Yılbaşı motivasyon çalışması olarak yeni yılda yapılacaklar listesi hazırlamak ister misiniz? Yılın son günü, bitmekte olan yıldan neler öğrendik ve önümüzdeki yıl içinde neler yapmak istiyoruz listeleyebiliriz.
Bu motivasyon çalışması ne işe yarar? Kağıdın bir kısmına biten yılda neler yaşadığımızı ve bu olaylardan neler öğrendiğimizi, ayrıca kendimiz için neler yaptığımızı (başarılarımızı ve başarısızlıklarımızı) sebepleriyle yazabiliriz.
Diğer tarafına ise başlayacak sene içinde kendimiz için neler yapmak istediğimizi yazabiliriz. Bu liste, özellikle eğer günlük yazma alışkanlığı olmayanlar için çok faydalı olacaktır.
Yaşadığımız şeyleri kendimiz seçiyoruz ve bazen sonuçları istediğimiz gibi olmayabiliyor. Kişisel gelişim adına tüm bu seçimlerimize sahip çıkmalı ve onlardan ne öğrendiğimizi değerlendirmeliyiz.
Ancak özellikle olay sıcakken bu değerlendirmeleri yapabilmemiz pek mümkün olmaz veya kendini suçlamak, kendine kızmak gibi yanlış bir yol izlenebilir. İşte bu liste bunları yılın sonunda daha sakince düşünebilmemizi sağlar.
Yeni yılda yapılacaklar listesi
Yeni yılda yapılacaklar listesi nasıl hazırlanır? Aşağıda örnek olarak en sık listelenen maddeleri ekleyeceğim. Böylece size bir fikir verebilir.
- Spora başlamak
- Kilo vermek
- Sigarayı bırakmak
- Yeni bir hobi / yetenek elde etmek
- Para biriktirmek
- Kariyerimi geliştirmek
- Daha fazla jomo yapmak
- Başkalarına daha fazla yardım etmek
- Şükretme alışkanlığı kazanmak
Buna benzer bir liste oluşturabilirsiniz. Bunu yaparken gerçekçi olmakta fayda vardır. Yani bu listeye “milyoner olmak” gibi bir madde eklemeye gerek yok. Ayrıca fark ettiyseniz liste kendi gelişimimize odaklı.
Elbette “evlenmek” veya “hayatıma birinin girmesi” gibi bir madde de eklenebilir. Ancak kişisel gelişim hayatımızın her dönemi ve özellikle karar noktaları için önemlidir.
Ne kadar olası ve başarabilme ihtimalimiz yüksek şeyler yazarsak, motivasyonumuz da o kadar yükselecektir.
Yılbaşı motivasyon çalışması
Yılbaşı motivasyon çalışması yaparken bazı şeylere dikkat etmek önemlidir. Örneğin gerçekçi olmak. Gerçekten yapabileceğiniz şeylerden oluşan bir liste hazırlayın.
Yazdığınız maddeler için planlar yapın. Kağıda not olarak ekleyebilirsiniz. Ne kadar net olursanız o kadar iyi. Örneğin “spora başlamak” maddesinin yanına hangi sporu yapacağınızı, nerede ve ne zamanlar yapacağınızı da ekleyin.
Hepsine birden odaklanmayın. Madde madde gidin. Bir tanesine başlayıp, yoluna koyduktan sonra diğerine geçin. Planlarınızdan ailenize ve arkadaşlarınıza bahsedebilirsiniz.
Bu şekilde örneğin “sigarayı bırakmak” maddesi için, yanınızda içmemeye başlayabilirler. Yine farklı bir motivasyon olarak, bir kişiyle birlikte yapmaya başlayabilirsiniz. Böylece birbirinizi destekleyebilirsiniz.
Yılbaşının hemen ertesi günü başlamak zorunda değilsiniz. Bunlar önümüzdeki yıl için geçerli. Kendinizi bu konuda strese sokmayın ancak listenizi belli zaman aralıklarında kontrol edin.
Her başardığınız madde için kendinize bir hediye alabilirsiniz. Hatta kendinize doğum günü ve yılbaşı hediyesi almayı da alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Yılbaşı motivasyon sözleri arasında en güzellerinden biri “her an yeni bir başlangıçtır” sözü sanırım. “Bu yıl benim yılım olacak ve bunun için her şeyi yapacağım” diyerek yazdıklarımızı zaman zaman kontrol edelim ve geçmişin yüklerini yeni yıla girerken geride bırakalım.
Bir Cevap Yazın