Yardım etmek nedir? Neden önemlidir? Yardım etmek ne anlama gelir? Faydaları nelerdir? İnsanlara yardım etmek için neler yapabiliriz? Yardım etmenin bize ne yararı var?
Teknolojinin gelişmesi ve ilerlemesiyle birlikte, eskisinde nazaran çok daha bireysel yaşamlara geçtik. Önceden sokaklarda dolaşıp, birbirine selam verebilen insanlar artık arabalarında. Bilgisayar, televizyon ile uğraşmak insanlarla vakit geçirmekten çok daha fazla zamanımızı alır hale geldi.
Bu durumun bilincine varılamazsa, bir girdap gibi bizi bencilliğe, sadece sürekli almaya, tüketmeye ve derin bir bireysellikle birlikte yalnızlığa ve sonucunda da büyük bir mutsuzluğa götürecektir.
Başkalarının mutlu olmasını istiyorsan şefkat göster, kendinin mutlu olmasını istiyorsan şefkat göster. * Dalai Lama
Bu güzel söz ne kadar çok şey anlatıyor öyle değil mi. Şefkat ve merhamet göstermek hem başkalarıyla olan ilişkilerimizde hem de kendimizle olan ilişkimizde çok önemli bir yere sahip.
Yardım etmenin faydaları nelerdir? Bize yararı nedir?
Birine yardım etmenin bize de de faydaları var. Madem bireyselcilikten bahsettik önce buna bakalım.
- Kendini iyi hissettirir
- Bir süreliğine de olsa biriyle ilişki kurmanı sağlar
- Bir süreliğine de olsa o kişinin hayatını iyileştirir
- Dünyayı daha iyi bir hale getirir
- İyilik alışkanlık haline gelerek dağılabilir ve büyüyebilir
İyilik yapmak bulaşıcıdır ve zincir reaksiyona sebep olur. Bir kişiyi mutlu ettiğinizde siz de mutlu hissedersiniz. Ve o mutlu ettiğiniz kişi de artık mutlu olduğu için, o da başka birilerini mutlu eder. Ve bu, bu şekilde dağılabilir. Ve bunu siz başlatabilirsiniz.
Yardım etmenin faydaları bu kadar çok ve güzelken insanlara yardım etmek için neler yapabiliriz diye merak eden ve yardım etmek için nereden başlayacağını bilemeyenler için şimdi de bu örneklere bakalım.
Nasıl yardım edebilirim?
İnsanlara yardım etmek istiyorum veya hayvanlara yardım etmek istiyorum ya da doğaya ağaçlara, denize yardım etmek istiyorum diye düşünüyorsanız; ki bunların hepsi bir bütündür ve bir bütünlük içinde yaşamak durumundadır çünkü ekolojik düzen bozulduğunda insanlığa çok büyük zararları olacaktır, bu örnekler size fikir verebilir.
- Kullanmadığın bir şeyi birine veya bir kuruma bağışla
- Özel günlerde hediye almak yerine o parayı ihtiyaç sahibine ver
- Çiçekleri ve ağaçları sula
- Birine, bildiğin herhangi bir şeyi öğret
- Üzgün, hasta, yaşlı birine manevi destekte bulun
- Sokak hayvanları için mama ve su al ve dağıt
- İhtiyacı olan birinin evine erzak al
- Ara sıra bir dernekte görev al
- Depresyonda olan biri için terapi ayarla
- İnsanlara değer verdiğini onlara söyle
- Derneklere bağışta bulun
- İnsanları topluluk içinde takdir et
- Ailenin çocuğuna veya hayvanına bakıcılık yapmayı öner
- İhtiyaç sahibinin faturasını veya kirasını öde
- Gülümse ve kibar ol
Yardım etmek istiyorum ama nereden başlayabilirim, neler yapabilirim diye düşünenler için hem maddi hem de manevi olarak yapabilecekleri yardımlara örnek olması açısından bu liste yardımcı olacaktır.
Düşündüğümüz zaman, bir aile bireyimize veya dostumuza masaj yapmak bile onlara iyi gelir. Veya onlara ev işlerinde yardımcı olmak da. Veya maddeler arasında yer alan gülümsemek de. Tanımadığımız insanlara teşekkür ederken, onlardan bir şey isterken gülümsemek ve kibar olmak hem bize hem de onlara iyi hissettirir.
Etrafınızda yardıma ihtiyacı olmayan biri olabilir. Sosyal medyaya veya biraz daha uzak tanıdıklarınıza ya da onların tanıdıklarına bakabilirsiniz.
Birine bir kez yardım ettiğinizde, bunun ne kadar güzel bir his olduğunu ve hem o kişiye hem de size kendinizi ne kadar iyi ve mutlu hissettirdiğini fark edersiniz.
Unutmamak gerekir ki, karşılığında maddi veya manevi, ‘bir teşekkür’ bile dahil, hiç bir şey beklemeden yapılan iyilikler ancak bu şekilde iyi hissetmenizi sağlar. Buna odaklanmalısınız.
Eğer “yok, ben bir kez yardım ettim bir daha etmem” gibi düşünüyorsanız, demek ki doğru bir şekilde, beklentisiz olarak etmemişsinizdir. Burada sorun karşıdakinde değil, sizde olabilir. Bunu göz ardı etmemek gerekir.
İyilik yapmanın 3 altın kuralı
Ben yardım ediyorum ama acaba yaptığım şey gerçekten yardım etmek mi? Birinin gerçekten yardım edip etmediğini nasıl anlarız? Bunu anlamak için iyilik yapmanın 3 altın kuralını yerine getirmemiz gerekiyor.
- Şimdi yap
- Kendin yap
- Beklenmeyen şeyi yap
- Kimden geldiği belli olmasın
İyilik planlayarak değil, şu anda yapılmalı. İyiliğin bir başkasına yaptırılması değil, kişinin kendinin yapması gerekiyor. Yani iyilik nasıl yapılır dediğimizde bu maddeleri içermiyorsa yapılan şey iyilik olmuyor. Maddelere uyarak yapılan iyilik ise bilinen pek çok kaynaktan çok daha fazla dopamin salgılanmasını sağlıyor.
Bir Cevap Yazın