu bitiririm. Buna odaklanıp, hayal kurabilirsiniz. Fakat bu sizin için işe yaramıyorsa tersini de yapabilirsiniz.
Eğer ders çalışmazsam sınıfta kalırım, sınıftaki prestijim ve değerim zedelenebilir, ailemin benden beklediği şeyi yapamamış olurum, okul hayatım uzar, istediğim hayal ettiğim hayata kavuşma ihtimalim azalır ve/veya bunun süresi uzar.
Üşengeçliği yenmek için ne yapmalıyım?
Bir diğer önemli madde de, kişiyi depresyona sokabilen ve çeşitli üniversitelerde son zamanlarda oldukça fazla araştırılan beslenme şekli. Yapılan araştırmalarda depresyon, anksiyete, şizofreni, parkinson hastalığı, alzheimer hastalığı gibi semptom ve hastalıkların beslenme şekliyle bağlantısı kanıtlanmıştır.
Daha önce dopamin eksikliği belirtileri yazımda da bahsettiğim gibi, vücudumuzdaki vitamin, mineral ve hormon dengesi bizim ruh halimizi de etkilemektedir. Burada seratoninin de önemi büyüktü ve %80’i bağırsaklarda oluşur.
Yani üşengeçliği yenmek için ne yapmalıyım veya psikolojimi düzeltmek için ne yapabilirim dediğimizde dikkat etmemiz gereken şeylerden biri de sebze ağırlıklı beslenerek, unlu gıdalar, pilav, makarna, börek, şeker ve şekerli gıdalardan uzak durmak gerekiyor.
Yapılan bir araştırmada, benzer kilolarda olan kişiler iki gruba ayrılıyor. Bir gruba sebze ağırlıklı bir plan uygulanıyor, diğer gruba pizza, bisküvi, makarna, şekerli içecekler içeren bir liste veriliyor. Sadece 15 günün sonunda iki grup arasındaki depresif hal ve halsizlik, tembellik, üşengeçlik hali arasında gözle görülebilir bir fark olduğu kanıtlanıyor.
Bu konuyla ilgili izleyebileceğiniz iki film önerisi : Food Inc. (2008) ve Super Size Me (2004).
Daha güçlü, sağlıklı ve enerji dolu olmak için
Toparlayacak olursak motivasyon tarzımızı seçmeli ve aklımıza ilk bunu getirmeliyiz. Liste oluşturmalı ve yapacaklarımızı yazmalıyız. Bu listede 10 şey de olabilir, 2 şey de. Kısa vadeli günlük işler de olabilir, uzun vadeli bir liste de olabilir. Yani liste “bugün yapılacaklar” şeklinde de olabilir, “bu yıl yapacaklarım” şeklinde de.
Yapıp bitirdiğiniz her hedef için, listedeki maddenin yanına bir tık atın. Böylece tamamlanan hedefleri görün. Hangi diğer hedeflere odaklanmanız gerektiğini fark edin.
Ve beslenme şeklinizi değiştirin. Daha çok sebze, meyve tüketin, daha fazla su için. Hazır gıdalardan, hamur işinden, şeker ve tatlıdan uzak durun. Bu şekilde enerjimi nasıl yükseltirim sorusunun da cevabını almış olursunuz ve hayatınıza taşımış olursunuz.
Bir Cevap Yazın